El director general de Política Lingüística anuncia que el Nomenclàtor de Catalunya estarà enllestit al setembre

Durant les Jornades de Toponímia que se celebren a Bellver de Cerdanya

query_builder   4 juliol 2003 19:05

event_note Nota de premsa

El director general de Política Lingüística anuncia que el Nomenclàtor de Catalunya estarà enllestit al setembre

Durant les Jornades de Toponímia que se celebren a Bellver de Cerdanya

El director general de Política Lingüística, Jordi Roigé, ha anunciat que el pròxim mes de setembre estarà enllestit el Nomenclàtor de Catalunya, que aplegarà més de 40.000 topònims emprats en la senyalització cartogràfica, guies turístiques i altres productes informatius. Roigé ho ha donat a conèixer durant les Primeres Jornades sobre Toponímia Catalana, que se celebren fins demà a Bellver de Cerdanya.

En l’elaboració del Nomenclàtor han col·laborat l’Oficina d’Onomàstica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’Institut Cartogràfic de Catalunya i el Consorci per a la Normalització Lingüística. La col·laboració entre la Generalitat i l’IEC es va formalitzar per mitjà d’un conveni signat el 12 desembre de 2000. El Nomenclàtor també es podrà consultar a través d’Internet i en format DVD.

Més de 80 professionals

Les Primeres Jornades sobre Toponímia Catalana reuneixen més de 80 professionals dels serveis lingüístics de l’Administració, de les empreses, del món editorial i dels mitjans de comunicació, correctors i traductors, universitaris i estudiosos de la toponímia.

Durant les Jornades, s’han presentat reculls toponímics de diferents territoris, que han posat de manifest les dificultats de mantenir la toponímia genuïna, sobretot a territoris com a la Catalunya del Nord. D’altra banda, els professionals que hi han intervingut han assenyalat la necessitat que la toponímia sigui tractada com a patrimoni cultural.

Les Jornades estan organitzades per la Comissió de Toponímia de Catalunya, presidida pel director general de Política Lingüística. La Comissió de Toponímia, adscrita al Departament de Cultura, és l’òrgan d’assessorament, consulta i proposta en matèria de fixació oficial dels topònims de Catalunya. Entre les seves funcions hi ha la proposta de criteris i regles d’escriptura per a l’ús dels topònims en rètols, cartografia i publicacions, i la fixació de la toponímia urbana, dels nuclis de població i de les formes catalanes de topònims d’altres llengües. Aquestes funcions són semblants a les de comissions similars que existeixen en l’àmbit d’altres llengües, com és el cas de les dels països de llengua alemanya, França, els Estats Units, el Quebec, Letònia o el País Basc.

L’article 18 de la Llei de Política Lingüística, atribueix als ajuntaments i al Govern de la Generalitat la competència per a la determinació dels topònims, que, exceptuant el cas dels aranesos, s’ha de fer d’acord amb la normativa general de la llengua establerta per l’Institut d’Estudis Catalans.

Barcelona, 4 de juliol de 2003