El conseller de Cultura participa en L'agulla daurada, II Jornades de Cultura Catalana a Rússia

Organitzades per l'Institut Ramon Llull

query_builder   20 juny 2003 12:27

event_note Nota de premsa

El conseller de Cultura participa en L'agulla daurada, II Jornades de Cultura Catalana a Rússia

Organitzades per l'Institut Ramon Llull

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, participarà dimarts vinent, 24 de juny,  en L’agulla daurada, II Jornades de Cultura Catalana a Rússia, que se celebraran des del dilluns vinent, 23 de juny, fins al pròxim 4 de juliol, a les ciutats de Sant Petersburg i Moscou. El programa inclou la inauguració d’una exposició sobre Antoni Gaudí, la celebració d’un seminari sobre l’arquitecte, i l’exhibició de sis llargmetratges de cinema català contemporani, integrats en un cicle que serà inaugurat pel conseller Vilajoana, entre els actes més destacats.

    En la celebració de L’agulla daurada, II Jornades de Cultura Catalana a Rússia acompanyarà el conseller el director general de Promoció Cultural, Vicenç Llorca. També hi serà present Joan Maria Pujals, director de l’Institut Ramon Llull (IRL), integrat per la Generalitat i pel Govern de les Illes de Balears, que ha  organitzat les jornades.

     La segona edició del certamen, que té com a objectiu principal apropar i promoure la cultura catalana entre el públic rus, porta per títol L’agulla daurada en homenatge a la novel·la del mateix nom escrita per Montserrat Roig (Barcelona, 1946-1991) sobre el setge que la ciutat de Leningrad, actual Sant Pertersburg, va patir durant la II Guerra Mundial.

Gaudí

Entre els actes més destacats del programa de les II Jornades, el conseller de Cultura presidirà dimarts vinent, a les onze del matí (hora de Sant Petersburg), al cementiri Iuterà Smolenski de Sant Petersburg, l’ofrena floral i l’acte d’homenatge a la figura del militar català fundador del port d’Odessa, Josep de Ribes, que va morir el 1800 i està enterrat en aquest cementiri. 

    Posteriorment, a dos quarts de dues del migdia, tindrà lloc, a la galeria Arte Nova Studio de Sant Petersburg, la inauguració de la mostra itinerant Gaudí, un univers, sota la presidència del príncep Felip.         L’exposició, organitzada per la Generalitat, recull fotografies dels edificis projectats per Gaudí. L’acte també inclourà l’obertura del seminari Gaudí, transgressor de codis. Art, arquitectura i construcció, a càrrec del crític d’art i comissari de l’Any Gaudí 2002, Daniel Giralt-Miracle.

Cinema

El conseller de Cultura inaugurarà, a les quatre de la tarda, a la sala DOM-Kino, un cicle de cinema català contemporani, amb sis llargmetratges de producció catalana estrenats els últims dos anys. Posteriorment, tindrà lloc la projecció de Comandante (2003), dirigida per Oliver Stone i produïda per Mediapro.

     Jordi Vilajoana també visitarà la Biblioteca Nacional de Rússia i participarà en la trobada amb especialistes russos en literatura i cultura catalana i hispanista, presidida pel príncep Felip.

     Per últim, l’Institut de Literatura Russa de l’Acadèmia de les Ciències de Rússia acollirà un concert de la soprano Rosa Mateu, acompanyada al piano per Guerassim Voronkov i al violí per Alla Voronkova.

     En l’organització de L’agulla daurada, II Jornades de Cultura Catalana a Rússia han col·laborat l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC); l’Ambaixada d’Espanya a Rússia; l’Instituto Cervantes de Moscou i el Consolat General de la Federació de Rússia a Barcelona.

Barcelona, 20 de juny de 2003