- En el marc de l’Any del centenari del seu naixement, avui es presenta al Palau Moja el mapa interactiu ‘Arreu del món. La carrera musical de Victòria dels Àngels (1939-1997)’
En el marc de l’Any del centenari de Victòria dels Àngels, la Fundació que preserva la seva memòria i l’Arxiu Nacional de Catalunya han volgut valorar de manera pública la importància del fons documental de la cantant. Avui, 17 d’octubre, a les 19 hores, es presentarà al Saló del Vigatà del Palau Moja el mapa interactiu ‘Arreu del món. La carrera musical de Victòria dels Àngels (1939-1997)’.
L’interactiu és el resultat final d’una feina llarga i acurada en la descripció i la digitalització progressiva del fons documental de la cantant, que ha permès documentar de manera precisa, no només mitjançant simples referències, sinó a través dels programes de mà originals conservats al fons, la seva participació en 1.357 concerts a 885 espais musicals diferents de 632 ciutats dels cinc continents, entre l’acabament de la Guerra i la seva retirada.
Es tracta d’un recurs de cartografia digital que ja compta amb prop de 2.600 visualitzacions. Ara es pretén donar-lo a conèixer més intensament, no només com a espai visual de presentació de dades del fons de la cantant lírica, sinó com a via d’accés a la seva descripció. Per a cada actuació, permet enllaçar amb la fitxa respectiva al portal ‘Arxius en Línia’, des del qual es difon el conjunt del fons a la xarxa.
A l’acte intervindran el director general del Patrimoni Cultural, Joaquim Borràs; la directora de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Pilar Cuerva; la presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, Helena Mora; i el comissari de l’Any dedicat a la cantant, Marc Busquets.
Victòria dels Àngels, una de les més grans
La cantant neix a Barcelona el primer de novembre de 1923, a l’Edifici Històric on treballa el seu pare. Amb dots destacats des de la infantesa, als 15 anys s’inscriu al Conservatori Superior de Música del Liceu i emprèn una carrera musical formal. La primavera de 1944 debuta amb un recital de lieder i cançons al Palau de la Música Catalana, i de seguida brilla a l'òpera en el Gran Teatre del Liceu, amb el personatge de la Comtessa a ‘Les Noces de Fígaro’ de Mozart. És la primera passa d’una carrera extraordinària que la convertirà en una icona de l'òpera.
A finals dels anys quaranta comença pròpiament la seva carrera internacional, que la fa protagonista als escenaris més reconeguts d'Europa i els Estats Units: és l’única cantant peninsular convidada a actuar a Bayreuth, la casa de Wagner. La seva versatilitat com a cantant li permet dominar una àmplia gamma de peces operístiques, des de les obres mestres de Mozart i Wagner fins a Verdi o Puccini, consolidada a través d’una discografia extraordinària que consolida el seu llegat com una de les més grans cantants líriques del segle XX. Victòria dels Àngels va ser guardonada amb el Premi Nacional de Música, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya i altres honors tant nacionals com internacionals.
El fons conservat a l’Arxiu Nacional
L'Arxiu Nacional conserva des de 2007, ingressat per la Fundació que porta el nom de l’artista, el seu fons personal. És integrat per documentació creada entre 1923 i 2009 (especialment, però, correspon al període 1945-1998). Amb un volum de 12,9 metres de documentació textuals, inclou també 4.388 imatges, a més d’un centenar de documents gràfics i audiovisuals.
El fons està dividit en dues parts principals. D’una banda, la documentació més personal, que revela els aspectes íntims i d’administració. De l’altra, la més extensa, se centra en la seva carrera artística. Hi destaquen els programes dels seus recitals i actuacions, dossiers relatius a la contractació d'actuacions musicals i la gestió dels drets d'autor; també hi trobem una correspondència extensa, de caràcter internacional, una finestra a les seves connexions amb altres figures musicals i personalitats de renom.
Finalment, el fons també inclou informació relativa als guardons i reconeixements rebuts (així com homenatges en vida i pòstums que il·lustren la seva petjada indeleble en el món de la música), les invitacions a esdeveniments socials i musicals que mostren la seva presència constant en la vida cultural, i els reculls de premsa, especialment les crítiques de les seves actuacions. En resum, el fons personal de Victòria dels Àngels és una joia que permet endinsar-se en la vida i la música d'una de les cantants més importants de tots els temps.