L'ampliació de la Unió Europea arriba a les escoles

El Departament d'Ensenyament ha elaborat els materials didàctics sobre l'ampliació de la UE dirigit als alumnes d'ESO

query_builder   30 abril 2004 10:24

event_note Nota de premsa

L'ampliació de la Unió Europea arriba a les escoles

El Departament d'Ensenyament ha elaborat els materials didàctics sobre l'ampliació de la UE dirigit als alumnes d'ESO

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha elaborat uns materials didàctics sobre l’ampliació de la Unió Europea de l’1 de maig de 2004 que porten el títol La Unió Europea s’amplia. Es tracta d’un CD interactiu adreçat, en primer lloc, als nois i noies que fan segon cicle de l’educació secundària obligatòria (ESO), i d’un quadern per al professorat, les Orientacions didàctiques per a l’ús del CD.

A partir de l’1 de maig, aquests materials es podran consultar al web www.xtec.es/ofinternacional/ue25.

Són uns materials didàctics produïts pel Departament d’Ensenyament per col·laborar en la campanya d’informació sobre l’ampliació de la Unió Europea   endegada per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, que n’ha fet l’assessorament i n’ha assumit l’edició. Són un instrument per posar a disposició de la comunitat educativa un conjunt de continguts i activitats que promouen el coneixement de l’Europa dels 25 de manera planera, rigorosa i engrescadora.

Si bé els materials s’adrecen, en primer lloc, al segon cicle de l’educació secundària obligatòria (ESO), també es poden emprar tant en l’educació primària, altres cursos de l’ESO, batxillerat o cicles formatius, com en totes les activitats de promoció de l’aprenentatge al llarg de tota la vida, i en l’autoaprenentatge no tutelat. També poden resultar útils per als centres, institucions o entitats que fan projectes transnacionals de recerca, projectes multilaterals Comenius o Grundtvig del programa Socrates o, senzillament, estan interessats en els temes que s’hi tracten.

El CD interactiu vol facilitar el coneixement de la Unió Europea ampliada entre la gent jove de Catalunya. És un material introductori, una primera aproximació al tema des de diferents perspectives: històrica, geogràfica, biològica, filosòfica, tecnològica, lingüística, física, matemàtica i interdisciplinària. Inclou continguts, organitzats en 12 capítols o estels, i activitats d’ordinador i d’aula. En conjunt, el CD té unes 1000 pantalles i més de 100 activitats elaborades per 21 autores i autors.

És un producte obert que, d’una banda, vol promoure la creativitat i l’aprenentatge actiu (buscar, descobrir, observar, dialogar, aprendre a aprendre…) i, d’altra, l’assumpció i la pràctica  d’un conjunt de valors ètics que ajuden a enfortir la democràcia i millorar la qualitat de vida.

L’experimentació d’aquests materials en els entorns educatius és probable que en faci sorgir de nous, la qual cosa enriquirà el producte que ara es presenta i promourà la innovació.

La conservació de la natura i el respecte pel medi ambient, la tolerància, l’acceptació de la diferència, el diàleg, la defensa de la pluralitat i diversitat lingüístiques i culturals o la defensa dels drets humans  són, entre d’altres, valors, actituds i comportaments que promouen la convivència pacífica i l’enfortiment de l’Europa que estem construint.

L’assumpció d’una ciutadania europea no excloent suposa un enriquiment per als  ciutadans de Catalunya de totes les edats i condicions. Aquests materials didàctics volen incentivar comportaments solidaris que promoguin el desenvolupament social i humà dels diferents pobles.

Barcelona, 30 d’abril de 2004