La consellera Mieras inaugura demà a Manresa la Mediterrània. Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional

Arriba a la seva setena edició, amb el foc com a eix temàtic

query_builder   4 novembre 2004 13:04

event_note Nota de premsa

La consellera Mieras inaugura demà a Manresa la Mediterrània. Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional

Arriba a la seva setena edició, amb el foc com a eix temàtic

La consellera de Cultura, Caterina Mieras, i l’alcalde de Manresa, Jordi Valls, inauguraran demà, divendres 5 de novembre, la Mediterrània. VII Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional, en una acte obert a tots els ciutadans, que tindrà lloc a les vuit del vespre a la plaça Sant Domènec de la capital del Bages. A continuació, a dos quarts de nou, a la plaça Major, la companyia francesa de teatre Cie Les Passagers, especialitzada en dansa vertical, farà l’espectacle inaugural, que consistirà en una al·legoria del foc, sobre una gran bastida que cobreix la façana de l’Ajuntament de Manresa i que es representarà tres dies consecutius.

Prèviament a la inauguració, el mateix divendres al matí, la Fira s’obrirà, com ja es habitual, amb la jornada Un pols a la festa, en el marc del programa europeu de col·laboració interregional Interreg. La jornada, amb el títol Fer Europa des de la Cultura, té com a objectiu donar informació i orientació sobre els programes europeus de suport a la cultura. El debat el clouran, a dos quarts de dues del migdia, la consellera de Cultura i l’alcalde de la ciutat, a l’Auditori de  Caixa de Manresa.

La Fira, que es clourà diumenge vinent, acollirà un total de 140 actuacions (41 divendres, 60 dissabte i 39 diumenge), amb 42 estrenes, seleccionades entre les 725 propostes que han optat a ser programades. Tots els escenaris de Manresa des del Pavelló del Nou Congost fins a l’Auditori de Caixa de Manresa, el Casino, la Taverna de Sant Domènec, la Sala Carlins, el Conservatori Municipal, la Torre Lluvià, la Sala Ciutat i els principals espais oberts de la ciutat estaran ocupats per la Fira, que enguany incorpora com a nou espai el del Museu de la Tècnica.

La programació de l’edició d’enguany inclou 15 espectacles més que l’anterior. De les 140 actuacions previstes, un 70% provenen del domini lingüístic català, un 27% d’altres zones de l’arc mediterrani i el 3% restant són coproduccions entre els territoris de domini lingüístic català i altres zones del Mediterrani. També es contemplen propostes artístiques de la mateixa ciutat de Manresa i de la comarca.

Presència mediterrània

Enguany, la Fira dóna un pas important cap a la seva internacionalització i envers l’entesa entre totes les cultures que conviuen al Mediterrani i convida de manera especial a La Campània, com en anteriors edicions va fer amb Occitània o el Piemont. Aquesta obertura al Mediterrani queda palesa amb la presència de grups de diverses regions d’Itàlia, de Grècia i de Tunísia.

L’espectacle central de la Fira, que tindrà lloc dissabte al Nou Congost, unirà el Sud de Catalunya amb el Sud d’Itàlia amb la intervenció de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, més la Banda de Bandes de les Terres de l’Ebre, i la Banda Iònica de Sicília, creada i dirigida per Roy Paci i Fabio Barovero, col·laboradors de Manu Chao. En la segona part intervindran grups com Baetúria, Cris Juanico i La Carrau amb actuacions destinades al públic més jove.

Entre els grups i artistes participants cal destacar també els italians Luigi Cinque,  Ricardo Tessi i Banditalina, Nando Citarella, I Tamburi del Vesuvio, Lino Cannavacciuolo, ’e Zezi i Pepe Parisi i Pietrarsa; les participacions dels músics de l’àrea geogràfica de la cultura catalana Miquel Gil, Toni Xuclà, La Coixinera més les Dolçaines de Puçol, Aljub, La Xàfiga, Jaume Compte o la Principal de la Nit So Insistent; els occitans Bugade, La Varde i el Cor de la Plana. A nivell teatral hi haurà, entre d’altres, la Companyia Karnavires d’Occitània i Bruno Leone, el gran mestre del pulcinellas napolitans. Sardanistes, trabucaires i gent de foc també es faran ressò aquest dies a Manresa de l’eix temàtic d’aquesta setena edició.

La cloenda de la Fira, diumenge 7 de novembre, anirà a càrrec de la companyia valenciana Xarxa Teatre, amb l’estrena de l’espectacle PIR (20 anys envoltats pel foc) i la col·laboració dels manresans Xàldiga. Es tracta d’una de les set coproduccions que es presenten a la Fira, d’una estrena absoluta i d’un espectacle amalgama de les múltiples formes ancestrals de pirotècnia, amb enginyoses innovacions fruit d’un procés d’investigació i creació artística constant.

Barcelona,  4 de novembre de 2004