El Departament d'Ensenyament produeix un vídeo amb motiu de l'Any Ruyra

query_builder   23 juny 2003 13:36

event_note Nota de premsa

El Departament d'Ensenyament produeix un vídeo amb motiu de l'Any Ruyra

El Departament d’Ensenyament ha produït el vídeo Joaquim Ruyra: la fascinació pel mar amb motiu de l’Any Ruyra. Aquest vídeo, que va dirigit als alumnes d’educació primària i secundària, vol donar a conèixer un dels escriptors cabdals de la literatura catalana moderna a través d’un recorregut vital i literari pels contes, relats i novel·les breus que contenen els reculls Marines i boscatges (1903), La Parada (1919) i Entre flames (1928). Marines i boscatges, llibre en què el mar de Blanes, la costa i els boscos de la Selva tenen un gran protagonisme, va ser reeditat el 1920 per l’escriptor amb el títol de Pinya de rosa.

Els objectius principals del vídeo són donar a conèixer l’escriptor Joaquim Ruyra i situar-lo en la seva època, conèixer la seva obra i relacionar-la amb fragments d’obra d’altres arts com la pintura i la música.

El marc de comprensió del vídeo inclou els següents aspectes:

- indrets biogràfics de Joaquim Ruyra, on es fa un recorregut biogràfic des de Girona, on va viure fins els 13 o 14 anys fins Barcelona, on va viure, estudiar i on sempre va tenir la casa. El vídeo però, se centra bàsicament a la població de Blanes, on es troba la seva casa pairal.

- transformació dels llocs naturals en literaris, on s’inclou El rem de trenta-quatre, la novel·la més llarga del recull Marines i boscatges.

- la tècnica literària i la descripció poètica, aspectes que Ruyra treballa minuciosament a través de tots els aspectes lingüístics i estilístics, des de l’estructura de fragments a la frase i l’ordre dels seus mots, fins a l’adjectivació de la puntuació.

- la creació literària i la llengua, on a través de la recitació acurada de l’actriu i de l’actor del vídeo se’n pot percebre la riquesa de tons i de matisos. També la sonoritat de la llengua, bella més enllà fins i tot de l’estricta comprensió d’un mot.

Aquest vídeo, que també forma part de l’exposició muntada a Blanes sobre l’escriptor, s’enviarà als Centres de Recursos Pedagògics del Departament d’Ensenyament i als centres de Secundària de Catalunya. Alhora, també es podrà veure per Internet, a través de la Videoteca digital de l’XTEC. El vídeo inclou exemples de treballs de text per tal que també es pugui treballar a l’aula.