1. La xifra de feminicidis del que portem d’any ja supera la xifra de feminicidis de tot l’any 2023. Les xifres de 2024 són 19 feminicidis: 16 dones i 3 fills i filles
  2. 17.452 dones ateses als serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD)
  3. Més de 8.700 trucades al 900 900 120 per motiu de violència masclista fins el mes d’agost

L’Institut Català de les Dones (ICD), a través de l’Observatori de la Igualtat de Gènere, ha publicat avui un seguit de dades amb l’objectiu de visibilitzar l’impacte de les violències masclistes i d’altra banda, ser un document de referència que posi de manifest la necessitat de recollir dades estadístiques per obtenir una fotografia de l’abast d’aquestes violències en les dones i les seves filles i fills. En aquesta línia, cal destacar que la recerca i l’anàlisi de les dades permet una aproximació més detallada a la realitat, punt clau per tal de garantir-ne el coneixement i ampliar l’acció per a l’erradicació de totes les formes de violències masclistes. L’Observatori de la Igualtat de Gènere presenta un recull de dades que han estat seleccionades per la seva rellevància i robustesa, tenint en compte la implicació i l’experiència de les persones i els organismes dipositaris de les dades, com ara: diversos serveis del Departament d’Igualtat i Feminisme, el departament d’Interior, el Consell General del Poder Judicial, el departament de Justícia i Qualitat Democràtica i el Ministeri de l’Interior.

En aquest sentit la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Sònia Guerra ha valorat que: “L’expressió màxima del masclisme és la violència. La nostra prioritat és protegir les dones i els seus infants. No escatimarem en recursos ni en serveis, per assegurar la protecció i atenció de les dones víctimes de violència, sigui del tipus que sigui.”

19 feminicidis: 16 dones i 3 fills i filles

Els feminicidis són la forma més extrema de violència contra les dones, justament per la irreversibilitat del dany causat. La Llei catalana ha introduït aquest terme i l’ha definit com “els assassinats i homicidis de dones per raó de gènere, les induccions al suïcidi i els suïcidis a conseqüència de la pressió i violència exercida cap a la dona”. Des del gener fins a 25 de novembre de l’any 2024 s’han produït 19 feminicidis a Catalunya, dels quals, 16 són feminicidis de dones i 3 són a fills i filles, 1 dels quals és un feminicidis per violència vicària. 10 d’aquests 19 feminicidis han tingut lloc a la demarcació de Barcelona, 4 a Girona, 3 a Tarragona, 1 a la Catalunya Central i 1 a les Terres de l’Ebre. La xifra de feminicidis de gener a 25 de novembre de 2024, ja supera la xifra de feminicidis de tot l’any 2023, període en el qual se'n van registrar 15. De gener a novembre de 2024, el 26’3% de les víctimes de feminicidi tenia entre 61 i 70 anys i el 21% tenia entre 31 i 40 anys.

La font d’aquestes dades és la Direcció General per a l’Erradicació de les Violències Masclistes a partir de les dades del Grup d’Anàlisi dels casos de Feminicidi de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra les Violències Masclistes (CNVM).

La línia 900 900 120 ha rebut8.712 trucades per violència masclista

L’atenció telefònica de la línia 900 900 120 i és un servei gratuït i confidencial, les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. Aquest servei atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones.

Fins a l’agost del 2024, el telèfon 900 900 120, línia d’atenció contra les violències masclistes, ha rebut 8.712 trucades per motiu de violència masclista. El 81’9% de les consultes per motiu de violències han estat en l’àmbit de la parella o ex parella, el 8’3% en l’àmbit familiar, el 7,2% en l’àmbit sociocomunitari i 2’7% en altres àmbits.

17.452 dones ateses als serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD)

Les dones de Catalunya disposen de diversos serveis d’informació i atenció, que funcionen coordinadament arreu del territori. Els serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), de titularitat municipal o comarcal, informen sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones i, si s’escau, les deriven cap a entitats i organismes específics. Els SIAD són presents en municipis de més de 20.000 habitants i a les capitals comarcals.

Des del mes de gener al mes de juny de 2024 els SIAD han fet 69.361 atencions. 17.452 dones han estat ateses, 6.245 de les quals, es troben en situació de violència masclista. L’edat més freqüent entre les dones ateses als serveis d’informació i atenció a les dones a Catalunya és entre 30 i 45 anys, en un 46,9% dels casos, seguida de la franja entre 46 i 65 anys, que representa un 32’2% de les dones ateses.

8.569 dones ateses als serveis d’intervenció especialitzada (SIE)

El servei d’intervenció especialitzada (SIE) és un servei gratuït que ofereix atenció especialitzada i acompanyament a totes les dones joves i adultes i els seus fills i filles afectats per processos de violències masclistes. Està dissenyant per facilitar el procés de recuperació i reparació de les violències viscudes i del dany patit. De gener a juny de 2024 el nombre de dones ateses en aquests serveis ha estat de 8.569, 349 adolescents i 1.223 filles i fills.

263 dones i 175 fills i filles ateses als serveis d’acolliment de gener a juny

Els serveis d’acolliment per a dones en situació de violència masclista inclouen tant els serveis d’acolliment i recuperació (SAR), com els serveis d’acolliment substitutori de la llar (SSLL). Es tracta de serveis destinats a les dones i a les seves filles i fills que es troben en situació de qualsevol forma de violència masclista i que necessiten un espai de protecció a causa de la situació de risc motivada per la violència.

Els serveis d’acolliment substitutori de la llar per a famílies víctimes de violència masclista han atès de gener a juny de 2024, 178 dones i 124 filles i fills. Els serveis d'acolliment i recuperació de les famílies en situació de violència masclista de gener a juny de 2024 han atès 85 dones i 51 filles i fills.

231 famílies ateses als serveis tècnics de punt de trobada de gener a juny

Els serveis tècnics de punt de trobada (STPT) són un recurs gratuït destinat a atendre i prevenir, en un lloc neutral i transitori i en presència de personal qualificat, la problemàtica que sorgeix en els processos de conflictivitat familiar i, en concret, en el compliment del règim de visites dels fills i filles establert per als supòsits de separació o divorci dels progenitors o per al supòsit d’exercici de la tutela per part de l’Administració pública, amb la finalitat d’assegurar la protecció del menor.

Des del gener fins al juny de l’any 2024 s’han atès 231 famílies i 268 infants i s’han emès 38 ordres de protecció.

Les Oficines d'atenció a les víctimes del delicte han atès 10.740 dones víctimes de violències masclistes

Les Oficines d'atenció a les víctimes del delicte, són un servei gratuït que ofereix atenció, suport i orientació a les persones víctimes d'un delicte i són un punt de coordinació de les ordres de protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere que adopten els òrgans judicials a Catalunya. Les OAVD han atès entre gener i octubre de 2024, 10.740 dones víctimes de violències masclistes, un 69’4% de les quals tenia entre 18 i 64 anys. Pel que fa al nombre de denuncies, segons dades del Departament d’Interior, de gener a juny s’han interposat 8.315 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella.



1  

Fitxers adjunts

Infografia 25N

Infografia 25N
PDF | 389528