1. Víctor Sas, secretari d’Agenda Rural: “Les comunitats de regants i l’Administració ja estem treballant units per a la modernització dels regadius”
  2. La darrera convocatòria implica una dotació pressupostària inicial de 25 milions d’euros de subvenció, i els projectes presentats suposaran una inversió de 53,9 milions d’euros, xifres rècord respecte a les anteriors convocatòries
  3. Un total de 84 sol·licituds han concorregut a aquesta convocatòria
FOTO NP AJUTS CRs{"name":"2024/10/22/14/23/8289092b-2bcb-4f48-b79f-dd3cea63525e.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":980388}

Les inversions en la millora i modernització de les infraestructures de regadiu a Catalunya que comportin un aprofitament de l’aigua millor i més racional, amb la màxima eficiència energètica, són un dels eixos centrals de l’acció de Govern. D’aquí que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació convoqués, el passat 13 de juny, una nova edició dels ajuts destinats a les comunitats de regants per a la millora i modernització de les xarxes de regadius, en aquest cas corresponents als anys 2025, 2026 i 2027. El termini de presentació de sol·licituds finalitzava el dia 14 d’octubre, i s’hi han presentat un total de 84 sol·licituds, 35 de les quals corresponen a la demarcació de Lleida, 34 provenen de Tarragona i Terres de l’Ebre, 8 corresponen a la demarcació de Girona i 7 són de Barcelona.

Aquesta convocatòria implica una dotació pressupostària inicial de 25 milions d’euros de subvenció, i els 84 projectes presentats suposaran un import d’inversió de 53,9 milions d’euros, el que representa una xifra rècord de subvenció i d’inversió en projectes sol·licitats en la història d’aquests ajuts.

El secretari d’Agenda Rural, Víctor Sas, ha agraït a totes les comunitats de regants la seva bona predisposició per dur a terme les modernitzacions en els regadius que permetran als agricultors fer un ús molt més racional i eficient de l’aigua. “El fet que s’hi hagin presentat fins a 84 comunitats de regants ens indica que el sector té la voluntat de ser eficient i de modernitzar-se per fer possible l’adaptació en casos futurs de sequera extrema, atiats pel canvi climàtic”, ha explicat el secretari.

Tal com assenyala Sas, “la participació de les comunitats de regants en aquesta convocatòria s’ha multiplicat i el tant per cent de subvenció que assumim des del Departament també s’ha incrementat. Tot això indica que les comunitats i l’Administració ja estem treballant units en la modernització dels regadius, per l’eficiència hídrica i energètica, avançant plegats cap a la sobirania alimentària”.

L’objecte d’aquesta línia d’ajuts és promoure la modernització de les instal·lacions de les xarxes col·lectives de reg i la incorporació de noves tecnologies que augmentin l’estalvi i l’eficiència en el transport, la distribució, l’aplicació del reg als conreus i l’emmagatzematge de l’aigua. En el context de crisi climàtica actual, amb episodis de sequera cada vegada més freqüents, l’estalvi d’un bé públic tan escàs com és l’aigua a partir de la implantació de regs eficients constitueix una eina estratègica per a l’adaptació de l’agricultura mediterrània a les limitacions i els impactes previstos a conseqüència del canvi climàtic.

Així mateix, aquesta línia d’ajuts també promou la millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions de regadiu que utilitzen energies de fonts convencionals, i a més s’afavoreix la implantació d’instal·lacions de captació d’energies renovables i altres instal·lacions que serveixin per poder-ne aprofitar l’energia potencial. Aquestes actuacions afavoreixen la transició energètica cap a energies més netes, la reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle i la mitigació del canvi climàtic.

Poden ser beneficiàries dels ajuts les comunitats de regants o altres comunitats d’usuaris d’aigües, principalment vinculades al regadiu, que siguin corporacions de dret públic segons el que estableix el Reial decret legislatiu pel qual s’aprova el Text refós de la llei d’aigües, que siguin titulars d’infraestructures de regadiu i que disposin del dret d’aigua corresponent. Val a dir, també, que l’Ordre corresponent a aquests ajuts s’ha dissenyat amb el programa SIDER per simplificar-ne la gestió.

En l’actualitat, s’està executant un total de 67 ajuts a comunitats de regants de tot Catalunya per un import de 19.399.810 euros d’inversió, amb una subvenció de 9.301.456 euros, acollits a la convocatòria triennal de 2021 per als anys 2022, 2023 i 2024, fet que demostra l’important impuls que s’està donant a aquestes actuacions per part de les mateixes comunitats de regants.

Actualment, hi ha zones de regadiu que es van posar en servei fa més trenta anys. Aquestes zones tenen sistemes de reg amb una infraestructura obsoleta que ocasionen un consum excessiu d’aigua; alhora, aquestes infraestructures tenen unes grans necessitats de mà d’obra que originen grans despeses d’explotació que limiten la modernització de les empreses agràries. Paral·lelament, aquestes instal·lacions dificulten el maneig dels cabals d’aigua disponibles per al reg, atès que, sobretot quan les disponibilitats hídriques són escasses, no permeten una gestió eficient dels recursos disponibles. En conseqüència, en temps de sequera els regants tenen moltes dificultats per distribuir dotacions d’aigua inferiors a les normals.

És en aquest sentit que cal millorar l’eficiència energètica en regadius que ja disposen de reg a pressió, ja que és un regadiu modernitzat. Per tant, cal fomentar l’eficiència dels aparells elèctrics que empren energies de fonts convencionals i afavorir la implantació d’instal·lacions de captació d’energies renovables i altres instal·lacions que serveixin per poder-ne aprofitar l’energia potencial.

Finalment, un regadiu modernitzat també ha de disposar de sistemes automàtics de distribució de l’aigua i programació del reg. Així doncs, cal implementar-hi la infraestructura de telecomandament de gestió, que s’ha de complementar amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Per aquests motius, esdevé necessari modernitzar les instal·lacions i aplicar-hi noves tecnologies que garanteixin l’eficiència energètica i augmentin l’eficiència del transport, la distribució i l’aplicació del reg als conreus i l’emmagatzematge d’aigua, i, com a conseqüència, l’estalvi d’un bé públic tan escàs. A més, les inversions per modernitzar els regadius han de ser compatibles amb el medi i resilients als canvis que s’esdevindran a conseqüència del canvi climàtic, per la qual cosa el regadiu eficient constitueix una eina estratègica per a l’adaptació de l’agricultura mediterrània al medi i a les limitacions de recursos.

D’altra banda, amb la mobilització de recursos públics per a inversions en la modernització de regadius es compleix l’article 14 de la Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic, que preveu que, a fi de reduir la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic del sector agrari i ramader, cal fomentar mesures adreçades a la intensificació de les modernitzacions de regadius que comportin un aprofitament de l’aigua millor i més racional, amb la màxima eficiència energètica.

Per a més informació:

https://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/241022_not_ajuts_millora_regadius_2024