Homs creu que davant la rebaixa dels tipus d'interès "cal ser molt prudent"

Creu, tot i reduir els costos financers, pot activar la demanda i pressionar a l'alça l'IPC

query_builder   5 juny 2003 17:23

event_note Nota de premsa

Homs creu que davant la rebaixa dels tipus d'interès "cal ser molt prudent"

Creu, tot i reduir els costos financers, pot activar la demanda i pressionar a l'alça l'IPC

El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, demana cautela davant la rebaixa dels tipus d’interès fins al 2% anunciada avui pel Banc Central Europeu. “Cal ser molt prudent”, ha assegurat, “ja que la decisió té conseqüències positives i negatives alhora”. Per una banda, Homs hi veu efectes positius per a la reactivació d’algunes economies europees que fa temps que es troben estancades, com és el cas d’Alemanya, Holanda, Bèlgica o Suïssa. “Hi ha una lectura positiva perquè uns tipus d’interès baixos redueixen els costos financers per a les empreses, el sector públic, i per als ciutadans que tenen crèdits i hipoteques contractats”.-

No obstant això, Homs assenyala que la decisió del BCE també pot tenir una “lectura negativa per les economies que avui més creixen a Europa com la catalana, ja que si baixa el cost del diner, es reactiva la demanda i, per tant, es pressiona a l’alça la inflació”. Recorda, a més, que un IPC elevat pot afectar la competitivitat de les empreses i el poder adquisitiu de les persones amb les rendes més baixes.

D’altra banda, també apunta que un altre dels efectes no desitjats que té aquesta darrera rebaixa és “l’ajust en la retribució de l’estalvi de les famílies i el conseqüent impacte en els resultats de les entitats financeres”, ja que els menors tipus d’interès redueixen els recursos que els bancs i les caixes obtenen a través de la gestió de les hipoteques i, per tant, és possible que vegin limitat el seu marge de maniobra.