1. El telèfon d’emergències 112 ha registrat 572 trucades durant tot l’episodi de ventades
  2. La major part d’incidències s’han registrat a les comarques de Barcelona
  3. El pla es manté en prealerta perquè encara es poden produir ratxes fortes al terç sud, tot i que amb menor probabilitat

Protecció Civil de la Generalitat ha finalitzat aquesta matinada la fase d’alerta del Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT), un cop superat el gruix de l’episodi de ratxes fortes de vent a gran part del territori català. L’episodi de ventades va començar dimarts i es va intensificar dimecres al matí a les comarques del Pirineu, sobretot a cotes altes i mitges, i cap al migdia es van estendre a les comarques del nord-est i de Barcelona on van registrar el major nombre d’incidències.

La predicció del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indica que avui encara es poden produir ratxes fortes de vent al terç sud de Catalunya, tot i que amb menys probabilitat i intensitat. Per aquest motiu es manté la prealerta del pla VENTCAT i es manté la crida a la prudència en les zones on es registrin ratxes fortes de vent.

Durant els dos dies de l'episodi de vent, el telèfon d’emergències 112 ha registrat 572 trucades corresponents a 417 incidents sobretot a la província de Barcelona. Les comarques des d’on s’han registrat més trucades han estat el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

Les ratxes de vent amb els màxims valors registrats pel SMC han estat:

  1. Portbou (Alt Empordà): 133,6 km/h
  2. Puig Sesolles (1.668 m, Vallès Oriental): 131 km/h
  3. Lac Redon (2.247 m, Val d’Aran): 124,2 km/h

Per la seva banda, des que es va activar l’alerta VENTCAT, els Bombers de la Generalitat han atès 159 avisos per serveis relacionats amb el temporal de vent. La majoria d’incidències s’han concentrat a les comarques de l’àrea metropolitana de Barcelona i Girona, concretament a les Regions d’Emergències Metropolitana Nord (66), Metropolitana Sud (59), i Girona (28). Els serveis han estat per retirar arbres caiguts a la via pública, cablejats malmesos o elements inestables en edificis. En cap d’ells s’han registrat persones ferides.

Per obtenir més informació

  1. Predicció i SMP: http://www.meteo.cat/prediccio/general
  2. Predicció municipal: http://www.meteo.cat/prediccio/municipal
  3. Incidències viàries: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm
  4. Mobilitat: http://www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat