El conseller de Cultura lamenta la mort de Víctor Alba, un valuós testimoni de la història del segle XX

Jordi Vilajoana ha fet arribar el seu condol a la família

query_builder   11 març 2003 12:34

event_note Nota de premsa

El conseller de Cultura lamenta la mort de Víctor Alba, un valuós testimoni de la història del segle XX

Jordi Vilajoana ha fet arribar el seu condol a la família

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, ha expressat el seu condol per la mort de Víctor Alba, nom amb què és conegut l’escriptor, periodista i activista del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista) Pere Pagès i Elies. En una carta adreçada a la seva vídua, Noemi Boune, el conseller recorda que Víctor Alba "ha estat un valuós testimoni de la història del segle XX, amb tots els seus horrors, però també les esperances en un futur més ple de llibertat i dignitat humanes".

Nascut a Barcelona el 1916, Víctor Alba va estudiar dret. Des de molt jove va militar en el POUM i va ser redactor en cap de la revista La Batalla, òrgan del partit obrer. Va participar en la Guerra Civil durant la qual va conèixer l’escriptor George Orwell. Empresonat durant la postguerra, va fugir a França on va col·laborar amb Albert Camus a Combat, amb el qual també va traduir al francès El Cant Espiritual de Maragall i va publicar Histoire des Républiques Espagnoles (1946). A més de França, va viure a Mèxic i als Estats Units.

Com a periodista es va especialitzar en l’Amèrica Llatina i la història política d’Espanya. A Mèxic va col·laborar a La Nostra Revista i Pont Blau i va dirigir el Centro de Estudios y Documentaciones Sociales.

Barcelona, 11 de març de 2003