El conseller Castells es reuneix amb el món empresarial per consensuar les bases d'un acord estratègic que millori la productivitat de l'economia catalana

Es troba amb els presidents de Foment del Treball, la Cambra, Pimec-Sefes i Cecot

query_builder   16 gener 2004 11:00

event_note Nota de premsa

El conseller Castells es reuneix amb el món empresarial per consensuar les bases d'un acord estratègic que millori la productivitat de l'economia catalana

Es troba amb els presidents de Foment del Treball, la Cambra, Pimec-Sefes i Cecot

Durant els darrers dies, el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, s’ha entrevistat amb els presidents de Foment del Treball, Joan Rosell i de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, així com amb els presidents de les patronals Pimec-Sefes i Cecot, Josep González i Eusebi Cima respectivament. Amb aquestes reunions, el conseller ha obert una roda de contactes amb l’objectiu de començar a perfilar les bases d’un gran acord estratègic amb empresaris, treballadors i entitats de la societat catalana per tal de millorar la productivitat de l’economia catalana.

Castells ha explicat que les converses amb el món empresarial han estat molt cordials i que tots els seus interlocutors han coincidit en la necessitat d’establir una col·laboració permanent amb el Govern català per fer front als grans reptes del país. Durant aquesta setmana, el conseller també ha tingut l’oportunitat de parlar amb els líders sindicals catalans, amb qui ha compartit la necessitat de dissenyar polítiques efectives i de consens per millorar la productivitat del teixit empresarial català. En els propers dies, el conseller mantindrà reunions de treball amb els principals representants de CC.OO i UGT a Catalunya.

Aquestes trobades han servit per constatar que s’està esgotant un cert model de competitivitat basat en els costos laborals baixos, el treball precari i poc qualificat i les produccions de poc valor afegit. S’ha posat de manifest, doncs, que en el futur, la competitivitat de l’economia s’haurà de basar molt més en les millores de la productivitat. En aquest sentit, el Govern català proposa desenvolupar en paral·lel dues línies d’actuació.

Millora de la productivitat i deslocalitzacions sense traumes

En primer lloc, cal constatar que Catalunya disposa d’uns potencials extraordinaris per incorporar-se amb força, i com ha fet sempre, a la nova onada de canvis tecnològics a la que estem assistint. Això significa saber atreure empreses industrials i de serveis d’elevat contingut tecnològic o alt valor afegit. Catalunya ofereix, en aquest sentit, uns factors d’atracció envejables. Les trobades han constatat que, entre tots, hem de facilitar que a casa nostra sorgeixin projectes empresarials d’aquestes característiques.

Per aconseguir-ho, el conseller d’Economia no només proposa solucionar el dèficit crònic d’infraestructures que pateix Catalunya, sinó que identifica quatre altres grans reptes: incrementar l’esforç en R+D+I; millorar la qualificació del capital humà; crear instruments de capital risc que ajudin a finançar els projectes dels emprenedors; i introduir, sense fractures socials ni empresarials, les noves tecnologies en els sistemes productius.

La segona línia passa per desenvolupar polítiques que evitin que els efectes de les deslocalitzacions siguin traumàtics tant en l’àmbit social com en l’econòmic. És a dir, impulsar plans de recol·locació per als treballadors afectats i aconseguir que la indústria auxiliar vinculada a aquestes grans empreses no en resulti perjudicada.

Les converses que el conseller Castells ha mantingut aquests dies amb el món empresarial i sindical confirmen que aquest propòsit és àmpliament compartit tant per empresaris com per treballadors.

Barcelona, 16 de gener del 2004