- El projecte està coordinat pel Consell Consultiu de Pacients de Catalunya , la Fundació TIC Social del Departament de Salut i la UOC
- El resultat permetrà redactar un 'Decàleg de bones pràctiques en participació en eHealth'
Una vintena de pacients de la Regió Sanitària Girona han format part d’un taller participatiu sobre el disseny de les eines de salut digital. La iniciativa s’emmarca en un projecte conjunt entre el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, la Fundació TIC Social, del Departament de Salut, i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La iniciativa té per objectiu posar els pacients en el centre del disseny d’aquestes eines i tindrà com a resultat un Decàleg de bones pràctiques en processos participatius en salut digital (e-Health).
La sessió ha tingut lloc aquest dimarts 12 de novembre a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona i ha comptat amb una vintena de ciutadans seleccionats. Els participants han estat seleccionats per la Regió Sanitària Girona i el Consell Consultiu de Pacients entre les entitats que integren el mateix Consell Consultiu i altres associacions socials i cíviques del territori de Girona.
Aquesta és la segona sessió de participació en el marc del projecte: la primera va ser el 29 d’octubre a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran i n’hi ha previstes tres més, a Tarragona, a Sabadell i una de telemàtica. Està previst que al mes de març es faci una sessió per explicar els resultats del projecte i presentar el Decàleg.
Les aplicacions mòbils i les intervencions digitals en salut van a l’alça. Els sistemes sanitaris incorporen cada vegada més eines digitals per a millorar els resultats i l’atenció als pacients. També augmenta el nombre de pacients que utilitzen aplicacions per monitorar la seva activitat física, la nutrició o per controlar malalties cròniques.
Però més de la meitat de les apps de salut es desinstal·len al cap d’un mes d’haver-les descarregat, el que demostra el baix compromís dels pacients amb les aplicacions mòbils de salut a causa, entre altres, de la manca de funcionalitats que desitja el pacient i de les dificultats per utilitzar-les.
El repte és escoltar els pacients i adaptar-se a la serva realitat. Aquest procés de cocreació utilitza metodologies del pensament de disseny o Design Thinking i prem com a marc de treball la Guia de Participació en Salut, adaptada del Marc de Participació Ciutadana en Salut de la Generalitat, que situa els pacients, cuidadores i la comunitat en el centre de les polítiques de salut.