La producció de llet de Catalunya supera els paràmetres de qualitat establerts per la UE

query_builder   15 setembre 2003 19:53

event_note Nota de premsa

La producció de llet de Catalunya supera els paràmetres de qualitat establerts per la UE

Segons es desprèn d’un informe que ha elaborat la Direcció General de Producció Agrària i que ha estat presentat avui al Consell de Direcció del DARP

Avui, el Consell de Direcció del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), ha analitzat un informe que ha presentat la Direcció General de Producció Agrària i Innovació Rural, sobre la qualitat de la llet que es produeix a les explotacions ramaderes de Catalunya. De l’informe es desprèn que més del 90% de la llet que es produeix a les explotacions ramaderes de Catalunya supera amb escreix els paràmetres de qualitat establerts per la Unió Europea.

L’informe esmentat va ser encarregat per veure el compliment del Programa de Millora de Qualitat de Llet que el Govern de la Generalitat, mitjançant el DARP, va posar en marxa per tal de potenciar el sector i que es porta a terme conjuntament amb els compradors i productes de llet. Les dades que es plantegen a l’informe provenen de les analítiques realitzades al Laboratori Interprofessional de la Llet (LILL), únic laboratori reconegut pel DARP en el Decret 221/2001 de millora de la qualitat de la llet i amb dades facilitades per la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC).

Així, del control lleter realitzat per aquest organisme es desprèn que les explotacions lleteres de Catalunya produeixen una mitjana de llet de 8.753 Kg/ vaca i any. Pel què fa als paràmetres establerts pel control de la qualitat com la presència de greix, de proteïna, el contatge en gèrmens, o la presència de cèl·lules somàtiques, l’informe fa referència a que aquests s’han superat en escreix i són superiors als establerts per la Unió Europea.

De l’informe es desprèn que el sector ha fet un gran esforç de reestructuració i millora, la qual cosa ha permès aconseguir destacats avenços tant en la qualitat com en la quantitat de la llet produïda. També recull que la millora de la qualitat ve marcada per la professionalitat de les explotacions, l’agrupació de productors que exigeixen unes garanties mínimes de qualitat, els avenços en la qualitat genètica dels animals, el maneig del bestiar i els avenços en la sanitat animal.

En aquests avenços hi té molt a veure el control exhaustiu de la llet recollida a peu de granja que es realitza amb la col.laboració del LILL, i que suposa analitzar una mitjana de 6 mostres mensuals per explotació i realitzar més d’un milió i mig de determinacions.

El sector lleter de Catalunya compta amb 1.559 explotacions, una quota de producció de 610.000 quilos de llet amb una mitjana de 60 caps per explotació.

Barcelona, 15 de setembre de 2003