L'IRTA exporta a tot el món un clon d'olivera obtingut al centre de Mas Bové

query_builder   21 juliol 2004 17:23

event_note Nota de premsa

L'IRTA exporta a tot el món un clon d'olivera obtingut al centre de Mas Bové

El centre de recerca de la Generalitat ha creat un exemplar d’olivera, l’IRTA i-18, de la qual se n’han plantat 3,5 milions d’exemplars

Un dels objectius del conseller Siurana és el de reforçar el paper de l’IRTA com a centre d’investigació de referència internacional

L’IRTA, el centre d’investigació agroalimentària de la Generalitat, desenvolupa importants experiments per millorar els cultius relacionats amb l’arboricultura catalana. Aquest centre de recerca, pioner a l’Estat espanyol, treballa amb objectius molt concrets que darrerament s’han traduït amb una sèrie de resultats que han tingut transcendència a nivell mundial.

Una de les darreres investigacions que ha tingut més reconeixement internacional ha estat la creació d’una olivera clonada, l’IRTA i-18, que fins ara s’ha comercialitzat amb gran èxit als cinc continents i de qual se n’han plantat més de 3,5 milions d’exemplars. El clon IRTA i-18, obtingut a partir de la selecció clonal que es fa a Mas Bové, és el primer clon amb certificació de garantia sanitària. Totes les plantes han estat testades i estan lliures de les principals virosis de l’olivera. Els plançons es comercialitzen amb una etiqueta identificativa d’ús obligatori que garanteix l’autenticitat del clon i l’absència de virus.

La distribució del clon IRTA i-18 es fa solament mitjançant distribuïdors autoritzats que són els encarregats de comercialitzar-lo per Catalunya i l’Estat espanyol, a més d’exportar-lo, entre d’altres regions, al nord d’Àfrica, Xile, Argentina, Califòrnia, Nova Zelanda i Austràlia.

Segons el responsable de la investigació, Joan Tous, per obtenir el clon IRTA i-18 es va fer un assaig comparatiu entre un centenar d’exemplars representatius de tot el país i al final el número 18, un oliver procedent d’una zona situada entre el Priorat i les Garrigues, va ser el que va obtenir millors resultats, producció, alçada, resistència, adaptabilitat a diferents condicions, etc…

Aquestes investigacions amb l’olivera tenen un objectiu clar, recolzar les previsions d’increment del consum de l’oli d’oliva a nivell mundial i, principalment, als Estats Units. Segons Joan Tous, “es tracta de fer igual que ha fet la indústria del vi, buscar nous olis que ofereixin nous gustos i noves sensacions; és a dir, olis d’autor gràcies al disseny de nous olis agafant el millor de cada varietat”.

Des de la Generalitat, el conseller d’Agricultura, Antoni Siurana, destaca la importància d’aquest tipus d’investigacions que es porten a terme als centres de l’IRTA i assegura que un dels objectius del nou equip directiu del DARP és el de reforçar el paper de l’IRTA com a centre investigador de referència a nivell mundial. Per la seva part, el director de l’IRTA, Josep Tarragó, fa referència a la importància que té per un país tenir un sistema de ciència i tecnologia fort i competitiu que generi i desenvolupi nous coneixements que aporten riquesa i qualitat de vida al país.

Barcelona, 21 de juliol de 2004