La Generalitat estrena el renovat servei de bibliobús de les comarques de les Garrigues i el Segrià

El nou vehicle està dotat amb avançades prestacions tecnològiques

query_builder   24 octubre 2003 19:13

event_note Nota de premsa

La Generalitat estrena el renovat servei de bibliobús de les comarques de les Garrigues i el Segrià

El nou vehicle està dotat amb avançades prestacions tecnològiques

El Departament de Cultura estrena demà el nou bibliobús que presta els serveis bibliotecaris a diverses poblacions amb menys de 2.000 habitants. El nou vehicle, que recorrerà les comarques del Segrià i les Garrigues, disposa d’unes avançades prestacions tècniques i físiques i està connectat via satèl·lit. El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, inaugurarà demà, dissabte 25 d’octubre, a dos quarts d’una del migdia, el nou bibliobus que es trobarà estacionat davant la seu dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida (Rambla d’Aragó, 8). Acompanyaran el conseller el director general del Patrimoni Cultural, Josep Maria Sans Travé, i el coordinador territorial de Cultura a Lleida, Francesc Vidal. També hi serà present Nati Mocasí, cap de la central de Biblioteques de Lleida.

El nou servei de biblioteca mòbil suposa una millora respecte al que oferia aquest vehicle fins al moment. Les característiques tècniques del nou bibliobús estrenat pel Departament de Cultura faciliten als ciutadans de les poblacions que recorrerà un servei en igualtat de condicions que els dels municipis amb bibliorteca estàtica.

El nou vehicle amplia la superfície útil disponible i la capacitat de consulta de fons i incorpora l’opció de préstec interbibliotecari. El bibliobús disposa també d’accés informàtic al fons, al Catàleg Col·lectiu de Lectura Pública (CCLP) i a Internet amb alta velocitat. Així mateix, el servei compta amb un  equip audiovisual, format per un monitor i reproductor de vídeo, un lector de CD i un de DVD. El bibliobús disposa d’un fons fixe de 3.000 títols, ampliable a 8.564 mitjançant el préstec interbibliotecari.

Satèl·lit

L’autobús disposa d’una línia que permet connectar-se a una velocitat de 2 Mbps en qualsevol lloc de la geografia de les comarques de les Garrigues i del Segrià. Mitjançant el sistema GPS el vehicle està localitzat pel satèl·lit Hispasat ID, a través del qual s’efectua la connexió. És la primera biblioteca mòbil de l’Estat que incorpora aquesta tecnologia.

El nou bibliobús substitueix el que el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura va posar en funcionament l’any 1988. A més de les millores tècniques i de consulta, el vehicle guanya prestacions de mobilitat i accés: el nou bibliobús té una major llargada (11’5 metres), amb motor al darrera, fet que millora l’accessibilitat en les tasques de manteniment. El vehicle està condicionat per a prestar servei a les persones amb discapacitats físiques. A més, incorpora la possibilitat d’extensió d’un dels laterals per tal de poder augmentar en un terç la superfície interior i, d’aquesta manera, millorar la circulació dels usuaris pel seu interior.

 El cost de la iniciativa ha estat de 404.000 euros, aportats pel Departament de Cultura. La ruta s’inicia el 3 de novembre i, inicialment, té programada una itinerància per setze municipis del Segrià i les Garrigues: Els Alamús, l’Albagés, l’Albi, Almatret, Artesa de Lleida, Bellaguarda, Castelldans, la Granja d’Escarp, Llardecans, Maials, Puiggròs, Sarroca de Lleida, Sudanell, Sunyer, Torrebesses i Vilanova de la Barca. A més d’aquest bibliobus, les comarques de Lleida disposen d’un altre que cobreix el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça.

Barcelona, 24 d’octubre de 2003

Més informació a http://cultura.gencat.net/biblio/index.htm