Comencen les obres de construcció de la nova Llar-residència per a malalts mentals de Manlleu [Actualitzada]

La Generalitat hi inverteix 1,99 milions €

query_builder   7 febrer 2003 18:57

event_note Nota de premsa

Comencen les obres de construcció de la nova Llar-residència per a malalts mentals de Manlleu [Actualitzada]

La Generalitat hi inverteix 1,99 milions €

La consellera Irene Rigau, acompanyada per l’alcalde Joaquim Vivas, col·loca dissabte, dia 8, la primera pedra de la nova Llar-residència per a malalts mentals de Manlleu. En aquest equipament del Departament de Benestar i Família, que tindrà capacitat per a 30 places, la Generalitat hi inverteix 1,99 milions €. És previst que entri funcionament l’abril de 2004

Manlleu, 8 de febrer de 2003

La consellera de Benestar i Família, Irene Rigau, acompanyada per l’alcalde Joaquim Vivas, col·loca dissabte, dia 8, la primera pedra de la nova Llar-residència per a malalts mentals de Manlleu, situada a l’avinguda dels Pirineus, 9.

Aquest equipament del Departament de Benestar i Família tindrà capacitat per a 30 places i és previst que es posi en funcionament l’abril del 2004. La Generalitat inverteix 1.998.537,06 € en aquesta Llar-residència.

Una Llar-residència és un equipament que ofereix serveis d’acolliment residencial, amb caràcter permanent o temporal, i de supervisió i/o ajuda a les activitats de la vida diària per a persones amb disminució derivada de malaltia mental.

La Llar-residència facilita un entorn substitutiu de la llar, adequat i adaptat a les necessitats d’atenció global, afavorint la màxima autonomia i integració dels residents en la comunitat.

Està adreçada a persones amb disminució derivada de malaltia mental de llarga evolució que, de forma permanent o temporal, necessiten supervisió i/o ajuda a les activitats de la vida diària quan ha esdevingut impossible o desaconsellable viure a la seva pròpia llar com a conseqüència de problemes derivats de la mateixa disminució, per manca de família o per no disposar de condicions sociofamiliars i assistencials adequades.

La Llar-residència per a malalts mentals de Manlleu es construeix sobre una finca de 2.836 m2 de superfície oferta per l’Ajuntament del municipi. Es tracta d’un edifici aïllat, de planta baixa i planta pis, amb una superfície de 1.726 m2 construïts. Tindrà una capacitat màxima de 30 places, en 20 habitacions individuals i 5 dobles. En la construcció s’hi inverteixen 1.853.537,06 € i 145.000,00 € en equipament i maquinària.

Llar-residència per a malalts mentals de Manlleu

Superfície construïda 1.726 m2

Capacitat 30 places

Inversió 1.998.537,06 €.

Durada de les obres 14 mesos

El Govern de la Generalitat ha fet de les persones amb malaltia mental una de les seves prioritats. Per això ha destinat intensament recursos econòmics i humans per atendre les seves especials necessitats. El Departament de Benestar i Família, recollint l’encàrrec del Govern, ha dissenyat un model integral d’atenció a les persones amb malaltia mental. Aquest model s’ha elaborat a partir de: - les necessitats detectades i expressades per les famílies, - l’anàlisi dels professionals i propostes de serveis adients per donar respostes adaptades - i amb la validació pràctica de les Entitats productores dels serveis dissenyats.

L’atenció a les persones amb malaltia mental constitueix, doncs, un treball compartit i consensuat amb famílies, professionals, proveïdors i altres Departaments de la Generalitat; especialment el Departament de Sanitat. Programa d’implantació de llars residències per a malalts mentals.

Durant el període 2000 – 2002 s’han creat Llars-residències per a malalts mentals a Sant Vicens dels Horts, Castelldefels, Manresa, Malgrat, Vilanova i la Geltrú, 2 a Barcelona, i Igualada, amb un total de 246 places, que conjuntament amb les 236 places de llars amb suport suposen una oferta residencial de 482 places en l’actualitat.

Altres projectes de llar residència, en diferent nivell de desenvolupament, estan en marxa a Girona, Tarragona, Reus, Amposta, Llinars, Terrassa, Lleida i quatre a Barcelona (Horta, Sant Martí, Nou Barris i Gràcia), a més del de Manlleu. En acabar l’any 2003 hi haurà un total de 860 places per a malalts mentals.

Aquesta actuació del Departament suposa una primera fase d’implantació de llars residències que s’haurà de complementar amb una segona fase per arribar a donar cobertura a tot el territori de Catalunya.

El Departament de Benestar i Família també ha impulsat respecte a l’atenció i protecció de les persones amb malaltia mental, altres serveis com són els de lleure (club social) o els de serveis per a la integració laboral o programes específics com el suport a l’autonomia en la pròpia llar i el programa de suport a les persones amb dependència.