1. Es preveu una sortida de l’àrea d’influència de Barcelona d’uns 480.000 vehicles
  2. Un total de 1.255 agents dels Mossos d’Esquadra reforçaran la seguretat viària a les carreteres catalanes i realitzaran 1.117 controls
  3. L’SCT apel·la a la responsabilitat compartida i insta a extremar la prudència a la carretera, on han mort 114 persones des de l’1 de gener, de les quals el 50% de col·lectius vulnerables
  4. De les 16 víctimes mortals en 15 sinistres registrades en zona interurbana aquest octubre, 12 eren motoristes, ciclistes, vianants o conductors de vehicles de mobilitat personal


El Servei Català de Trànsit, en col·laboració amb la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, establiran un dispositiu especial d’ordenació, regulació i control del trànsit amb motiu de la festivitat de Tots Sants. En concret,entre les 15 h de dijous 31 d’octubre i les 24 h de diumenge 3 de novembre. L’objectiu és minimitzar les possibles afectacions de circulació i vetllar per la seguretat viària dels usuaris.

Es preveu que entre les 15 h del dijous 31 d’octubre i les 15 h del divendres 1 de novembre sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona prop de 480.000 vehicles. A més, entre les 12 i les 24 h de diumenge 3 de novembre, retornaran cap a la zona d’influència de la capital catalana 260.000 vehicles.

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, destaca que cal “evitar les hores de màxima intensitat que preveiem a les 19 h d’avui, les 13 h de demà i les 19 h de diumenge. El patró de referència és el 2019”.

Aquesta és la segona operació especial de tardor i les destinacions cap a muntanya i punts de l’interior de Catalunya concentraran la majoria dels desplaçaments. Per aquest motiu, les vies amb una mobilitat més elevada seran les que accedeixen cap a zones de muntanya i l’interior com la C-16, la C-17, la C-14 i la C-55, així com també l’N-145 d’entrada al principat d’Andorra.

També es preveuen retencions importants a l’AP-7, la B-23 i la C-58, tant durant la sortida com en el retorn. A més, en l’operació retorn, també es pot complicar la situació a l’A-2, als trams de Jorba i entre Castellolí i Abrera.

D’altra banda, enguany Tots Sants cau en divendres i en dia també d’operació sortida. Atès el seu caràcter religiós, caldrà sumar també una mobilitat cap a cementiris, urbans o interurbans, que farà que els accessos a aquests puguin concentrar retencions en determinats moments.

En aquest període festiu, en el qual es registrarà una elevada mobilitat, l’SCT vol remarcar la necessitat de no abaixar la guàrdia en cap moment durant la conducció per tal d’evitar sinistres. En concret, recorda la importància d’utilitzar els sistemes de seguretat passiva; de no manipular el telèfon mòbil ni altres dispositius electrònics; de respectar els límits de velocitat, i de no combinar l’alcohol i les drogues amb la conducció essent l’única taxa segura 0,0%. També cal insistir en la necessitat de revisar el vehicle abans de sortir a la carretera, ja que amb un bon manteniment s’eviten incidències durant la circulació.

Des de l’1 de gener fins avui, han mort 114 persones en 106 sinistres viaris en zona interurbana. D’aquestes, 44 eren motoristes, 6 ciclistes, 6 vianants i 1 de vehicle de mobilitat personal. A més, el mes d’octubre ha registrat fins ara 16 víctimes mortals en 15 sinistres, de les quals 12 eren de col·lectius vulnerables. L’SCT apel·la a la prudència i a la responsabilitat compartida de tots els usuaris a l’hora de circular i recorda que els col·lectius vulnerables són molt més fràgils a l’asfalt i que ja representen prop del 50% de la mortalitat en carretera.

Recordem que des de l’SCT es duen a terme diferents accions per prevenir la sinistralitat de tots els col·lectius, entre ells els vulnerables. Pel que fa als motoristes, enguany hem fet més de 40 sessions formatives a la carretera (programa Formació 3.0) i hem format a prop de 550 motoristes, i també portem tot l’any fent control i seguiment dels motoristes amb el dispositiu Uriel de Mossos d’Esquadra de Trànsit. A més, de les 22 campanyes preventives policials que s’estan fent enguany, n’hi ha 9 centrades en els col·lectius vulnerables. En concret, dues centrades en motoristes, dues en ciclistes, dues en vehicles de mobilitat personal, una altra de ciclistes i vehicles de mobilitat personal junts, i, finalment, dues de vianants. A més, aquest mes d’octubre hem reforçat la formació adreçada als conductors de patinets elèctrics posant en marxa el web interactiu “Una volta al patinet”, per repassar la normativa i els consells de seguretat.

Així mateix, i, a banda també de les campanyes de conscienciació i sensibilització, fem accions en la mateixa línia a les xarxes socials i també editem i publiquem diferent material apel·lant a la conducció responsable dels usuaris de tot tipus de vehicle i en relació al cas concret dels col·lectius vulnerables. Amb tot, convé seguir sumant esforços i implicació des de tots els àmbits en la lluita contra la sinistralitat.

Horaris i vies amb més mobilitat

Les franges horàries que poden registrar més mobilitat i possibles problemes de circulació durant el pont de Tots Sants seran dijous, 31 d’octubre, entre les 14 h i les 21 h i divendres, 1 de novembre, entre les 11 i les 14 h en l’operació sortida, i diumenge, 3 de novembre, de les 17h a les 21.30h en l’operació retorn. I les vies i trams que podran registrar més mobilitat seran:


SORTIDA

·A-2 Cornellà de Llobregat – Abrera

·AP-7 nord Barberà del Vallès –Montornès del Vallès

·AP-7 sud El Papiol i Martorell- Gelida

·B-23 Molins de Rei

·B-30 Barberà del Vallès

·C-16 Berga i Cercs

·C-17 Mollet del Vallès – Parets del Vallès

·C-58 Barcelona – Ripollet (ambdós sentits)

·C-14 Oliana

·N-145 La Seu d’Urgell – Andorra (dissabte al matí)


RETORN

·A-2 Jorba – El Bruc – Collbató

·AP-7 nord Sant Celoni – Llinars del Vallès – La Roca del Vallès

·AP-7 sud Vilafranca del Penedès – Martorell

·C-14 Ponts i Organyà

·C-16 Túnel del Cadí – Cercs – Berga

·C-17/N-260 Ripoll

·C-33 La Llagosta – Barcelona

·C-55 Castellgalí


Mesures especials de circulació, d’ordenació i de regulació del trànsit

El Servei Català de Trànsit adoptarà aquests dies diverses mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit (carrils addicionals i en sentit contrari a l’habitual, cancel·lació de carrils lents i ràpids, etc.) per tal d’incrementar la capacitat viària i garantir, en la mesura del possible, la fluïdesa.

En destaquen els carrils en sentit contrari a l’habitual a l’AP-7 per facilitar la tornada de diumenge. Pel retorn del dia 3 s’habilitarà un carril en sentit contrari al tram nord de l’autopista AP-7, de Sant Celoni a Montornès del Vallès, i un carril en sentit contrari a l'AP-7 sud/B-23, de Vilafranca del Penedès a Molins de Rei.

D’altra banda, el carril bus-VAO de la C-58 s’obrirà a tots els vehicles per facilitar la sortida i tornada de vehicles. També hi haurà cancel·lació de carrils lents a la C-16 entre Berga i Cercs en sentit nord, tancament dels accessos Berga-centre i Berga-nord en sentit nord, anul·lació del carril ràpid en sentit sud a la C-16 a Cercs i a la C-55 a Castellgalí, i mesures a la rotonda de la C-17 a Ripoll, entre d’altres.


Restricció a la circulació de vehicles pesants

Amb la mateixa finalitat que s’adopten les mesures especials de transit, l’SCT ha establert pel 2024 una sèrie de restriccions a la circulació de vehicles pesants que consten a la RESOLUCIÓ INT/360/2024, de 8 de febrer, https://dogc.gencat.cat/es/document-del-dogc/index.html?documentId=978556 que ha estat modificada per la RESOLUCIÓ INT/2064/2024, de 7 de juny https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=987579

En concret, per aquesta operació especial s’han establert restriccions pel diumenge 3 de novembre, de 17 a 22 hores, a les següents vies:

  1. A-2, sentit Barcelona, del PK 520 al PK 585
  2. A-2, ambdós sentits, del PK 585 al PK 609
  3. AP-7, ambdós sentits, del PK 84 al PK 281
  4. B-23, ambdós sentits, del PK 0 al PK 15
  5. C-31, ambdós sentits, del PK 135 al PK 176
  6. C-32, ambdós sentits, del PK 0 al PK 63, i del PK 85 al PK 131

Pel que fa a les limitacions de vehicles pesants, el dijous i el diumenge a la tarda (de 17 a 22 hores) i divendres en horari de matí (de 10 a 14 hores), els vehicles pesants amb MMA igual o superior a 7.500 kg hauran de circular per la dreta —sense possibilitat de fer avançaments— a l'AP-7 entre Sant Celoni (PK 111) i Vilafranca del Penedès (PK 200), en els dos sentits de la marxa.

En els trams amb carrils en sentit contrari, els vehicles pesants hauran de circular a un màxim de 80 km/h i no podran fer avançaments.


Obres destacades en execució

Recordem que alguns trams de la xarxa viària es veuen afectats per obres i per això és necessari extremar-hi les precaucions. Principalment es concentren a la demarcació de Barcelona:

·A-2/C-32/C-245 Construcció B-25 a Sant Boi de Llobregat

·C-17 Canovelles i Parets del Vallès. Millora del traçat

·C-16 Terrassa. Construcció de tercer carril


Dispositiu dels Mossos d’Esquadra

Pel que fa al dispositiu de mobilitat dels Mossos d’Esquadra per aquest cap de pont, es desplegaran 1.255 efectius de trànsit i s’establiran tant en les vies de màxima mobilitat, com en vies secundàries i allà on es preveu més circulació, un total de 1.117 controls (298 controls d’alcoholèmia i drogues, 152 controls de seguretat passiva, 184 controls de PREMOT -motocicletes-, 232 controls de distraccions, 166 controls de velocitat i 85 controls de transports).


Dispositiu del Servei Català de Trànsit

Per gestionar i informar de la mobilitat d’aquest pont, l’SCT disposa de l’equip tècnic del CIVICAT (Centre d’Informació Viària de Catalunya), amb el suport d’Equips de Mesures Especials de Trànsit, de les patrulles de trànsit del cos de Mossos d’Esquadra i dels Equips Mòbils d’informació Viària (EMIV, vehicles lleugers equipats amb càmeres per a la transmissió d’imatges en temps real) distribuïts per les vies amb més mobilitat. A més, compta amb mitjans aeris, dos helicòpters i un avió bimotor, igualment equipats amb càmeres per a la retransmissió en temps real de les afectacions i incidents viaris al CIVICAT, que reforcen el seguiment de dispositius i el control i la vigilància del trànsit.

L’SCT difondrà al llarg d’aquest període festiu, a través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres catalanes, informació de la situació viària, així com consells de seguretat viària. A més, els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, del webhttp://transit.gencat.cat,de l’app de Transiti a través de les cròniques radiofòniques a diversos mitjans de comunicació.