Si tots els establiments turístics de Tarragona incorporessin energia solar tèrmica a les seves instal·lacions s'aconseguiria un estalvi econòmic de més de nou milions d'euros

query_builder   25 gener 2004 04:56

event_note Nota de premsa

Si tots els establiments turístics de Tarragona incorporessin energia solar tèrmica a les seves instal·lacions s'aconseguiria un estalvi econòmic de més de nou milions d'euros

L’ICAEN, la Cambra de Comerç i la Federació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona presenten una campanya de promoció de l’energia solar en el sector turístic.

El cap d’àrea de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Juanjo Escobar, inaugurarà conjuntament amb el president de Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme, Carles Ferrer,  la nova campanya “La Costa Daurada Aprofita el Sol“ per a la promoció de l’energia solar al sector turístic. La presentació tindrà lloc durant la jornada tècnica “Reducció de Costos Energètics a l’Empresa Turística. Aplicacions de l’energia solar”, que es durà a terme a les 10 hores, a la seu de la Cambra de Tarragona (Av. Pau Casals, 17).

La promoció de la sostenibilitat és un punt essencial per al sector turístic, on l’eficiència energètica i la incorporació de les energies renovables han d’esdevenir un element més de competitivitat.

Les necessitats d’aigua calenta sanitària d’un establiment hoteler poden arribar a suposar el 23% de la seva despesa energètica. Amb l’aplicació d’energia solar tèrmica es podran assolir, per a establiments mitjos de 100 habitacions,  estalvis que oscil•len al voltant dels 10 tep anuals, fet que suposa un estalvi de 116.000 kWh aproximadament, és a dir 6.600 euros a l’any.

Per aquest motiu s’ha vist la necessitat de donar a conèixer i promoure les possibilitats que l’energia solar ofereix al sector turístic de la Costa Daurada (Tarragona) a través de la campanya “La costa Daurada aprofita el Sol “. Aquesta campanya esta promoguda pel Departament de Treball i Indústria i compte amb la col.laboració de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació, la Federació d’Hosteleria i Turisme de Tarragona, i Tarraco Energia Local.

La campanya s’articularà al voltant de diferents actuacions de difusió: l’edició d’un tríptic divulgatiu que es distribuirà a tots els càmpings, hotels i restaurants de la Costa Daurada; la realització de diferents jornades de formació i informació sobre les aplicacions de l’energia solar al sector turístic, i els ajuts i el finançament que l’Administració posa a l’abast dels usuaris per tal d’impulsar l’energia solar.

Finalment, mitjançant un acord amb les empreses associades a l’Associació de Professionals d’Energies Renovables de Catalunya (APERCA) i els instal•ladors especialitzats en energia solar tèrmica agremiats a la Federació Catalana d’Associacions Empresarials (FERCA), es realitzaran visites tècniques als establiments interessats per a l’execució d’un estudi de viabilitat gratuït, per tal d’implantar l’energia solar al seu establiment. Aquest informe serà revisat posteriorment per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i enviat a l’establiment.

D’aquesta manera s’ofereix a l’empresari turístic conèixer les possibilitats de la tecnologia per al seu establiment tenint la màxima garantia de qualitat de les ofertes que se li presentin, a més de conèixer i participar en els programes de finançament i ajuts de les diverses administracions.

L’energia Solar Tèrmica a les activitats turístiques a Catalunya

La utilització de l’energia solar per a l’aigua calenta sanitària proporciona confort i estalvis importants. A més, l’aprofitament de l’energia solar és el sistema més adient per escalfar una piscina i allargar-ne els mesos d’utilització. Una instal•lació ben dissenyada pot assolir de manera satisfactòria entre el 50 i el 70% de les necessitats d’aigua calenta d’un establiment.

El consum energètic directe dels establiments del sector turístic a Catalunya, en  què s’inclouen els subsectors d’allotjaments hotelers, càmpings i restauració, s’estima en 180.000 tones equivalents de petroli a l’any, amb un cost econòmic de 144.242 euros.

Si tots els establiments turístics de les comarques de Tarragona incorporessin energia solar tèrmica a les seves instal•lacions s’aconseguiria un estalvi econòmic de més de nou milions d’euros.

Barcelona, 25 de gener de 2003