El conseller Vilajoana inaugura demà l'Arxiu Històric de Castelló d'Empúries

També assistirà al trasllat de les despulles dels comtes d'Empúries

query_builder   14 març 2003 14:07

event_note Nota de premsa

El conseller Vilajoana inaugura demà l'Arxiu Històric de Castelló d'Empúries

També assistirà al trasllat de les despulles dels comtes d'Empúries

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, inaugurarà demà, a les dotze del migdia, a l’edifici de la Cúria Presó de Castelló d’Empúries (plaça Jaume I, 1), l’Arxiu Històric Municipal, que acull una còpia microfilmada dels fons de l’antic comtat d’Empúries procedents dels arxius catalans de la Casa Ducal de Medinaceli, que va ser lliurada pel Departament de Cultura el maig de 2001.

    A la inauguració, acompanyarà el conseller el director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer. També hi seran presents el coordinador territorial de Cultura a Girona, Joan Domènech; el cap del Servei d’Arxius de la Generalitat, Francesc Olivé, i Ignacio de Medina i Fernández de Còrdova, duc de Medinaceli i de Sogorb i comte d’Empúries.

11.000 documents

L’Arxiu Històric de Castelló d’Empúries inclou una còpia microfilmada dels arxius catalans de la Casa Ducal de Medinaceli corresponents al comptat d’Empúries, amb 11.000 documents datats des de l’any 860 fins a mitjans del segle XIX.

    El conjunt dels fons catalans de la casa ducal estan distribuïts en tres grans grups arxivístics. El primer grup correspon a la Casa de Cardona, amb els fons dels comtes d’Empúries i Peralada, del ducat de Sogorb, dels comtats del Pallars i Prades, del vescomtat de Vilamur i de les baronies d’Arbeca, de la conca d’Òdena i d’Entença. Aquests documents estan datats del segle IX fins al XVI. El segon gran grup pertany als arxius de la Casa d’Aitona, amb fons del marquesat d’Aitona, el comtat d’Osona i els vescomtats de Cabrera i Bas. El tercer grup correspon a l’Arxiu de Camarasa, amb documentació del marquesat de Camarasa, i de la casa dels Luna i dels Cobos.

    La Generalitat i la Fundació Casa Ducal de Medinaceli van signar, el 1987, un conveni marc per situar a Catalunya una reproducció microfilmada dels fons documentals catalans que posseeix la casa ducal. Des del 1999 la col·lecció completa de microfilms es pot consultar al Nou Palau Abacial del Monestir de Santa Maria de Poblet, segons un conveni de col·laboració subscrit pel Departament de Cultura, la Fundació Casa Ducal de Medinaceli i el monestir de Santa Maria de Poblet.

    A més de l’arxiu de l’antic comtat d’Empúries, el Departament de Cultura també ha facilitat la còpia microfilmada dels fons de l’antic comtat de Pallars, a l’Arxiu Comarcal de Sort (Pallars Sobirà) i els fons microfilmats dels antics vescomtats de Cabrera i Bas, a l’Arixu Municipal d’Holtalric (Selva).

    Prèviament a la inauguració de l’arxiu, el conseller Vilajoana presidirà, a les onze del matí, a l’església de Santa Maria, també coneguda com la catedral de Castelló d’Empúries, el trasllat de les despulles dels comtes d’Empúries, de la part posterior a un lateral, amb millor visibilitat.

Barcelona, 14 de març de 2003