L'estudi d'alternatives d'una nova captació per gravetat al canal Algerri-Balaguer estalviarà costos als regants d'aquest canal

query_builder   2 maig 2003 18:38

event_note Nota de premsa

L'estudi d'alternatives d'una nova captació per gravetat al canal Algerri-Balaguer estalviarà costos als regants d'aquest canal

El màxim responsable de l’Administració agrària catalana ha presentat aquest estudi en roda de premsa acompanyat dels alcaldes d’Albesa, Antoni Balasch i d’Algerri, Xavier Viola i del president de la Comunitat de Regants de l’Algerri- Balaguer, Francesc Mirada

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha anunciat avui en una roda de premsa la possibilitat de substituir l’Estació de Bombament actual al riu Noguera Ribagorçana, al pont vell d’Alfarràs, per una canonada o canal a cel obert alimentat per gravetat evitant la despesa energètica . Aquesta nova captació es realitzarà des de la base de l’embassament de Santa Anna fins a l’inici del Canal actual Algerri-Balaguer.

Grau ha dit que aquesta nova actuació suposarà un estalvi molt important de despeses pels regants per fer arribar l’aigua. Aquest estalvi, segons un estudi realitzat per la Comunitat de Regants, pot arribar fins el 50% dels costos finals de l’aigua.

 En principi, l’estudi apunta cap a la construcció d’una canonada de més de 5 quilòmetres de longitud per subministrar un cabal de 7,2 m3/seg, tot i que cal analitzar també la possibilitat de la construcció d’un canal a cel obert o un sistema mixt canonada-canal.

En aquest sentit, està previst tenir finalitzat aquest estudi d’alternatives a mitjans d’aquest estiu i, una vegada finalitzat l’estudi i escollida l’alternativa tècnica més adequada es procedirà a la redacció del corresponent projecte constructiu.

D’altra banda, el conseller Grau ha dit que el Govern de la Generalitat està complint amb el calendari establert en les obres del Canal Algerri-Balaguer, i ha dit en aquest sentit, que l’obra del tram B del Canal Algerri-Balaguer, al terme municipal d’Algerri i Castelló de Farfanya, ja està adjudicada i està previst que les obres s’iniciïn durant la segona quinzena del mes de juny per tal de respectar la collita del cereal dels propietaris afectats. La longitud total supera els 8km i l’import d’adjudicació de l’obra és de prop de 14 M d’euros i un termini d’execució de 12 mesos.

Pel que fa al projecte de regadiu Algerri-Balaguer sector B 1ª Fase, al terme municipal de Castelló de Farfanya, Menàrguens i Torrelameu, està prevista la licitació d’aquesta obra durant el mes de maig. L’import de licitació es de 20 M d’euros i el termini d’execució és de 24 mesos. Aquestes obres, consistiran en la construcció de les instal·lacions de la Xarxa Principal de la Transformació en reg del sector B del Canal Algerri- Balaguer que beneficiarà una superfície de 4.000 ha. Les obres principals que comprèn aquest projecte són la construcció d’unes basses de regulació, canonades d’impulsió, i estacions de bombament.

Les obres de condicionament de la xarxa de camins de la concentració parcel·laria al terme municipal d’Albesa Fase I, han estat adjudicades aquest passat mes d’abril per un import de 625.000 euros i està previst el seu inici aquest mes de maig.

Pel que fa al condicionament de la xarxa de camins de la concentració parcel·laria al terme municipal d’Algerri, el DARP ha entregat a REGSA la redacció del projecte per un import de 85.000 euros. El termini de redacció del projecte es de 6 mesos, un cop redactat es procedirà a la planificació de l’execució de l’obra.

 En el decurs de la roda de premsa, el conseller Grau ha anunciat que s’estan redactant projectes de concessió pel rec de la Noguera Alta que pot suposar 16.000 noves hectàrees de regadiu, que beneficiaran a 8 col·lectivitats de regants. Barcelona, 2 de maig de 2003