La Generalitat crearà l'Institut Català de la Gent Gran

Per tal de promoure el paper actiu de la gent gran en la societat

query_builder   2 octubre 2003 14:03

event_note Nota de premsa

La Generalitat crearà l'Institut Català de la Gent Gran

Per tal de promoure el paper actiu de la gent gran en la societat

La Consellera Irene Rigau ha anunciat la creació de l’Institut Català de la Gent gran per tal de promoure el paper actiu de la gent gran en la societat.

Barcelona, 1 d’octubre de 2003

La gent gran és un dels col·lectius més importants a Catalunya. Prop del 20% dels ciutadans tenen actualment més de 65 anys, i aquesta proporció continuarà augmentant en els propers anys. Cal afrontar aquesta nova situació amb actitud positiva, tenint en compte que més del 80% de les persones majors de 70 anys tenen un dia a dia actiu. Aquest allargament de la vida requereix la construcció d’una vida social plena.

El Departament de Benestar i Família, conscient del potencial que suposa aquest col·lectiu, ha impulsat la creació de l’Institut Català de la Gent Gran per facilitar i promoure el paper actiu de les persones grans i que puguin continuar aportant la seva gran experiència i sentit de la responsabilitat al conjunt de la societat.

L’Institut Català de la Gent Gran comptarà amb un òrgan executiu compost per gent gran, i basarà les seves actuacions en cinc grans eixos:

Preparació per a la jubilació activa. Treballar en una jubilació programada i personalizada, tot  incidint en la capacitat creativa de les persones.

Impuls a la formació de les persones grans. Facilitar l’accés de les persones grans a nous coneixements, com poden ser les noves tecnologies, idiomes, etc.; Potenciació de les aules d’extensió universitària, promoure i facilitar l’accés de les persones grans a carreres universitàries mitjançant convenis amb les universitats catalanes per.

Foment de la participació social cívica. Continuar treballant en la implicació de les persones grans en l’associacionisme i el voluntariat, per fer un país per a totes les edats amb una forta relació intergeneracional.

Promoció de l’oci actiu. Combinar els aspectes lúdics amb el culturals. Fomentar el turisme cultural que promogui el coneixement del país i l’intercanvi entre associacions i casals.

Assessorament i orientació. L’Institut Català de la Gent Gran assessorà sobre problemàtiques específiques, com poden ser temes d’ habitatge (mobbing immobiliari), assegurances, pensions, etc.