- La consellera de Cultura visita la Fira del Llibre de Frankfurt, on participa en una trobada amb professionals del sector a l’estand del Departament de Cultura per donar visibilitat a la literatura catalana
- Prop d’una quarantena d'editorials catalanes participen en la 76a edició de la Fira, que té lloc del 16 al 20 d’octubre
La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha visitat avui la 76a edició de la Fira del Llibre de Frankfurt, on ha destacat que Catalunya té “un sector del llibre actiu i dinàmic, i una creació literària cada cop més reconeguda fora de Catalunya”. Hernández Almodóvar, que ha destacat que la presència catalana a la Fira “creix any rere any”, ha atribuït aquesta “gran presència de la literatura catalana al món” i “la internacionalització del sector del llibre” a “la feina col·lectiva” i a “una fórmula molt útil i que hem de mantenir”.
En el marc de la seva visita, la consellera Hernández Almodóvar ha participat en una trobada amb el sector editorial a l’estand que representa la literatura catalana a Frankfurt sota el lema Catalonia, Land of Books; Barcelona, City of Literature. Han intervingut en la trobada els editors catalans presents a la fira; representants de les diverses institucions organitzadores de l’estand i una àmplia representació d’agents internacionals del llibre. També hi han assistit el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Pere Almeda, i el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Edgar Garcia.
La consellera de Cultura ha ressaltat la importància de Frankfurt com “la gran cita internacional per refermar la projecció de la literatura i el sector editorial catalans, trobar noves oportunitats per als nostres autors i autores, i estrènyer els vincles culturals i comercials en l’àmbit internacional”.
L’estand, organitzat per Catalan Arts, la marca d’internacionalització de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i compartit amb l’Institut Ramon Llull (IRL), l'Associació d'Editors en Llengua Catalana i l’Ajuntament de Barcelona ofereix una imatge conjunta del sector i proporciona als professionals un espai de negoci on desenvolupar les seves activitats a la fira amb les màximes facilitats. A més també reunirà representants del Gremi d’Editors de Catalunya i de l’Institut d’Estudis Baleàrics.
Pel que fa a la representació del sector, aquest 2024 assisteixen a l’estand català un total de 38 editorials, que són: 9 Grup Editorial, Afaret Editorial, Anima llibres, Blackie Books, Club Editor, Edicions Bromera, Editorial Albada, Editorial Base, Editorial Flamboyant, Editorial GG, Editorial Sentir, Editorial Vicens Vives, Eumo Editorial, Flor Edicions, Grup 62, La Topera Editorial, L'Art de la Memòria Edicions, Libros del Asteroide, Manifest Llibres, Mosquito Books Barcelona, Moztros Producciones, Norma Editorial, Obrador Editorial, Open Books, Pagès Editors, Plutón Ediciones, Raig Verd Editorial, Shackleton Books, Símbol Editors, Somnins, Takatuka, Tibidabo Edicions, Triangle Books, Vegueta Ediciones, Verso Libros, Vibop Edicions, Voliana Edicions i Zahorí Books.
Per oferir una difusió més àmplia durant la fira, l’ICEC ha editat un llibret amb tota la informació de les editorials participants, que es distribuirà als professionals acreditats.
A banda de les editorials acreditades a l’estand català, a la Fira del Llibre de Frankfurt també hi assistiran fins a 20 grups editorials catalans amb estand propi, entre els quals es troben Editorial Casals, ECC Ediciones, Edebé Educación, Gemser Publications, Grup Planeta, Hoaki Books, Juanito Books, Lecta, Libros del Zorro Rojo, Larousse Editorial, Penguin Random House, Quaderns Crema-Acantilado, RBA, Tusquets Editores i Universitat de Barcelona Edicions, entre d'altres. Algunes editorials catalanes també hi treballaran des de l’estand de la Federació de Gremis Editorials d’Espanya.
Internacionalització de la literatura catalana
Un any més, l’Institut Ramon Llull ha concertat reunions amb editors d’arreu del món per continuar impulsant la traducció de la literatura catalana a altres llengües, consolidar la seva presència en els mercats estables i obrir noves oportunitats en països estratègics i emergents. L’IRL dona suport a projectes editorials internacionals mitjançant els seus programes d’ajuts a la traducció, a la promoció i a la publicació d’obres il·lustrades. En els últims cinc anys s'han publicat més de 1.500 traduccions d’obres literàries originals en català.
La Fira
La Fira del Llibre de Frankfurt és una cita imprescindible dins el calendari anual de treball dels editors catalans i d’altres agents de la cadena de producció del llibre. Anualment, la fira congrega més de 7.000 empreses que hi donen a conèixer les seves novetats i es calcula que el 80% dels contractes anuals de drets d’autor de l’àmbit editorial a escala internacional se signen durant aquests dies. En els darrers anys, la presència de professionals catalans s’ha anat incrementant. Cal tenir en compte que Barcelona representa més del 50% de la producció i la facturació de la indústria editorial de l’Estat espanyol.
En els darrers 22 anys, l’ICEC i l’IRL han organitzat i impulsat la presència dels nostres editors i de la nostra literatura en els principals esdeveniments literaris internacionals, entre els quals destaquen la Feria del Libro de Guadalajara (Barcelona serà la convidada d’honor el 2025), la Fira del Llibre de Frankfurt, el Salon du Livre de Paris, la Fira del Llibre de Göteborg, la Fira del Llibre de Bolonya, la Feria del Libro de Buenos Aires ila Fira del Llibre de Londres. A més s’hi suma la Fira d’Angoulême on Catalan Arts tindrà, a partir del 2025, un estand.