Antoni Castells i Joaquim Nadal es reuneixen amb representants dels transportistes

query_builder   2 juny 2004 19:50

event_note Nota de premsa

Antoni Castells i Joaquim Nadal es reuneixen amb representants dels transportistes

Els consellers d’Economia i Finances i de Política Territorial i Obres Públiques, Antoni Castells i Joaquim Nadal, s’han reunit aquesta tarda amb representants de les Associacions de Transportistes de Catalunya. A la reunió s’ha abordat la propera aplicació del tram autonòmic de l’impost sobre les vendes minoristes de determinats hidrocarburs, prevista en el projecte de Llei de mesures fiscals i administratives. El Govern sempre s’ha declarat disposat a estudiar les mesures necessàries per tal de minimitzar el seu efecte sobre el transport professional. El conseller Castells ha reconegut anteriorment que la taxa “tindrà un impacte diferent segons els sectors” i ha anunciat l’adopció de mesures pal·liatives per minimitzar l’impacte sobre la competitivitat d’aquests sectors. Des d’un primer moment s’ha mantingut contacte amb representants dels sectors del transport. La reunió d’avui ha estat una primera presa de contacte per conèixer de primera mà les inquietuds i reivindicacions dels membres de les Associacions. En posteriors trobades s’analitzarà l’impacte econòmic real que aquesta nova taxa pot tenir en l’activitat del transport i s’estudiaran les possibles mesures correctores.

La taxa, que gravarà amb 2’4 cèntims d’euro el litre de benzina i el gas-oil no bonificat i 0’6 cèntims el gas-oil de calefacció i el bonificat, és un impost finalista ja que els diners que es recaptin per aquesta nova taxa es destinaran en la seva totalitat a finançar les despeses sanitàries. L’aplicació d’aquest impost sobre els hidrocarburs ha estat qualificada com una “mesura de xoc” per fer front de manera urgent a l’important dèficit que arrossega el sistema sanitari a Catalunya. La voluntat del Govern és buscar una solució global al problema del finançament sanitari. La Conselleria d’Economia espera recaptar aquest any per aquest concepte prop de 65 milions d’euros, un 1% del pressupost total de la sanitat. Aquesta és una de les poques eines que el Govern català té al seu abast per augmentar els ingressos. Actualment ja apliquen aquest tram autonòmic Galícia, Madrid i Astúries. Segons dades de l’Informe economicofinancer a 31 de desembre del 2003 la despesa desplaçada del sector sanitari a Catalunya era de 2.193 milions d’euros.

Les Associacions de Transportistes de Catalunya agrupen la Confederació Empresarial de Transport per Carretera, ASTAC, FECAV i AGTC