Nou reglament de la marca Q per a la carn de Vedella

query_builder   27 febrer 2003 18:08

event_note Nota de premsa

Nou reglament de la marca Q per a la carn de Vedella

Avui dia 27 de febrer, s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) una nova reglamentació de la carn de vedella que pot gaudir de la Marca Q. Aquest distintiu de qualitat permet diferenciar en el mercat la carn de vedella produïda sota les normes de qualitat establertes en aquest reglament. L’any 1996 es va reglamentar la marca Q per a la carn de vedella, primera carn fresca regulada amb un distintiu de qualitat a Catalunya. Des d’aleshores, la Normativa Europea relacionada amb els productes de qualitat diferenciada estableix la necessitat que el control i la certificació d’aquest productes es faci d’acord amb la norma EN-45011, fet que feia necessari la modificació del reglament aprovat l’any 1996. A més l’experiència adquirida durant els set anys d’aplicació del Reglament anterior ha demostrat la necessitat d’introduir modificacions relatives a les condicions de cria i producció dels vedells i l’elaboració de la carn. Tot això ha fet necessària la derogació de l’Ordre de 20 de febrer de 1996, per la qual s’aprova la reglamentació de la carn de vedella que pot gaudir de la Marca Q i s’ha aprovat aquest nou reglament. Els aspectes modificats més rellevats en aquest nou reglament es poden resumir en: - Les races han de ser d’aptitud càrnia i dels seus encreuaments, quedant excloses del tot les races pures d’aptitud lletera. - Respecte a l’alimentació, s’ha reduït el percentatge de cereals (d’un 55 a un 50%), s’ha acceptat l’addició de polpa de remolatxa, i s’ha prohibit els greixos d’origen animal. - L’edat de sacrifici dels animals s’amplia fins als dotze mesos (abans era d’onze mesos). - Quant als pesos de les canals, s’eliminen els pesos màxims i el pes mínim de les femelles passa a ser de 160 kg (en comptes de 170 kg). - La densitat dels animals canvia, passant a 3 m2 /femella i 4 m2 /mascles (abans era de 2 m2 per tots dos gèneres). - Es passa de parlar del Control a parlar de la Certificació. La marca “Q” de carn de vedella és una marca creada i enregistrada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, que s’atorga a les carns de vedella que presenten unes característiques diferencials prèviament fixades en un reglament específic, que compleixen les normes de qualitat en els seus nivells superiors i que estan controlades i certificades per una entitat externa. El distintiu de la marca “Q” de Qualitat Alimentària consisteix en un lacre vermell establert reglamentàriament. Barcelona, 27 de febrer de 2003