logotip{"name":"2024/11/15/12/23/3d7e7844-1c91-44cb-9424-850345b1212f.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":42202}


La directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Sonsoles Letang Jiménez de Anta, ha explicat aquest divendres durant l’assemblea general de la Coalició Under2, de la qual Catalunya forma part, i en el marc de la cimera del clima de les Nacions Unides de Bakú, a l’Azerbaidjan (COP29), que el Govern català està a punt de posar en marxa el Procés participatiu per a la redacció del Pla Integrat d'Energia i Clima de Catalunya amb horitzó a 2030 - Participa gencat. Aquest procés, que començarà el 25 de novembre, consistirà en la celebració de quatre sessions amb el món científic, l’empresarial, els ens locals i les entitats ciutadanes, coordinades pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, per mitjà de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), i el Departament de la Presidència, a través de la Direcció General de Govern Obert.

El calendari de les sessions, que es duran a terme per via telemàtica, és el següent:

  1. 25 de novembre: món local
  2. 27 de novembre: món de la recerca i acadèmic
  3. 2 de desembre: món empresarial
  4. 4 de desembre: entitats i ciutadania

Cap a la neutralitat climàtica

D’acord amb la Llei del canvi climàtic (16/2017), Catalunya ha d’establir uns objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) per als períodes de compliment que estableixi la Unió Europea. Així doncs, el Govern ha d’aprovar el Marc estratègic de referència de mitigació, que ha de ser l’instrument que reculli els objectius d’emissions de GEH i una proposta de les mesures necessàries per assolir-los de manera planificada. A més, el juny de 2023, el Govern va aprovar la Prospectiva energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT 2050), que fixa les visions de futur del sistema energètic a llarg termini, a fi de facilitar la presa de decisions en matèria de política energètica a mitjà i llarg termini.

En aquest context, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica està elaborant el PINECCAT30, que establirà les fites de la transició energètica per a l’any 2030 en el camí cap a la neutralitat climàtica de Catalunya. Perquè el pla sigui transversal i consensuat, es vol comptar amb les opinions més rellevants, especialment les de la societat civil, les empreses i els organismes dels diferents sectors del món de l’energia i el medi ambient, les associacions empresarials, les associacions de consumidors, les associacions ecologistes, els col·legis professionals, els sindicats o altres persones expertes. Les diferents aportacions que es tindran en compte per enriquir i desenvolupar les estratègies i mesures del PINECCAT30 es vehicularan per mitjà d’un procés participatiu.

Quatre eixos de debat

Els eixos de debat al voltant dels quals es durà a terme el procés seran el foment de l’eficiència energètica i el desenvolupament de les energies renovables; la descarbonització de l’economia; l’impuls del coneixement, la recerca i la competitivitat en la transició energètica i la neutralitat climàtica, i, també, l’efecte social i transversal de la transició energètica i la neutralitat climàtica.

El procés l’ha dissenyat una comissió formada per representants de tots els departaments de la Generalitat, que ha elaborat una primera proposta, prèvia a qualsevol aprovació formal, i vetllarà perquè s’executi d’una manera òptima. Tots els detalls sobre les possibilitats de participació i l’evolució del procés s’aniran fent públics mitjançant el portal de participació ciutadana de la Generalitat.

3  

Imatges

Imatge 2

Imatge 2 565310

Imatge 3

Imatge 3 548755

Imatge 1

Imatge 1 42202