La Generalitat inicia els tràmits per declarar bé cultural d'interès nacional la plaça Gran de Calaf

Va acollir el segle XIV un dels mercats més importants de la Catalunya

query_builder   2 maig 2003 11:01

event_note Nota de premsa

La Generalitat inicia els tràmits per declarar bé cultural d'interès nacional la plaça Gran de Calaf

Va acollir el segle XIV un dels mercats més importants de la Catalunya

El Departament de Cultura de la Generalitat ha iniciat els tràmits per declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de conjunt històric, la plaça Gran de Calaf (Anoia), segons una resolució del conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, publicada recentment al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

La plaça Gran és una esplanada enllosada on conflueixen quatre carrers i un carreró peatonal. Està delimitada per l’església parroquial de Sant Jaume i envoltada d’edificis de dos pisos amb la planta baixa porxada. El traçat del conjunt urbanístic és irregular i amb un cert desnivell salvat per uns quants graons.

Ubicada al centre de l’actual nucli urbà de la ciutat, a la plaça Gran se celebrava el Mercat de Calaf, establert el segle XIV i considerat com un dels mercats més importants de la Catalunya central i occidental pel volum de mercaderies que reunia i també per haver acollit un autèntic mercat de braços, on es contractaven els mossos per a la temporada de la sega.

Segons la Llei del Patrimoni Cultural Català, de 1993, la incoació de l’expedient de declaració de bé cultural d’interès nacional “comporta la suspensió de la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, edificació o enderrocament de la zona afectada, i també la suspensió dels efectes de les llicències ja concedides. No obstant això, el Departament de Cultura pot autoritzar la realització de les obres que sigui manifest que no perjudiquen els valors culturals de bé” (article 9.3).

Barcelona, 2 de maig de 2003