1. Els grups Leader organitzen i participen aquest mes en diferents actes, jornades, visites, i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial
FOTO NP ACTES LEADER OCTUBRE{"name":"2024/10/08/15/22/5fdbe6a8-0dd4-4a6b-9a0a-8e34808da597.png","author":"DARP","type":"0","location":"0","weight":469448}

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d’Acció Local per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader a Catalunya en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027.

Així, entre les actuacions d’aquests Grups previstes per a aquest mes destaca la 3a edició del Coworkfest, un festival que es desenvoluparà en 13 espais de coworking de zones rurals catalanes, del 14 al 20 d'octubre. El Coworkfest 2024 oferirà un ampli ventall d'activitats, que inclouen tallers, xerrades, networking, sessions de formació, i actes culturals. Des de coworkings d'arreu de Catalunya, el festival connectarà emprenedors i professionals amb l'objectiu de dinamitzar el teixit empresarial i social del territori.

El festival Coworkfest es duu a terme en el marc del projecte de cooperació Leader Cowocat Rural, que coordina el Grup d’Acció Local Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre-Terra Alta.

Així, durant una setmana els espais participants oferiran activitats obertes al públic amb la finalitat de visibilitzar el paper del coworking en les àrees rurals, com a espais col·laboratius on les persones poden desenvolupar els seus projectes professionals.

El coworking rural continua guanyant força com a model de dinamització del territori en les zones rurals de Catalunya. En un context on el teletreball i l’emprenedoria han adquirit gran rellevància, aquests espais ofereixen una alternativa a les grans ciutats, convertint-se en punts de trobada per a professionals de sectors molt diversos.

El Coworkfest va néixer l’any 2022 amb l’objectiu de mostrar la importància creixent del coworking rural a Catalunya, i reforçar la idea que les zones rurals són també espais d’emprenedoria que potencien la creació i innovació. La programació del festival ajudarà a visibilitzar aquests espais i consolidar-los com a hubs d’innovació i col·laboració, que contribueixen a fixar la població activa en el territori i dinamitzar-ne l’economia.

I aquest és el conjunt de les properes actuacions previstes per a aquest mes d’octubre:

Sessions informatives ajuts Leader

Data i lloc:

  1. La Palma d’Ebre, 8 d’octubre a les 16:30 hores, a l’Ajuntament.
  2. Ascó, 9 d’octubre, a les 17:15 hores, al Centre de Formació Josep Mur.

Organitza: Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre - Terra Alta

Es tracta de sessions informatives per a explicar de què tracten, qui es pot acollir, i com es sol·liciten els ajuts Leader, destinades a persones emprenedores i empresàries.

L’esmentat Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) és l’entitat gestora dels ajuts a les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Les primeres sessions estaven previstes ahir, 7 d’octubre, al Centre d’empreses de Flix, i a l’ajuntament de Corbera d’Ebre.

Més informació: https://cisriberaebre-terraalta.org/

La mobilitat en els territoris rurals: reivindicacions, aprenentatges, i mirada de futur

Data i lloc: 8 d’octubre. Vic.

Horari: de 9:30h a 13:30h.

Jornada del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament, organitzada per l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA) i Creacció, amb la col·laboració del Grup d’Acció Local Ripollès Ges Bisaura. La mobilitat és un factor determinant en la qualitat de vida de la població rural, i en la vitalitat dels territoris. El context actual, marcat per la integració tarifària del transport públic i la pròxima finalització de les concessions de transport interurbà per carretera, brinda una oportunitat única per a repensar la mobilitat des d’una perspectiva territorial més àmplia, que tingui en compte les necessitats i les particularitats de les zones rurals. En aquesta jornada, es reflexiona sobre la mobilitat rural del present i del futur, i hom coneixerà exemples d’iniciatives inspiradores que s’estan impulsant a Catalunya i a la resta d’Europa.

Més informació: https://www.desenvolupamentrural.cat/actualitat/agenda/la-mobilitat-als-territoris-rurals-reivindicacions-aprenentatges-i-mirada-de-futur/2024-10-08

Taller ‘Explorant el potencial transformador de les comunitats energètiques en entorns rurals’

Data i lloc: 10 d’octubre. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA–UAB).

Horari: de 10:00h a 18:00h.

L’ARCA participa com a actor convidat en aquest taller, que parteix de la col·laboració entre investigadors/es de l’ICTA-UAB i l'equip d'ECODES impulsor del projecte d'Energia Comuna. En aquest taller es reflexionarà sobre els efectes transformadors d'impulsar comunitats energètiques, i es debatrà sobre les oportunitats i els reptes de fer-ho en entorns rurals. El taller comptarà amb la participació de representants de comunitats energètiques rurals, i altres persones expertes en energia comunitària i/o desenvolupament rural.

El taller va adreçat a agents que treballen la transició energètica al món rural i en el marc de les comunitats energètiques.

Sessions formatives de Transició Energètica i impuls de les Xarxes de Calor a les comarques d’alta muntanya

Data i lloc: 10 d’octubre. Ajuntament de la Seu d’Urgell.

Horari: de 9:00h a 17:30h.

L’ARCA també participa com a organitzador de la jornada juntament amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), adscrit al Departament, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. Els objectius de les sessions se centren a proporcionar als assistents els coneixements necessaris sobre l’estat de la transició energètica en les comarques d’alta muntanya, la figura de les comunitats energètiques, la seva creació, dinamització i finançament, i reforçar coneixements necessaris d’impuls de les Xarxes de calor amb biomassa forestal; fomentar el debat i la participació activa dels ajuntaments i altres agents territorials per tal d’impulsar les iniciatives de transició energètica i d’aprofitament forestal; i presentar casos d'èxit i bones pràctiques per a impulsar iniciatives.

Aquestes sessions van adreçades a ajuntaments i agents territorials que treballen per a impulsar iniciatives de transició energètica i d’aprofitament forestal en el món rural, i a més en el marc de les comunitats energètiques.

Més informació:

https://www.desenvolupamentrural.cat/actualitat/agenda/sessions-formatives-de-transicio-energetica-i-impuls-de-xarxes-de-calor-a-les-comarques-d2019alta-muntanya/2024-10-10

Jornades informatives Leader convocatòria 2024

Data i horari:

  1. 11 d’octubre a les 12:00h. En línia.
  2. 16 d’octubre a les 10:00h. Consell Comarcal de la Noguera.
  3. 25 d’octubre a les 12:00h. En línia.
  4. 29 d'octubre a les 13:00h. Consell Comarcal de la Noguera.

Sessions informatives dels ajuts Leader, en què es donarà informació i es resoldrà dubtes relatius a la convocatòria 2024, i adreçades a persones interessades en sol·licitar un ajut Leader.

Val a dir també que el passat 7 d’octubre estava prevista la primera d’aquestes jornades, també al Consell Comarcal de la Noguera.

Més informació:https://forms.gle/7tpxS4SfgUYcdz3G6

Taula de co-creació projecte ‘Life eCOadapt500’

Data i lloc: 11 d’octubre. Sala Sant Joan, a Lladó.

Horari: de 9:30h a 13:00h.

Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC)

La taula de co-creació del projecte europeu ‘Life eCOadapt50’ ha de servir per a posar en comú i treballar les accions de cara al 2025. Aquesta taula intersectorial i interterritorial té com a objectiu treballar conjuntament sumant el màxim de coneixements i experiències possibles per tal de co-crear propostes d'adaptació al canvi climàtic que tinguin un impacte en el nostre territori.

Aquesta taula va dirigida a agents públics i privats del territori dels àmbits agroramader, forestal, i turístic.

Més informació:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe9JijtIXJhRg3CEBI2Yu7x1srRWSCcHZzAIn3DVbxxbyqNbg/viewform

‘Coworkfest’

Com ja s’ha esmentat, del 14 a 20 d’octubre, en diferents espais de coworking rural d’arreu de Catalunya, i organitzat pel el Grup d’Acció Local CIS Ribera d’Ebre - Terra Alta, tindrà lloc la tercera edició del ‘Coworkfest’, el festival de coworkings rurals de Catalunya, amb una programació que engloba una setmana sencera d'activitats repartides arreu del territori català.

Aquesta activitat va adreçada a persones coworkers dels espais participants al festival i d’altres espais, persones dinamitzadors d’aquests espais, i veïnat i entitats dels municipis on s’ubiquen aquests espais.

Més informació i enllaços: https://coworkfest.cowocatrural.cat/

Showcooking ‘Fet al Parc’

Data i lloc: 14 d’octubre. Restaurant L’hort d’Arnes.

Horari: de 12:00h a 15:00h.

Organitza: CIS Ribera d’Ebre - Terra Alta

Es tracta d’un showcooking que s’emmarca en el projecte de cooperació ‘Gustum’, i va dirigit a professionals de la restauració. Durant la sessió, es presentarà, cuinarà, i tastarà diferents propostes culinàries elaborades amb productes del directori ‘Fet al Parc’ del Parc Natural dels Ports. El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) és un dels coorganitzadors d’aquest esdeveniment, adreçat a persones productores de productes agroalimentaris produïts o elaborats al territori, i professionals de la restauració.

Vols deixar l'activitat agrària? Opcions de traspàs de la teva explotació

Data i lloc: 15 d’octubre. Can Trona. La Vall d’en Bas.

Horari: de 17:45h a 20:00h.

Organitza: ADRINOC

La jornada tractarà les opcions i els temes a tenir en compte a l’hora de traspassar una explotació agrària. Es parlarà del procés de traspàs, els tipus i formes jurídiques de traspassos, les cessions dels drets de la Política Agrària Comuna (PAC), i quin és el valor que té l'explotació. A la part final també s'exposarà un cas de traspàs d'èxit explicat pels seus protagonistes. La jornada s’emmarca dins del projecte de cooperació de relleu agrari que està coordinant ADRINOC amb el suport del Grup Motor de la Garrotxa.

Activitat adreçada a agricultors/res i ramaders/res que tenen pensat finalitzar la seva activitat o que volen informar-se sobre les possibilitats de traspàs de la seva explotació.

Més informació: https://www.adrinoc.cat/noticies/

L’economia silver, revulsiu per a les zones rurals

Webinars i tallers formatius al Camp de Tarragona. Projecte ‘Activem Pobles’

Data i lloc:

  1. 15 d’octubre, de 12:00h a 13:30h - jornada en línia
  2. 28 d’octubre, de 9:00h a 14:00h - seu comarcal a concretar
  3. 29 d’octubre, de 9:00h a 14:00h - seu comarcal a concretar
  4. 11 de novembre, de 9:00h a 14:00h - seu del Consell Comarcal de l’Alt Camp.
  5. 12 de novembre, de 9:00h a 14:00h - seu comarcal a concretar.

Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp

El projecte ‘Activem Pobles’ té com una de les seves accions l’activació de les possibilitats de l’economia silver per a les zones rurals, atenent que és un col·lectiu de població (la de 50 anys o més) que anirà en augment i que cada cop serà més demandant de béns i serveis. Paral·lelament, els entorns rurals són àmbits de recepció d’aquest col·lectiu que té unes característiques òptimes (entorn més naturalitzat, baixa densitat, etcètera).

Aquestes sessions es plantegen amb la finalitat d’informar a actius del territori sobre aquesta possibilitat de treball, i s’adrecen a emprenedors del les comarques Leader tarragonines, agents de promoció econòmica dels ens territorials (consells comarcals, cambres de comerç), etcètera.

Més informació i inscripcions:

https://www.leaderdelcamp.cat/projectes/projecte-activem-pobles/webinars-i-tallers-presencials-sobre-economia-silver-i-zones-rurals/

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScKqdSpsWsgQtBBnrQIKZ0BEfW3dOyZzv9ejpLgGiYufUv9OQ/viewform

Jornades Greta sobre bioconstrucciópendent de confirmació

Data i lloc: 16 d’octubre.

Horari: Durant la tarda.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Aquestes formacions estan adreçades, prioritàriament, a professionals del sector de la construcció que no estiguin familiaritzats amb bioconstrucció, però, com que seran continguts “introductoris”, també seran accessibles per a població general que tingui curiositat sobre aquesta temàtica. Des de l’esmentada Associació hi participen com a organitzadors, en el marc del projecte de cooperació ‘Cal Rural’.

Jornades també dirigides a agents territorials vinculats a la ‘Taula de construccions en terra’.

Presentació ‘Cowocat_Rural’ al cicle de webinars sobre emprenedoria organitzat per REDEL

Data i lloc: 16 d’octubre. En línia

Horari: de 9:30h a 10:30h.

Organitza: CIS Ribera d’Ebre - Terra Alta

Es tracta d’un cicle de quatre webinars sobre ‘Emprenedoria i indústries culturals i creatives’ organitzat per la Xarxa d’Entitats per al Desenvolupament Local (REDEL), durant el qual es presentarà el projecte de cooperació ‘Cowocat_Rural’, la xarxa d’espais de coworkings del territori rural català.

Com ja s’ha dit, l’esmentat Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) és el coordinador del projecte de cooperació ‘Cowocat_Rural’. La seva gerent, Begoña Garcia, és qui farà la presentació d’aquesta activitat, adreçada al personal tècnic de l’administració pública, principalment vinculats al desenvolupament local, i persones emprenedores i empresàries.

Més informació: https://asociacionredel.com/proximos-eventos

Sessió formativa i informativa de comunitats energètiques al Solsonès.

Data i lloc: 18 d’octubre. Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys.

Horari: de 18:00h a 20:00h.

L’ARCA participa com a actor organitzador de les sessions juntament amb l’Oficina Comarcal de Transició Energètica (OCTE) del Solsonès, i altres de comarques adjacents de muntanya. Aquesta sessió, de caire divulgatiu, motivadora i sense gaires tecnicismes, vol servir per a detectar gent interessada a Sant Llorenç de Morunys i al territori, per tal de motivar-la a donar les passes.

La programació de la sessió s’estructura en: introducció genèrica sobre comunitats energètiques (+ marc legal, econòmic, ambiental, i social), i introducció a casos pràctics. En acabar es realitzarà una tongada de preguntes per a fomentar el debat.

Aquesta activitat està adreçada a agents que treballen la transició energètica al món rural i en el marc de les comunitats energètiques, ciutadania, tècnics públics i privats, i actors socioeconòmics.

Més informació:

https://www.elsolsones.cat/serveis-a-les-persones/octesolsones/sessio-comunitats-energetiques-de-muntanya-18-octubre-2024-web.pdf

Taller de tècniques tradicionals de construcció en l’actual repte de la bioconstrucció

Data i lloc: 20 d’octubre. Solsona.

Horari: de 10:30h a 12:00h.

Organitza: Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central

Aquest Consorci organitza el taller en el marc de la fira ‘Solsoterra 2024’, fira de la terra del Solsonès. Aquest taller també forma part del projecte de cooperació catalana ‘Cal Rural’, i està orientat a obtenir eficiència energètica mitjançant tècniques tradicionals. La formació té una durada aproximada de 90 minuts, seguida d’un torn de preguntes, serà impartida per professionals del Gremi de la Bioconstrucció de Catalunya, i està adreçada principalment a professionals del sector de la construcció no familiaritzats amb aquestes tècniques, però també està oberta a la població general interessada en el tema.

Més informació: https://solsonaturisme.com/agenda/fira-de-la-terra-solsoterra/

Showcooking ‘Cuina en Viu amb Plantes Oblidades i Productes del Solsonès’, en el marc de la fira ‘Solsoterra 2024’

Data i lloc: 20 d’octubre. Solsona.

Hora d’inici i fi: de 12:00h a 14:00h.

Organitza: Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central

Aquest Consorci organitza l’activitat, conjuntament amb l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, i l’Oficina Comarcal del Departament, el showcooking ‘Cuina en Viu amb Plantes Oblidades i Productes del Solsonès’. Durant la sessió s’explicarà les característiques principals de diverses espècies silvestres i varietats tradicionals emprades, i es podrà observar de ben a prop i pas a pas com es converteixen en el relat protagonista de plats exquisits i originals que s’acabaran tastant i gaudint plegats.

El taller anirà a càrrec d’Amanda Bataller, del Col·lectiu Eixarcolant, s’adreça principalment a professionals del sector de la restauració, i també està obert a la població general.

Més informació: https://solsonaturisme.com/agenda/fira-de-la-terra-solsoterra/

Sessió formativa ‘Conservem el patrimoni’

Data i lloc: 24 d’octubre. Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). Lleida.

Horari: de 9:00h a 14:00h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

La jornada s'organitza conjuntament amb l'Ajuntament de la Granja d'Escarp i en col·laboració amb el Centre d'Estudis Comarcals del Segrià, els Serveis Educatius del Segrià, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l'Associació Leader de Ponent, i el Consell Comarcal del Segrià. La gerent de l’Associació, Teresa Fuentes, participarà en un dels blocs temàtics de la jornada.

Es tracta de proporcionar eines per a respondre la necessitat de conèixer més i millor el marc normatiu i els procediments que es tenen a disposició per a una defensa més eficient dels diferents elements que formen el patrimoni local.

La sessió s’adreça a personal dels ens locals i de l’administració en general, personal i/o col·laboradors d’entitats associatives, i altres col·lectius interessats en la preservació patrimonial.

Més informació: https://descobrimelsegria.cat/

Gestió econòmica de les Comunitats Energètiques

Data i lloc: 29 d’octubre. Sala d’Actes del Consorci de la Vall del Ges Orís i Bisaura. Torelló.

Horari: de 18:00h a 20:00h.

Organitza: Associació per la gestió del programa Leader Ripollès Ges Bisaura

Aquesta sessió es presenta com una formació pràctica per a què les comunitats energètiques puguin veure els aspectes més importants que cal tenir en compte a la hora de gestionar una Comunitat Energètica (CE). L’objectiu de la jornada és donar una visió més pràctica i aplicada a allò explicat prèviament al taller Pla de negoci de Comunitat Energètica amb instal·lacions fotovoltaiques del 24 d’octubre, organitzada per l’Oficina de Transformació Comunitària (OTC) del Consell Comarcal d’Osona, i Osona Energia Cooperativa (OECOOP).

Activitat adreçada a membres de comunitats energètiques.

Més informació: https://www.otcruralrgb.cat/activitat/formacio-practica-la-gestio-economica-de-les-comunitats-energetiques/

Arrela’t Terres de l’Ebre

Data i lloc: Del mes d’octubre de 2024 al mes de juny de 2025.

Organitza: CIS Ribera d’Ebre - Terra Alta

En el marc del projecte de cooperació ‘Odisseu’, es preveu cofinançar l’impuls de projectes emprenedors amb retorn social al territori a les comarques de la Ribera d’Ebre i Terra Alta a través d’un sistema innovador de finançament col·lectiu mixt.

Aquesta és una iniciativa de l’esmentat Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS), conjuntament amb l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), la Direcció General de Joventut, la Diputació de Tarragona, els Consells Comarcals de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià, a través de les seves Oficines Joves i serveis de promoció econòmica, l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, i el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (CODEBEM).

Aquesta activitat s’adreça a persones emprenedores i empresàries.

Més informació: https://arrelatterresdelebre.org/

Així mateix, aquest mes, des de l’ARCA s’impulsa i es participa en diverses jornades, actes, visites, i sessions de formació. En destaquem algunes com ara:

  1. La jornada PATT ‘Resultats finals, conclusions, i retorn dels estudis realitzats en el Grup Operatiu de l’Escorxador mòbil’, prevista per al dia 28.
  2. Curs de ‘Benestar Animal per a personal encarregat d’escorxador’. Durant el mes es desenvoluparà les sessions de caire pràctic.
  3. XIIIè Congrés Europeu de la Muntanya - Dissenyant el futur de les economies de muntanya, del 15 al 18 d’octubre, a Puigcerdà. https://www.euromontana.org/xiii-convencio-inici-cat/
  4. GAL X CLIMA (LAB 4) ‘Oportunitats de desplegament de les energies renovables’, els dies 23 i 24 d’octubre, a Àgreda (Sòria).
  5. I els dies 2, 3, i 4 d’octubre es va celebrar, a Barcelona, la V Cimera Fam Zero 2024. Més informació i enllaços:

https://agricultura.gencat.cat/ca/actualitat/campanyes/V-Cimera-Fam-Zero/

Finalment, val a dir també que per al passat 5 d’octubre, a La Granja d’Escarp, estava prevista l’activitat ‘El Baix Segre: l’aigua i el paisatge com a eix de desenvolupament’, co-organitzada per l’Associació Leader de Ponent, conjuntament amb l'Ajuntament de la Granja d'Escarp i en col·laboració amb el Centre d'Estudis Comarcals del Segrià, els Serveis Educatius del Segrià, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, i el Consell Comarcal del Segrià. El mateix dia també estava programada la jornada ‘La utilització del producte local en la gastronomia i en la restauració', a Alfarràs, coororganitzada pel Consorci Grup d’Acció Local Noguera-Segrià Nord, per a aprendre com utilitzar el producte local en la cuina diària i en l'àmbit de la restauració, a través de la demostració i explicació de dos cuiners del territori. I per al 7 d’octubre el Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya (CAUC) va coorganitzar les Jornades d’Ocupació i Emprenedoria (JOiE) a la Cerdanya, a Puigcerdà, juntament amb el Consell Comarcal de la Cerdanya, i l’Oficina Jove de la Cerdanya. En aquestes jornades es posa en contacte ofertants i demandants d’ocupació, i s’ofereix assessorament a emprenedors i a empreses (ajuts Leader, energètics, economia circular, anàlisi econòmica, cooperatives, i digitalització), i estan adreçades a empreses i persones que busquen feina o volen emprendre.

Per a més informació:

https://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/LEADER_2024_10

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 114381