La Generalitat constitueix el Fons de titulització FTGencat II, que posarà 1000 M€ a disposició de Pimes i treballadors autònoms

Homs anuncia la imminent constitució de la primera Societat de Garantia Recíproca de Catalunya

query_builder   17 desembre 2002 13:42

event_note Nota de premsa

La Generalitat constitueix el Fons de titulització FTGencat II, que posarà 1000 M€ a disposició de Pimes i treballadors autònoms

Homs anuncia la imminent constitució de la primera Societat de Garantia Recíproca de Catalunya

Aquest matí, el conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha signat amb representants de bancs i caixes d’àmbit estatal que operen a Catalunya el protocol de constitució dels fons de titulització d’actius FTGENCAT II. Es tracta d’una iniciativa que, juntament amb el fons FTGENCAT I constituït la setmana passada amb les deu caixes catalanes, ampliarà en 1.000 milions d’euros l’oferta de crèdit a pimes i treballadors autònoms. En total, l’any 2003 el Govern català posarà a disposició d’aquests dos col·lectius 1.400 milions d’euros.

Josep Maria Nin, en representació de les deu entitats que avui han adquirit el compromís de participar en aquest segon fons, ha felicitat la Generalitat de Catalunya “per haver-se anticipat a les altres comunitats autònomes” i, en aquest sentit, ha qualificat l’operació de “molt saludable per a la vida del sistema financer català i d’impuls addicional per a les pimes i els treballadors autònoms, que es troben en un moment conjuntural complicat”. Per la seva banda, el conseller Homs ha avançat que a principis de l’any que ve es constituirà la primera Societat de Garantia Recíproca de Catalunya, de la qual formaran part tots els bancs i caixes que operen a Catalunya, totes les cambres de Comerç i les associacions empresarials. Homs ha anunciat que “el plantejament de sortida seran 18 milions d’euros ampliables, el 50% dels quals assumirà la Generalitat”. 

Les entitats financeres que avui han signat l’acord cedeixen al fons una part de la seva cartera de crèdits. S’emetran bons de renta fixa que, avalats per la Generalitat, cotitzaran a la Borsa de Barcelona. Els bancs i caixes implicats en la iniciativa es comprometen a reinvertir el 50% de la liquiditat obtinguda en crèdits específics per a pimes i treballadors autònoms o en el finançament d’activitats empresarials amb incidència social.

A més, quan es comencin a concedir aquests préstecs el Govern posarà en marxa un programa per subvencionar una part dels tipus d’interès, la qual cosa representarà una rebaixa substancial de les despeses financeres per a les empreses que els demanin. A més, i si és necessari, la Generalitat avalarà a través de l’Institut Català de Finances (ICF) el 50% d’aquestes operacions.

En representació de les entitats financeres, aquest matí han signat l’acord Joan Maria Nin del Banc Sabadell; Pedro Fontana del BBVA; Pablo Cigüela del SCH; Pere Estruch del Banesto; Jesús Escolano de “la Caixa”; Ferran Travé de Cajamadrid; Genaro Millet de Bancaja; Josep Lluís Gorchs del Banc Popular; Antonio Alfocea del Banco Pastor; i Antonio Sanmartin del Deutsche Bank.