- El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica explicarà la prova pilot que està impulsant ONU-Hàbitat a l’Ebre per ampliar a territoris i regions el programa de resiliència que ja s’aplica a ciutats
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica serà present la propera setmana al XIIè Fòrum Urbà Mundial que ONU-Hàbitat, l’agència de Nacions Unides per als assentaments urbans, organitza al Caire (Egipte) entre el 4 i el 8 de novembre. En aquest escenari, el Departament explicarà la prova pilot que desenvolupa aquesta agència a les Terres de l’Ebre per mirar de traslladar a territoris i regions la metodologia que fa temps aplica a les ciutats per incrementar la seva resiliència davant transformacions econòmiques, territorials i socials i el canvi climàtic.
El Fòrum Urbà Mundial d’enguany porta per títol Tot comença a casa. Durant quatre dies, 23.000 persones inscrites de 180 països debatran en 300 actes el paper que poden jugar les accions locals per accelerar el progrés cap a la sostenibilitat de les ciutats.
En concret, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica hi serà present a través de l’estand Catalonia 2050, que comparteix amb l’AMB, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona i que acollirà diàlegs i presentacions de totes les administracions. A més, estarà representat pel secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Víctor Puga López.
El dilluns 4 de novembre, el secretari intervindrà en el plenari de l’Assemblea Mundial de Governs Locals i Regionals, l’espai polític que actua com a plataforma per emfasitzar el paper clau d’aquests nivells de govern en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i en el desplegament de les agendes urbanes. Concretament, el secretari prendrà part en el diàleg sobre com finançar les polítiques dels governs locals orientades a garantir l’accés a l’habitatge, la justícia climàtica, la cultura, la seguretat alimentària i la salut. El mateix dilluns, Puga es reunirà amb el subdirector executiu d’ONU-Hàbitat, Michal Mlynár.
El dimarts 5 de novembre, l’activitat se centrarà a l’estand Catalonia 2050. El Govern de Catalunya, a través d’INCASÒL, col·labora en el projecte BCN Regional Digital Twin, per crear un bessó digital de tota la regió metropolitana. Es tracta d’una eina que pretén donar resposta a cinc reptes urbans principals: el disseny urbà; el desenvolupament econòmic; la recerca i innovació; la mobilitat i la logística, i l’habitatge i els estàndards de vida.
És una plataforma avançada, integradora i interactiva per donar suport a la planificació urbana, el desenvolupament econòmic i la innovació. Amb un model virtual de les ciutats, els agents implicats poden simular, analitzar i optimitzar els sistemes urbans, millorant la presa de decisions i fomentant un creixement sostenible.
El BCN Regional Twin utilitza conjunts de dades complets per proporcionar diagnòstics en diversos sectors, incloent-hi l’habitatge, la mobilitat i el desenvolupament econòmic.
Posteriorment a aquesta presentació, el secretari Puga participarà en un acte organitzat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament on es presentarà el projecte de cooperació que el Departament impulsa a la província d’Inhambane, a Moçambic, molt centrat en les polítiques de planejament territorial i urbanístic.
Prova pilot d’ONU-Hàbitat a l’Ebre
L’estand també acollirà el dimarts 5 de novembre un diàleg entre el secretari Puga i el director del Programa de Ciutats Resilients d’ONU-Hàbitat, Esteban León, sobre el Programa de Resiliència a les Terres de l’Ebre que aquesta agència de l’ONU impulsa juntament amb el Departament.
Justament, el Programa a les Terres de l’Ebre serà l’objecte de debat al taller oficial que el Fòrum Urbà Mundial celebrarà el dimecres 6 sota el títol Com portar la innovació local a escala territorial en col.laboració amb MedCities.
El Programa Global de Ciutats Resilients d’ONU-Hàbitat ajuda les ciutats a incrementar la seva resiliència diagnosticant l'estat del seu sistema urbà i recomanant actuacions. Per aconseguir-ho, empra una metodologia amb diverses fases. La primera és la recollida d’informació sobre la zona, amb la participació de tots els actors del territori, seguida d’un diagnòstic de les febleses i les oportunitats davant de les transformacions econòmiques, territorials i socials. Després, experts de l’ONU ajuden a elaborar les recomanacions d’actuacions prioritàries.
Aquestes recomanacions van en la línia de gestionar els riscos de les diverses transformacions que encara el territori, adaptar-s’hi i planejar el desenvolupament sostenible de la zona amb la implicació de tots agents del territori, tant des dels diferents nivells d’administracions com de la societat civil.
La metodologia del Programa s’ha provat en ciutats i entorns urbans molt diferents de tot el món, de diverses grandàries, situacions geogràfiques i contextos climàtics, com Dakar, Asunción, Medellín o la mateixa Barcelona. El 2022, però, ONU-Hàbitat va escollir les Terres de l’Ebre com a escenari per provar d’estendre aquesta metodologia a territoris més amplis i complexos que una ciutat i que presentin també vulnerabilitat davant el canvi climàtic. L’objectiu és adaptar els indicadors i les recomanacions a aquesta nova escala de treball, tenint en compte que també involucrarà actors més diversos i diferents escales de govern.
Des de llavors, s’han dut a terme cinc sessions presencials de debat amb agents del territori, s’ha fet la diagnosi de les oportunitats i reptes de les Terres de l’Ebre i només queda pendent la darrera fase, que és l’elaboració de recomanacions d’actuacions.
Finalment, el mateix dimecres 6 de novembre tindrà lloc a l’estand de Catalunya la presentació de les conclusions de la Jornada Agendes urbanes a la Mediterrània, que va tenir lloc el passat mes de juny a Barcelona, organitzada per la Generalitat. Va ser concebuda com un punt d’intercanvi d’expertesa i de bones pràctiques entre els representants de diversos països i regions de les dues ribes del Mediterrani a l’hora de dur a la pràctica les diverses Agendes urbanes, els fulls de ruta per al desenvolupament sostenible de les ciutats i dels territoris.