L’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), a proposta d’una Mesa de contractació integrada per cinc representants del propi Institut i per tres de l’Ajuntament de Barcelona ha decidit adjudicar la redacció del projecte de la nova seu de la Filmoteca de Catalunya a l’empresa MAP Arquitectos SL, encapçalada per l’arquitecte Josep Lluís Mateo.
Entre d’altres projectes que ha realitzat aquest despatx d’arquitectura destaquen la construcció de l’edifici d’oficines i el centre de convencions per a la zona del Fòrum 2004, l’hotel AC del carrer Taulat també a la zona de Diagonal Mar i obres internacionals com la nova seu de la Diputació de la Província de Noord Holland a la ciutat holandesa de Haarlem o el projecte per a la construcció d’una torre d’oficines i un hotel a l’estació del TGV de la ciutat francesa de Lille, així com projectes a Suïssa, Alemanya, Portugal i el Marroc.
Tramitació del concurs
El mes de maig es va convocar un concurs restringit al qual van concórrer 34 equips d’arquitectes de Catalunya, de la resta d’Espanya, d’Itàlia, França i Portugal. D’entre els concorrents, l’òrgan de contractació va convidar sis equips a presentar les seves propostes, i d’entre aquestes sis, s’ha seleccionat l’adjudicatari definitiu del concurs.
El nou edifici de la Filmoteca estarà ubicat a la plaça de Salvador Seguí, al cor del barri del Raval de Barcelona, i se sumarà al procés de rehabilitació i modernització que experimenta el barri i a la ja nodrida xarxa d’equipaments culturals que aixopluga. Comptarà amb una superfície total construïda d’aproximadament 6000 m2, dels quals uns 1400 m2 es destinaran a dues sales de projecció (de 400 i 200 places respectivament), uns 1900 m2 els ocuparà la Biblioteca, uns 1500 m2 seran serveis de l’Arxiu, i finalment, uns 900 m2 seran oficines. L’edifici també tindrà un bar, un sala d’exposicions i una oficina de gestió d’imatges fotogràfiques i cinematogràfiques, a més d’altres dependències auxiliars i de serveis.
La nova seu de la Filmoteca integrarà en un sol edifici, i en condicions idònies i espaioses, tots els serveis que actualment es troben dispersos en tres ubicacions diferents de Barcelona, amb l’única excepció de les cambres climatitzades destinades a guardar les pel•lícules, que per raons bàsicament mediambientals, estaran situades al futur Parc Audiovisual de Terrassa.
L’entrada en servei de la nova construcció està prevista per a mitjans de l’any 2007.
La Filmoteca de Catalunya
La Filmoteca de Catalunya és dipositària de la major part del patrimoni cinematogràfic de Catalunya i guarda en els seus voltis uns 50.000 rotlles de pel•lícula, que equivalen a prop de 20.000 títols. En aquesta xifra cal sumar les aproximadament 40.000 llaunes que provenen dels laboratoris Fotofilm / Riera, dels quals la Filmoteca és dipositària judicial.
La Filmoteca també gestiona dos importants fons documentals, la Biblioteca del Cinema Delmiro de Caralt i la Biblioteca de la Filmoteca pròpiament dita, que suposen conjuntament el fons documental especialitzat en cinema i audiovisual més important d’Espanya ja que totalitza uns 35.000 volums, i al voltant de 100.000 peces de diferents tipus (fotografies, retalls de premsa, pressbooks, etc.).
A més de la seva actual sala de projecció a l’Avinguda de Sarrià de Barcelona, que rep anualment la visita d’unes 160.000 persones, la Filmoteca també porta a terme activitats de difusió a set altres localitats catalanes: Girona, Olot, Vic, Manresa, Terrassa, Lleida i Tarragona, i té previst expandir notablement aquesta xarxa a partir de l’any 2005.