La Generalitat inverteix 17 milions € en la remodelació de 463 places de les residències Puig d'en Roca i Creu de Palau

Per millorar l'atenció a la gent gran i les condicions de treball dels professionals dels centres

query_builder   22 octubre 2003 19:33

event_note Nota de premsa

La Generalitat inverteix 17 milions € en la remodelació de 463 places de les residències Puig d'en Roca i Creu de Palau

Per millorar l'atenció a la gent gran i les condicions de treball dels professionals dels centres

El Departament de Benestar i Família remodelarà 463 places a les residències per a gent gran Puig d’en Roca i Creu de Palau, a Girona. Les actuacions previstes en aquestes residències suposen una inversió de 16,93 milions € i permetran crear també dos nous centres de dia amb capacitat per a 30 persones cadascun i 14 places d’habitatges tutelats. La remodelació de la residència Puig d’en Roca s’efectua en diverses fases. La consellera de Benestar i Família, Irene Rigau, ha inaugurat avui la primera fase i ha presentat el projecte per a les fases successives. També ha presentat el projecte de remodelació de la residència Creu de Palau.

Girona, 22 d’octubre de 2003

EI Departament de Benestar i Família té com a prioritat l’atenció a les persones grans amb l’objectiu que puguin envellir a casa o, quan això no és possible, envellir prop de casa creant nous centres residencials i posant al dia els existents. A Girona, el Departament remodela dues residències emblemàtiques de la ciutat, Puig d’en Roca i Creu de Palau, per tal de dotar aquests equipaments d’instal·lacions i serveis moderns que millorin l’atenció a les persones grans i les condicions de treball dels professionals del  centre.

Els principals objectius de les reestructuracions són els següents:

Aconseguir centres que facilitin l’atenció a la persona i li aportin els mitjans necessaris per gaudir d’una major autonomia.

Renovar l’equipament i el mobiliari amb materials ergonòmics adaptats a les necessitats dels usuaris.

Facilitar les condicions de treball dels professionals dels centres i millorar les condicions de seguretat dels edificis.

Millorar el confort a través de la rehabilitació i de la renovació d’equipaments.

Incorporar el servei de centre de dia a les residències i orientar els centres com un servei comunitari de referència dins del seu entorn, acostant l’equipament a la comunitat.

El Departament de Benestar i Família invertirà 16,93 milions € (2.816 milions PTA) en la remodelació de les residències Puig d’en Roca i Creu de Palau.

Inversió a les residències de Girona

Remodelació de la residència Puig d’en Roca

10.034.855

Remodelació de la residència Creu de Palau

6.902.981 €

Total

 16.937 836 €

 

Remodelació de la residència Puig d’en Roca

La residència Puig d’en Roca es va posar en servei el 1979 com a Hospital Geriàtric de la Diputació de Girona i va ser transferida l’any 1994 a la Generalitat de Catalunya. El desembre de 2002 va començar la primera fase de les obres de remodelació, que ara s’inauguren dins del termini previst.

Aquesta primera fase ha inclòs una construcció nova de 902 m2 per tal de millorar la circulació vertical a l’edifici amb noves escales i ascensors, i dotar-lo d’una sectorització antiincendis. També s’han reubicat diversos serveis, despatxos i magatzems de la planta d’accés i s’han construït banys assistits geriàtrics. La primera fase de la remodelació ha tingut un cost de 2,58 milions €.

Segona fase de la remodelació de la residència Puig d’en Roca

La segona fase inclou la reconversió de les ales nord, oest i est, actuant sobre una superfície total de 8.182 m2. Les obres d’aquesta segona fase comencen aquest mateix mes d’octubre i s’executaran en tres etapes de 12 mesos cadascuna, aproximadament.

En la segona fase es reconverteixen la totalitat de les 233 places inicials en 214 places finals, incrementant el nombre d’habitacions individuals, suprimint les habitacions triples i quàdruples, i incorporant serveis higiènics amb dutxes adaptades. També s’actualitzen els sistemes de seguretat.

 Distribució de les habitacions

 

Actualment

Projecte

 

Habitacions

Places

Habitacions

Places

Quàdruples

16

64

---

---

Triples

6

18

---

---

Dobles

62

124

62

124

Individuals

27

27

90

90

Total

111

233

152

214

 

La nova estructura de la residència reduirà les distàncies de desplaçament, utilitzant zones centrals per a ubicar el menjador, la sala de manualitats, el control d’infermeria, les dutxes geriàtriques i les sales d’estar i de visites.

Les habitacions remodelades seran especialment àmplies, amb banys accessibles des de dins de les habitacions. Els banys adaptats geriàtrics estaran distribuïts de forma homogènia al llarg dels passadissos on es troben les habitacions, i prop del menjador o sala d’activitats, per evitar llargs recorreguts del personal cuidador i així disminuir les càrregues de treball. També es remodelarà el menjador i la sala de celebracions i activitats generals.

La creació del centre de dia, de 30 places, oferirà una plataforma de serveis obert a la gent gran que viu a casa, convertint-lo en un servei comunitari de referència dins del seu entorn, acostant l’equipament a la comunitat

Millores introduïdes en el projecte

En l’execució de les obres de la segona fase de la residència Puig d’en Roca s’han introduït diverses millores en relació amb l’avantprojecte inicial. Entre d’altres, s’ha traslladat la cuina a la planta baixa, amb un accés directe des del carrer, i s’ha previst la instal·lació d’una sala de fisioteràpia.

 Inversió en la residència Puig d’en Roca

Projecte

202.987 €

Obres primera fase

2.588.664 €

Obres segona fase

5.743.204 €

Equipament

1.500.000 €

Total

10.034.855

 Remodelació de la residència Creu de Palau

El Departament de Benestar i Família ha encarregat també la reconversió de la residència per a gent gran Creu de Palau. Aquesta residència, inaugurada l’any 1979 amb dependència de l’IMSERSO i transferida a la Generalitat el 1986, ja va ser objecte l’any 1993 d’una transformació parcial.

La redacció del projecte de remodelació va ser adjudicada el passat 26 de setembre. El cost de la remodelació s’estima en 6,9 milions €. El projecte preveu, entre d’altres:

La reconversió de 88 places per adequar-les a l’atenció de persones assistides.

L’habilitació de 14 places d’habitatge tutelat per a persones grans que, tot i valer-se per elles mateixes, necessiten d’un cert suport per desenvolupar la seva vida diària.

La creació del centre de dia amb 30 places com a plataforma de serveis per a la gent gran que viu a casa. S’oferiran serveis com podologia, fisioteràpia, bugaderia i caterig.

Inversió en la residència Creu de Palau

 

Projecte

212.981 €

Obres

5.690.000 €

Equipament

1.000.000 €

Total

 6.902.981 €

 

Distribució de les habitacions

 

Actualment

Projecte

 

Habitacions

Places

Habitacions

Places

Dobles

108

216

104

208

Individuals

17

17

27

27

Habitatge tutelat

--

--

2 dobles + 10 indiv.

14

Total

125

233

143

249