El Govern acorda declarar bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, l'antic Graner del Monestir de Poblet, a Castellserà (Urgell), i delimitar el seu entorn de protecció.

query_builder   26 juny 2001 10:00

event_note Nota de premsa

El Govern acorda declarar bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, l'antic Graner del Monestir de Poblet, a Castellserà (Urgell), i delimitar el seu entorn de protecció.

Es té coneixement documental de la pertinença de Castellserà al domini del Monestir de Poblet des de l’any 1318 en què l’abat Ponç de Copons va adquirir la vila i el castell de Castellserà. Entre 1502 i 1526, l’abat Domènec Porta, del Monestir de Poblet, va fer construir aquest edifici amb la finalitat d’emmagatzemar el gra que com a tribut pagaven el poble de Castellserà i altres poblacions de l’Urgell. Aquest abat va fer gravar el seu escut a la dovella central de la porta d’accés.L’edifici, de planta trapezoïdal, consta de planta baixa i planta pis amb coberta de teula a dues aigües i façana de carreus de pedra escairats. Té una estructura senzilla amb dues crugies i una fila central de columnes de pedra amb capitells i bases motllurades que a la planta baixa s’enllacen entre si amb arcades de pedra.L’edifici va patir diverses modificacions al nivell de la planta baixa, per augmentar la capacitat d’emmmagatzematge. Amb la restauració realitzada l’any 1988 per l’Ajuntament de Castellserà i la Diputació de Lleida, ha recuperat el seu nivell original.La singularitat del graner del Monestir de Poblet és notable en diversos aspectes. Es tracta d’una edificació de l’arquitectura industrial de principis del segle XVI amb una tipologia que, si bé exteriorment respecta els models tradicionals de l’arquitectura residencial de l’època, amb una factura noble de carreus treballats, estructuralment presenta una solució única on destaquen els valors estilístics dels capitells i arcades. D’altra banda, l’edifici és representatiu de la relació econòmica, cultural, social i intercomarcal generada des del Monestir de Poblet.