Celebració del Dia Internacional del poble Gitano a Catalunya

La Generalitat recolza aquesta iniciativa del poble gitano

query_builder   3 abril 2003 17:14

event_note Nota de premsa

Celebració del Dia Internacional del poble Gitano a Catalunya

La Generalitat recolza aquesta iniciativa del poble gitano

El proper dimarts, dia 8 d’abril, se celebraran diversos actes amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano a Catalunya, que comptarà, entre altres autoritats, amb la presència de la consellera de Benestar i Família, Irene Rigau. La Generalitat dona suport a la celebració d’aquests actes que s’han presentat avui.

Barcelona, 3 d’abril de 2003

El Director general de Serveis Comunitaris del Departament de Benestar i Família, Valentí Sallas, acompanyat del President de la Federació d’Associacions gitanes de Catalunya, Manuel Heredia, del President de la Unió Romaní, Juan de Dios Ramírez-Heredia, i del President de la Fundació Pere Closa, Domingo Jiménez,  ha presentat avui els actes de celebració del dia Internacional del Poble Gitano a Catalunya, a la seu de la Federació d’associacions gitanes de Catalunya (FAGIC)

Des de fa uns anys, el dia 8 d’abril gitanos de diferents parts del mon s’apleguen als marges dels rius per celebrar la seva diada, on es commemora l’aniversari del Primer Congrés Gitano Internacional, que va tenir lloc a Londres el 8 d’abril de 1971 i on es va oficialitzar la bandera gitana (una franja blava a dalt, una altra verda a sota i una roda de carro al mig); també celebren el reconeixement de la identitat gitana per part de les Nacions Unides aconseguida uns anys més tard i, sobre tot, recorden els seus avantpassats, l’èxode gitano i l’holocaust nazi.

Aquest any la comunitat gitana de Catalunya s’afegeix a aquesta celebració, com a mostra de germanor cap a tots els gitanos d’arreu del mon i per recordar que encara els queda camí per assolir el ple reconeixement i igualtat. A més, amb aquesta jornada volen oferir una mostra de convivència i respecte amb tot el poble català, i donar a conèixer la seva projecció de futur, alhora que mantenen viva la memòria del passat.

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Benestar i Família i del Parlament, s’adhereix a aquests actes commemoratius com a mostra de reconeixement institucional.

Dia Internacional del Poble Gitano a Catalunya 8 d’abril de 2003

Programa

A les 11 del matí, una representació de la comunitat gitana de Catalunya serà rebuda al Parlament pel President del Parlament. Assistiran a l’acte representants de tots els grups parlamentaris. 

Al llarg del matí, gitanos d’arreu Catalunya aniran acampant al marge del riu Ripoll, al seu pas pel municipi de Castellar del Vallès, a la zona de Les Arenes. Al mig dia un grup de gitanes farà una ofrena de flors a les aigües del riu per rememorar l’èxode gitano quan van marxar de la Índia; així mateix, es llençaran espelmes enceses a l’aigua, en record dels seus avantpassats, especialment de les víctimes de l’holocaust nazi. Aquesta cerimònia es repetirà simultàniament a diferents rius del món: Ganges, Danubi, Volga o el Plata

Després d’aquestes ofrenes, celebraran un dinar de germanor amb la degustació de diversos plats típics de la tradició culinària gitana. 

A les 10 del vespre, l’Auditori de Barcelona acollirà un festival musical de caire netament gitano. Actuaran José Mercé, el cantaor flamenc que aportarà el factor gitano més rellevant, Moncho com a cantant gitano autòcton i en llegua catalana; així mateix, el grup Matipen oferirà una peça per demanar la pau al mon i interpretarà l’himne gitano Yelem, Yelem, en llengua Romaní, com també l’himne de Catalunya, Els segadors.