Generalitat i Santander Central Hispano financen amb 224.000€ l'estudi de l'arxiu històric de l'antic Banc de Barcelona

Investigadors de la Fundació Bosch i Gimpera es faran càrrec de la recerca

query_builder   16 setembre 2003 16:20

event_note Nota de premsa

Generalitat i Santander Central Hispano financen amb 224.000€ l'estudi de l'arxiu històric de l'antic Banc de Barcelona

Investigadors de la Fundació Bosch i Gimpera es faran càrrec de la recerca

El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs; el director territorial per a Catalunya del Santander Central Hispano, Pablo Cigüela; i la directora de la Fundació Bosch i Gimpera, Anna Ros, han signat aquesta tarda una conveni de col·laboració per finançar un estudi de recerca de l’arxiu històric de l’antic Banc de Barcelona. Amb un pressupost global de 224.000 euros, aportats a parts iguals per la Generalitat i el BSCH, l’estudi serà realitzat per un equip d’investigadors de la Fundació Bosch i Gimpera, adscrita a la Universitat de Barcelona. “Recuperar la història no és mai fàcil, i amb aquest conveni demostrem que les institucions ens sabem posar d’acord a l’hora de recuperar un bocí de la història de Catalunya. I ho sabem fer des d’un bon plantejament, com és el de combinar el finançament públic i privat”, ha dit el conseller.

La investigació, que s’allargarà durant tres anys i mig, s’estructura en dues línies de treball: per una banda, s’analitzarà el paper del Banc de Barcelona en el sistema financer català entre el 1845 i el 1874 i, per l’altra, s’estudiarà la fallida i el procés de liquidació d’aquesta entitat. “Aquest estudi permetrà avançar en la recuperació global de la història econòmica de Catalunya ja que el Banc de Barcelona va ser una entitat clau en l’impuls de la industrialització catalana”, ha explicat el conseller. Els catedràtics de la Universitat de Barcelona Carles Sudrià i Pere Pasqual, la historiadora Yolanda Blasco i l’investigador Francesc Cabana dirigiran la recerca.

Actualment, l’arxiu històric del Banc de Barcelona es troba a l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès. El novembre passat, el conseller Homs i el president del Santander Central Hispano, Emilio Botín, van signar un conveni de cessió a través del qual la Generalitat adquiria de forma gratuïta aquest valuós i extens fons documental, que consta de llibres d’actes originals dels diferents òrgans directius de l’entitat així com de documents relacionats amb la darrera etapa del banc. Amb l’acord d’avui, doncs, es fa un pas més per assegurar l’estudi, el tractament i la posterior difusió dels documents descoberts, tots ells inèdits. D’aquesta manera, serà possible entendre millor la trajectòria d’aquest banc i reinterpretar el paper que va jugar en la història financera de Catalunya i en el desenvolupament industrial i social del país. La nova informació permetrà revisar les hipòtesis fins ara plantejades, sobretot en el capítol de la llarga liquidació de l’entitat, i passar de les investigacions intuïtives que s’havien fet fins ara, a l’estudi rigorós del que va ser durant prop de 30 anys l’únic banc emissor de moneda a Catalunya.