La part catalana de la Comissió Mixta de Valoracions Estat-Generalitat demanarà l'inici de les negociacions

query_builder   1 juliol 2004 19:15

event_note Nota de premsa

La part catalana de la Comissió Mixta de Valoracions Estat-Generalitat demanarà l'inici de les negociacions

Es proposa la creació de l’Oficina Tècnica de la Comissió, que farà un seguiment constant de les qüestions vinculades al sistema de finançament

La part catalana de la Comissió Mixta de Valoracions, constituïda aquesta tarda, demanarà al govern de l’Estat l’inici immediat de les negociacions per a la revisió dels sistema de finançament autonòmic. Presidida pel conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, i formada per 17 vocals (membres de totes les forces parlamentàries, experts independents i representants de la societat civil), la part catalana de la Comissió ha celebrat la primera reunió després que el consell Executiu del passat 11 de maig nomenés els nous vocals. La trobada ha servit per analitzar les perspectives de finançament de Catalunya.

El conseller Castells ha exposat als integrants de la Comissió que la negociació per a la reforma del sistema de finançament hauria de començar de forma immediata i que es plantejarà a dos nivells diferents. D’una banda, s’abordaran les dues qüestions que requereixen una solució més urgent i que es poden resoldre en el marc de l’actual model: el finançament de la sanitat i els temes derivats de la lleialtat institucional, és a dir, aquelles despeses a què Catalunya ha hagut de fer front com a conseqüència de la nova normativa estatal.

Paral·lelament, es demanarà que les negociacions amb el Govern central per revisar l’actual sistema de finançament s’iniciïn al més aviat possible. El Govern català abordarà aquest procés sobre la base dels deu punts que defineix l’acord per a un govern catalanista i d’esquerres. Castells ha recordat que la revisió del sistema és un dels punts neuràlgics d’aquesta legislatura i que s’ha de negociar en paral·lel a la reforma de l’Estatut. 

A més, el Conseller ha comunicat als assistents la intenció de crear l’Oficina Tècnica de la Comissió Mixta de Valoracions. Es tracta d’un organisme que donarà suport als treballs de la Comissió i farà un seguiment de totes les qüestions tècniques relacionades amb l’anàlisi i la revisió del sistema de finançament.

Durant la trobada, el conseller d’Economia ha explicat als membres de la Comissió que en l’última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera es van ratificar els objectius d’estabilitat pressupostària de l’Executiu català. Amb una reducció progressiva del dèficit, es preveu arribar a un escenari d’equilibri pressupostari el 2008. L’any que ve, el dèficit català no podrà superar el 0,08% del PIB espanyol (0,42% del PIB català), el 2006 el 0,05% del PIB espanyol (0,28% del PIB català) i el 2007 serà del 0,03% del PIB espanyol (0,14% del PIB català).

La Comissió Mixta de Valoracions Estat-Generalitat és l’òrgan bilateral encarregat de la negociació i l’aprovació de les relacions financeres entre la Generalitat i el Govern central. La part catalana està formada per un representant de cada una de les forces polítiques de l’arc parlamentari català: Joan Boada (IC-V), Jordi Carbonell (PSC), Francesc Homs (CiU), Josep Huguet (ERC) i M. Belén Pajares (PPC). També en formen part, com a experts: Núria Bosch, Joan F. Corona, Joan Carles Costas, Guillem López, Eduard Rius, Ramon Tremosa, Matías Vives i Antoni Zabalza. Per primera vegada, integren també la part catalana representants de les institucions civils del país: Josep Maria Álvarez (UGT), Jordi Conejos (Col·legi d’Economistes), Joan Tugores (UB) i Miquel Valls (Cambra de Barcelona). Finalment, també participen en aquest organisme, en qualitat d’assessors: Martí Carnicer, secretari general del Departament d’Economia i Finances, M. Antònia Monés, directora general de Programació Econòmica, Georgina Arderiu, directora general de Pressupostos i Tresor, i Montserrat Bassols, cap de l’àrea d’estudis i coordinació i futura responsable de l’Oficina Tècnica de la Comissió. I Susanna Bonastre, secretària de la Comissió Mixta de Valoracions.