Els governs de Catalunya i de les Illes Balears demanen l'ús del català en el web del Parlament europeu

En l'actualitat hi són presents 23 llengües, dotze d'elles de recent incorporació

query_builder   11 desembre 2002 16:31

event_note Nota de premsa

Els governs de Catalunya i de les Illes Balears demanen l'ús del català en el web del Parlament europeu

En l'actualitat hi són presents 23 llengües, dotze d'elles de recent incorporació

Els consellers de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, i d’Educació i Cultura de les Illes Balears, Damià Pons, han demanat l’ús del català en el web del Parlament europeu, per mitjà d’una carta escrita en català i en anglès i signada de manera conjunta que han enviat al seu president, l’irlandès Pat Cox.

Des de fa unes setmanes, el web del Parlament Europeu, www.europarl.eu.int , al qual es podia accedir a partir de les onze llengües oficials, també ofereix informació en les dotze llengües dels tretze estats candidats a la incorporació, inclòs el turc.

En la carta a Pat Cox, els consellers Vilajoana i Pons li recorden que “el català, a més de ser oficial en diversos territoris que ja formen part de la Unió Europea, és una llengua amb més difusió a Europa que moltes de les llengües a partir de les quals es pot accedir al lloc web”.

Els consellers afegeixen que el català “té una tradició literària escrita i un grau de creativitat semblant al de qualsevol de les llengües amb un nombre similar de parlants, i és una llengua perfectament codificada, amb una gran capacitat d’adaptació a les necessitats de comunicació de la nostra societat actual”. A més, assenyalen, “és llengua vehicular de l’ensenyament en l’educació obligatòria dels territoris on és oficial i té una presència significativa en els mitjans de comunicació social” i per això demanen que el Parlament Europeu incorpori “el més aviat possible, la llengua catalana al web”.

Juntament amb la carta, de la qual s’adreçarà còpia a tots els diputats catalans i balears en el Parlament Europeu, els consellers han enviat a Pat Cox un exemplar en català i un altre en anglès de l’opuscle El català llengua d’Europa, editat conjuntament pels governs català i balear, que conté una introducció bàsica a la història i la situació actual de la llengua catalana en el context europeu.

Desena llengua

Amb gairebé 11 milions de persones que resideixen en els territoris on és oficial, el català és la setena llengua de la Unió Europea i ocuparà el desè lloc un cop s’hagi produït l’ampliació a l’Est i al Sud, molt per davant del maltès, l’estonià, l’eslovè, el letó, el lituà, el finès, el danès o l’eslovac, tots ells per sota dels sis milions de parlants, i equiparat amb el búlgar, el suec, el txec, l’hongarès o el portuguès.

Barcelona, 11 de desembre de 2002