El conseller Bargalló i la consellera Simó titllen de 'demagògiques' les acusacions d'Artur Mas sobre el programa Viure en Família

Els expedients pendents són responsabilitat del govern anterior que l'any 2003 va fer una convocatòria temerària

query_builder   2 juliol 2004 15:00

event_note Nota de premsa

El conseller Bargalló i la consellera Simó titllen de 'demagògiques' les acusacions d'Artur Mas sobre el programa Viure en Família

Els expedients pendents són responsabilitat del govern anterior que l'any 2003 va fer una convocatòria temerària

El conseller en cap, Josep Bargalló, i la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, han rebatut avui en el decurs d’una visita al barri de la Mina les acusacions d’Artur Mas en les quals culpabilitzava el Departament de Benestar i Família de deixar penjades 43.000 persones amb dependència sol.licitants del programa Vuire en Família. El conseller Bargalló ha assegurat que l’encara cap de l’oposició ha de deixar de fer demagògia amb els errors que va cometre els seu govern i assumir que el nou govern d’esquerres aposta per un altre model d’ajut a la dependència, progressista, basat en la prestació de serveis a les persones.

La consellera Anna Simó ha indicat que els problemes en la gestió del programa Viure en Família responen als “nyaps” amb què els va concebre el govern de CiU, que “va deixar el programa en situació de fallida, tan des del punt de vista dels serveis com de l’organització, fruit d’un encegament electoralista, sense atendre les prioritats reals de les persones amb una dependència més alta”. La consellera de Benestar i Família ha lamentat la “irresponsabilitat política” de CiU de “fer demagògia en una qüestió tan sensible per a les persones que necessiten suport per a les tasques de la vida diària”.

 En relació a la gestió d’aquest programa el Departament de Benestar i Família vol aclarir el següent:

Els expedients pendents són responsabilitat absoluta del govern anterior que, endut per una dinàmica electoralista, l’any 2003 va fer una convocatòria del programa Viure en Família del tot temerària, sense cap pla de finançament que pogués atendre les persones que s’hi van presentar. Va apujar el llistó d’ingressos de les possibles persones beneficiàries de més de 65 anys dels 2 milions de pessetes del 2002 als 6 milions de pessetes del 2003, sense comptabilitzar els ingressos dels familiars que conviuen amb la persona amb dependència. El cas és que d’una previsió de 100.000 sol.licitants del programa per a quatre anys se’n van presentar 70.000 el primer,  40.000 dels quals no van ser admesos per falta de crèdit a partir del mes de juny. Aquell mes es va acabar la partida de 43 milions d’euros que s’hi havia destinat i es van deixar de notificar expedients. Des de llavors ni tan sols es van entrar les dades dels sol.licitants al sistema informàtic. El Govern actual es troba aquesta situació i el mes de març en la convocatòria d’atenció a persones publicada al DOGC torna a donar carta de naturalesa als 40.000 expedients no resolts i activa tot el procés de resolució fins ara. El nou pressupost del 2004 preveu per a aquest programa un total de 85 milions d’euros, quasi el doble que l’any anterior. Això ha de permetre continuar pagant els 31.932 casos que avui ja estan en nòmina -800 ja en aquesta nova etapa-  cobrant aproximadament 240 euros mensuals i abordar l’analisi dels 40.000 expedients restants sota uns nous criteris que prioritzaran els casos d’alta dependència. Actualment, 14.000 dels 40.000 expedients ja han estat entrats al sistema informàtic per poder fer la seva valoració. En el darrer trimestre d’aquest any el Departament traurà la nova convocatòria del programa per al 2004 que ja preveurà uns nous barems per poder acollir-s’hi, vinculats a un pla d’atenció individualitzada. L’objectiu de la nova orientació és fer del Viure en Família un programa que permeti a la gent viure a casa beneficiant-se de la prestació de serveis de suport i no exclusivament amb suport econòmic. Els equips que havien de valorar el Viure en Família en prestació de serveis van ser convocats pel Govern de CiU el novembre de 2003 i retirats el 16 de desembre següent –dies abans del canvi de Govern- amb el concurs de solució ja en tràmit, cosa que va paralitzar tant les proves pilot existents com l’aplicació del programa Viure en Família a tot Catalunya. La nova orientació del programa no preveu treure els ajuts que avui reben les persones depenents tota vegada que científicament la dependència en gent gran és un fenòmen d’evolució degenerativa i, per tant, no es preveu la revisió de casos.