La consellera Anna Simó presenta l'Anuari de l'Envelliment a Catalunya

El Govern reorientarà les ajudes del programa Viure en Família per afavorir especialment les persones amb alta dependència

query_builder   14 juny 2004 16:30

event_note Nota de premsa

La consellera Anna Simó presenta l'Anuari de l'Envelliment a Catalunya

El Govern reorientarà les ajudes del programa Viure en Família per afavorir especialment les persones amb alta dependència

La consellera de Benestar i Família, Anna Simó, i el director general de la Fundació Institut Català de l’Envelliment (FICE), Antoni Salvà, han presentat avui en roda de premsa l’Anuari de l’Envelliment a Catalunya, elaborat pel FICE de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que fa una completa radiografia de la situació de la població catalana de més de 65 anys a partir d’indicadors demogràfics, socials i de salut, així com dels recursos socials i sanitaris existents per cobrir les seves necessitats.

L’estudi posa en relleu que l’envelliment demogràfic s’ha convertit en un tret bàsic de Catalunya, de manera que la gent gran constitueix el 17,2% de la població empadronada, amb un total  d’1.104.113 persones de més de 65 anys. Al Principat, entre el cens de l’any 1991 i el del 2001, la gent gran ha augmentat en 240.000 persones, amb una taxa de creixement acumulat del 28%, en front del 0,8% de la resta de la població.

Actualment, l’edat mitjana dels homes és de 73,6 anys i de 75,2 anys en el cas de les dones grans. S’intensifica el sobreenvelliment de la població, de manera que les persones de 65 a 74 anys han reduït la seva proporció dins de la gent gran en 3,4 punts en deu anys. Així, avui a Catalunya hi ha un total de 523.697 persones que tenen 75 anys i més.

La consellera ha destacat la “valuosa aportació” que suposen les dades de l’anuari de cara a l’elaboració de polítiques d’atenció a la gent gran amb dependència per part del Govern i les administracions locals  i ha indicat que s’hauran de dissenyar i aplicar “amb voluntat de reequilibrar les necessitats i el territori”, ja que actualment els principals dèficits en l’àmbit de l’atenció a la gent gran es concentren a la ciutat de Barcelona i en algunes zones rurals, com en el conjunt de les Terres de l’Ebre. “Cal ajustar els serveis assistencials en funció de la demanda i no de la pressió de l’oferta”, ha emfasitzat la consellera, que ha recordat que el Departament presentarà al setembre un pla d’equipaments i inversions en serveis socials territorialitzat a dotze anys vista.

La consellera ha reiterat l’objectiu del Departament de Benestar i Família d’arribar al 2007 garantint la cobertura dels serveis d’assistència domiciliària per un 4% de la població de més de 65 anys -amb una mitjana de 5 hores setmanals de serveis-, quan actualment la ràtio de cobertura es troba entorn de l’1,5%.

A partir de l’Enquesta de Discapacitats de Catalunya, l’Anuari recull que el 21,8% de les persones grans que viuen al seu domicili tenen dependència per a les activitats de la vida diària. Catalunya constitueix, junt amb Andalusia, el territori de l’Estat espanyol que té un nombre més elevat de persones grans amb dependència als seus domicilis, amb més de 225.000 persones l’any 1999. En aquest sentit, la consellera ha anunciat la voluntat del Departament de “reorientar” el programa d’ajut a la dependència Viure en Família, de manera que es prioritzin especialment les persones amb “alta dependència”, augmentant la dotació de serveis del programa per sobre de les prestacions econòmiques.

Aquest programa està destinat a les famílies que tenen al seu càrrec persones grans dependents o discapacitades i preveia ajuts mensuals de 240 euros a les persones que acreditessin dependència. Durant el 2003, 70.000 famílies van demanar aquestes ajudes, però només la van rebre aquelles famílies que la van sol.licitar abans del mes de juliol, perquè la partida pressupostària que hi havia destinat l’anterior Govern va resultar totalment insuficient. Actualment, abans de donar sortida a la nova convocatòria d’ajudes del Viure en Família per al 2004, en base als nous pressupostos que ara són al Parlament, el Departament està revisant els 40.000 expedients pendents des de l’any passat.