La Generalitat recomana a les famílies adoptants de Catalunya no viatjar a Xina en les pròximes setmanes

Síndrome Respiratòria Aguda Greu (SRAG)

query_builder   9 maig 2003 13:52

event_note Nota de premsa

La Generalitat recomana a les famílies adoptants de Catalunya no viatjar a Xina en les pròximes setmanes

Síndrome Respiratòria Aguda Greu (SRAG)

Els viatges a la Xina per motius d’adopcions de menors es suspenen temporalment seguint les recomanacions de l’OMS i el Ministerio de Sanidad.

Barcelona, 9 de maig de 2003

El Departament de Benestar i Família i el Departament de Sanitat i Seguretat Social han recomanat no viatjar a la Xina durant les pròximes setmanes a les famílies catalanes que tenien previst marxar a aquest país per motiu d’adopció de nens xinesos, a fi d’evitar riscos de propagació de la síndrome respiratòria aguda greu i per bé de l’interès general de la població de Catalunya i dels menors xinesos que es troben fora de perill en el seu país.

Aquesta recomanació s’ha fet després de que el Centre d’Adopcions xinès hagi comunicat a l’Institut Català d’Acolliments i Adopcions, depenent del Departament de Benestar i Família, la seva reobertura, després de romandre tancat durant dues setmanes. No obstant, aquest organisme oficial xinès informa de que la situació a la ciutat Pequín segueix sent greu i aconsellen no viatjar a les famílies.

El Centre d’adopcions xinès també informa de que als centres d’acollida de menors no ha aparegut cap cas d’infecció de la malaltia, però consideren que treure les nenes fora del centre, tant sigui a l’hotel o a l’aeroport, pot comportar perill de contagi. Afegeix també que el Govern xinès ha publicat una norma per les agències de viatge en la que prohibeix que hi vagin turistes estrangers.  

Un total de 18 famílies catalanes havien de viatjar durant aquest mes a la Xina per anar a buscar a menors xineses que han estat adoptades.

Les recomanacions

En relació amb la recomanació de suspendre temporalment els viatges a la Xina per motiu d’adopcions de menors volen fer les consideracions següents:

- L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que, per tal de minimitzar el risc de que zones lliures de la síndrome respiratòria aguda greu passin a ser zones afectades i limitar per tant l’extensió de l’epidèmia, s’evitin tant com sigui possible els viatges a les zones del món on hi ha transmissió local (Singapur, Xina, província de Guandong, Hong Kong regió administrativa de la Xina, província de Taiwan, Mongòlia interior, Shangai, Pequín i Tianjin). Cal tenir present també que la pròpia OMS considera confusa la situació sanitària d’aquestes zones, tant pel que fa a l’abast de l’epidèmia com a les mesures de prevenció i control implementades.

- El ministeri de Sanitat i Consum fa igualment aquestes recomanacions. I, expressament recomana que no es viatge a les zones infectades.

- El Departament de Sanitat i Seguretat Social, atenent les recomanacions fetes per l’OMS i pel Ministeri de Sanitat i Consum, considera que, en aquestes circumstàncies, fer un viatge a les zones on hi ha transmissió local no és convenient, ja que els viatges incrementen la probabilitat que alguna de les persones que es desplaça pugui tenir contacte amb un cas de SRAG i introduir la malaltia a Catalunya i a Espanya. En cas de necessitat, és aconsellable esperar unes setmanes fins que la situació epidemiològica es clarifiqui i l’OMS pugui modificar les seves recomanacions o deixar sense efecte l’alarma sanitària.