La Generalitat acull la comunitat xinesa a amb motiu del seu Any Nou

Amb més de 14.000 persones, és la tercera més important a Catalunya

query_builder   29 gener 2003 17:20

event_note Nota de premsa

La Generalitat acull la comunitat xinesa a amb motiu del seu Any Nou

Amb més de 14.000 persones, és la tercera més important a Catalunya

El Departament de Benestar i Família ha convidat els membres de la comunitat xinesa a Catalunya a celebrar conjuntament la festa de l’Any Nou, que enguany s’escau l’1 de febrer. L’acte, que té lloc el 29 de gener a l’Auditori de Catalunya, està presidit per la consellera de Benestar i Família, Irene Rigau, i compta amb la presència del cònsol general de la Xina a Barcelona, Gao Zhengyue

Barcelona, 29 de gener de 2003

L’acte institucional amb motiu de l’Any Nou xinès té com a objectius informar sobre la realitat de la immigració estrangera a Catalunya, així com promoure la seva acollida als diferents pobles i ciutats de Catalunya. Aquesta celebració vol ser un reconeixement per part del Govern de Catalunya `envers la comunitat xinesa que viu i treballa a Catalunya. També vol ser una invitació a compartir la nostra cultura, des de la pròpia identitat de cada col·lectiu.

La comunitat xinesa, amb més 14.000 persones, és la tercera comunitat estrangera més nombrosa a Catalunya, després de la marroquina i l’equatoriana.

L’acte es celebrarà el dimecres 29 de gener a les 20:30 del vespre a l’Auditori de Barcelona i comptarà amb la participació del grup de Teatre i Dansa de la província de Jiang Su, de la ciutat de Liàn Yiun Gang. Aquest espectacle que és de gira per Europa i que dimarts es va representar a Bilbao, combina la dansa, la música, el cant, el teatre i la màgia.

La celebració del dia nacional de les principals comunitats que resideixen a Catalunya i de l’Any Nou, en el cas de la comunitat xinesa, va iniciar-se el 2001. D’aleshores ençà s’han celebrat també les festes nacionals del Perú, el Marroc, Polònia, l’Equador, Gàmbia i Colòmbia.

La comunitat xinesa a Catalunya

La comunitat xinesa a Catalunya inicia la seva història abans de l’exposició Universal de Barcelona l’any 1929. Als anys 40 ja es varen obrir els primers restaurants xinesos. Aquesta primera arribada d’immigrants xinesos es caracteritza per la seva ocupació, principalment són comerciants i diplomàtics. Als anys 60 s’inicia l’arribada d’estudiants. Els primers que ho fan són procedents de Tawian, i ja en la dècada dels 70 arribaran de Hong Kong.

Arrel dels Jocs Olímpics del 92, comença l’arribada important de població xinesa procedent de la província de Zhe Jiang, i concretament de la comarca de Quin Tian, al sud-est del país. Un segon període d’immigració xinesa a Catalunya arrenca l’any 2000, i són procedents de les regions de Liao Ning i de Shan Dang, aquest cop al nord-est de la Xina. L’any 2000 hi havia 8.500 persones d’origen xinès a Catalunya; el 2001 eren 12.000.

A final del 2002 hi havia a Catalunya un total de 14.366 persones regularitzades d’origen xinès; amb tot, però segons fons de la pròpia comunitat, aquesta xifra es troba per sobre de les 20.000 persones. En relació al gènere, predominen lleugerament les dones. Per demarcacions, la comunitat xinesa està establerta fonamentalment a Barcelona.

ENSENYAMENT

Les dades d’evolució de què disposem, facilitades pel Departament d’Ensenyament, indiquen la tendència en augment de la matriculació i presència de menors d’origen xinès en les aules de les escoles catalanes. De 400 alumnes d’origen xinès matriculats el curs 98-99 s’ha passat a 1.200 alumnes el curs 02-03. La immensa majoria acudeixen a centres públics.

ADOPCIONS

Les adopcions a Catalunya de menors procedents de la Xina s’inicien a 1995. El nombre de sol·licituds es va multiplicar per 5 entre el 1995 i el 2001, amb una lleugera davallada el 2002. El nombre de certificats d’adopció ha passat d’una vintena el 1997 a més de 400 l’any 2001, també amb una davallada el 2002.

El nombre d’infants xinesos adoptats ha seguit una progressió constant i ha passat d’una trentena l’any 1998 a 340 l’any 2002.

CALENDARI XINÈS

Es basa en els cicles canviants de la lluna i en la sortida i la posta del sol.

L’any pels xinesos té 365 dies fixos, amb dotze mesos lunars, la qual cosa suposa que tots els mesos tenen els mateixos dies, és a dir, els mesos són de 29 o 30 dies; això fa que no es doni una coincidència amb el calendari solar. Des de la Dinastia Han, el dia es divideix en 12 hores dobles.

La terminologia xinesa és:

· Any gran: es correspon a 12 anys solars

· Cercle: equival a 5 Anys grans, o a 60 anys del calendari solar

· Època o Període: està format per 60 Cercles, és a dir 3.600 anys del calendari occidental

Actualment es troben en el Tercer Mil·lenni, o el que és el mateix en la Segona Època o Període.