Homs insta a les empreses a buscar nous mercats a l'Europa de l'Est però a mantenir els centres de decisió a Catalunya

Aposta per una Catalunya amb professionals molt qualificats per afrontar els reptes del món global

query_builder   3 juny 2003 19:11

event_note Nota de premsa

Homs insta a les empreses a buscar nous mercats a l'Europa de l'Est però a mantenir els centres de decisió a Catalunya

Aposta per una Catalunya amb professionals molt qualificats per afrontar els reptes del món global

El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha instat les empreses catalanes a afrontar la imminent ampliació de la Unió Europea com un repte per obrir-se a nous mercats. Ha explicat que des del Govern s’entén la necessària internacionalització de les indústries catalanes com “un procés d’una sola direcció, avançar cap a l’obertura de l’economia catalana, però de dos sentits, ja que comporta administrar fluxes de sortida com l’exportació dels nostres productes, i fluxes d’entrada com l’acceptació de les inversions estrangeres a Catalunya”, ha explicat. Homs ha demanat als empresaris catalans que busquin nous mercats a través de l’exportació o bé de la inversió directa, però que mantinguin les seus centrals a Catalunya. “No hem de perdre allò que aporta valor a la nostra economia com són els centres de decisió de les empreses”.

En aquesta línia, Homs ha parlat dels reptes de Catalunya en un món globalitzat. Així, en un moment en què s’internacionalitzen els sistemes de producció, el conseller ha dit que Catalunya “no ha d’apostar per una economia basada en costos de mà d’obra baixos, sinó que ha de ser un territori especialitzat en el lideratge de processos intensius en capital i en ocupació de qualitat”. També ha afegit que ha de ser un espai de gestió del coneixement i domini de les noves tecnologies. Així mateix, ha destacat la capacitat de l’economia catalana en sectors com els serveis, el turisme, el lleure i la cultura “com a fonts d’activitat econòmica i de generació de valor”.

El conseller s’ha mostrat convençut que l’entrada de deu nou països a la Unió Europea representa “un desafiament i, alhora, una oportunitat per a l’economia catalana”. Ha recordat que s’incorporaran 75 milions de consumidors al mercat únic i que aquests estats tenen força punts de coincidència amb Catalunya. Ha assenyalat que en molts d’ells existeix un arrelat esperit emprenedor, una mà d’obra eficient i qualificada i un teixit de petites i mitjanes empreses semblants a les catalanes. Així, Homs ha assegurat que, tot i que a priori no ho sembli, són zones on les inversions catalanes s’hi poden desenvolupar amb èxit. A més, països que per cultura i per tradició podrien ser-hi més afins, com Alemanya, avui es troben en situacions de recessió econòmica que els dificulten les inversions exteriors.

Catalunya oberta al món

El conseller Homs ha fet aquestes declaracions en al cloenda de la jornada Internacionalització o deslocalització. L’obertura als països de l’est, organitzada per l’escola EADA. Ha explicat que Catalunya gaudeix d’un elevat grau d’obertura: el 50% del PIB català són béns i serveis que s’exporten a l’exterior. A més, les vendes que Catalunya fa a fora representen un 28% del total d’exportacions espanyoles. Ara mateix, existeixen 20.000 empreses exportadores i 300 multinacionals catalanes.