El ministeri d'Afers Socials retornarà a la Generalitat el 7,12% del Plan Concertado

Entrevista de la consellera Simó amb el ministre Caldera

query_builder   7 juny 2004 20:30

event_note Nota de premsa

El ministeri d'Afers Socials retornarà a la Generalitat el 7,12% del Plan Concertado

Entrevista de la consellera Simó amb el ministre Caldera

El ministeri de Treball i Afers Socials retornarà a la Generalitat el 7,12% de la partida corresponent al Plan Concertado de finançament dels serveis socials bàsics que el Govern del PP havia retallat en la tramitació al Senat dels pressupostos de l’Estat per al 2004. Aquest és un dels principals acords que han establert la Consellera de Benestar i Família, Anna Simó, i el Ministre de Treball i Assumptes Socials, Jesús Caldera, en la reunió que han mantingut avui a Madrid.

Aquesta ha estat la primera entrevista formal entre els titulars d’afers socials dels governs català i espanyol. A la reunió, que s’ha celebrat al ministeri de Treball i Assumptes Socials, s’han tractat temes relatius a les polítiques socials d’interès comú de les dues administracions, com ara el finançament dels serveis socials, l’atenció a la dependència, les polítiques de suport a les famílies i a la infància i a l’adolescència. La reunió ha permès establir un clima favorable per continuar avançant en la negociació dels assumptes pendents i ha evidenciat la voluntat coincident d’apostar per les polítiques d’ajut a les persones amb dependència.

La Consellera Simó ha estat acompanyada en la reunió pel Secretari General del Departament, Antoni Segarra, la Secretària de la Família, Montserrat Tur, el Director de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, Martí Masferrer, i la Cap de Gabinet del Departament, Conxa Royo. Posteriorment, hi ha hagut una reunió amb la Secretària d’Estat de Serveis Socials, Família i Discapacitats, Amparo Valcárcel, per tractar temes sectorials de les respectives àrees.

L’assignació de recursos de l’Estat a la Generalitat, l’increment de les pensions més baixes i la capacitat del govern català per completar les pensions més baixes són algunes de les demandes claus plantejades a la reunió. Així mateix, la delegació encapçalada per la consellera Anna Simó ha presentat com a aspectes a tractar durant la legislatura amb el ministeri la necessitat que aquest participi en un finançament del pla interdepartamental de renda mínima d’inserció en concepte de política activa d’ocupació; la necessària participació de les comunitats autònomes en la presència europea; la promoció de la xarxa de relació entre comunitats; la compatibilitat de les prestacions de l’Estat amb les polítiques autonòmiques de promoció social; la derogació de les normatives que vulnerin les competències exclusives de la Generalitat en serveis socials; el traspàs del programa de termalisme social i de vacances de l’IMSERSO.

A la reunió, la consellera ha posat en relleu el fet que el mètode actual de finançament dels serveis transferits de l’IMSERSO entre les diferents comunitats autònomes evidencia un repartiment irregular dels recursos per l’absència de l’aplicació d’indicadors objectius i equitatius de distribució. Per això s’ha plantejat la necessitat d’iniciar amb el ministeri un procés de negociació per dissenyar i aplicar un sistema de finançament equitatiu, adequat, suficient, eficaç i sostenible respecte a les necessitats de serveis socials de Catalunya i, especialment, a l’atenció a la dependència. Un procés fonamentat i estructurat en el marc de la universalització del Sistema Català de Serveis Socials i de reconeixement de drets socials.

El sistema comunitari de finançament per part de l’Estat mitjançant subvencions anuals a les CCAA per a fer programes de serveis socials no respon al règim competencial establert en l’Estatut d’Autonomia vigent. Per això, la consellera Simó ha insistit que cal unificar en una transferència única de l’Estat a la Generalitat les partides pressupostàries que fins ara provenen separadament dels serveis transferits de l’IMSERSO i de les subvencions del ministeri de Treball i Afers Socials per a programes de serveis socials.

Així mateix, la consellera ha estimat necessari transferir a la Generalitat, perquè els gestioni, els fons pressupostaris corresponents als programes de termalisme i vacances per a les persones majors, així com el 0,52% de’l IRPF

Pel que fa a la gestió de la immigració, la consellera ha insistit a reclamar per a la Generalitat les funcions referents a la tramitació de les autoritzacions administratives per a treballar; poder conèixer els treballs d’elaboració del futur reglament d’execució de l’actual Llei d’estrangeria; reformar l’actual Llei d’estrangeria en el sentit d’ampliar els supòsits per a poder obtenir un visat temporal per a buscar treball i assumir definitivament totes les competències en matèria d’inspecció laboral i la dotació de suficients inspectors laborals.