Grau demana a les grans integradores de porcí que s'impliqui en el tractament dels excedents de purins

query_builder   8 maig 2003 14:05

event_note Nota de premsa

Grau demana a les grans integradores de porcí que s'impliqui en el tractament dels excedents de purins

El conseller ha alertat que si no ho fan amb caràcter voluntari el Govern català presentarà una Llei que obligarà a aquestes grans empreses a fer-ho

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha fet avui una crida a les grans integradores de bestiar porcí per tal que s’impliquin en el tractament dels excedents de purins que hi ha a Catalunya i posterior eliminació. Grau ha alertat que si no és Aixa, el Govern de la Generalitat presentarà una Llei perquè sigui aprovada pel Parlament de catalunya que obligui a aquestes grans empreses a fer-ho.

El conseller ha explicat que el sector porcí de Catalunya, que representa més del 30% de la producció final agrària, és molt important per a l’economia general del país i que gràcies a aquest sector s’han assentat moltes famílies al territori, tot evitant la desertització d’algunes zones de Catalunya. Així mateix ha afegit que el sector porcí garanteix la continuïtat de la indústria agrolimentària, primer sector industrial de Catalunya en aquests moment.

Grau ha afegit que un dels punts febles que té el sector en l’actualitat és la gran quantitat de purins que genera i ha recordat que per tal de reconduir la situació, el Govern de Catalunya ja va establir un Pla de Suport per a la gestió dels Purins.

El responsable de l’Administració agrària catalana, ha assegurat però que en la majoria dels casos les explotacions ramaderes pertanyen a integrats, que com a assalariats d’una integradora, no disposen del suficient capital per tal de fer les inversions pertinents a l’hora de gestionar i eliminar els excedents de purins. Grau ha assegurat que han de ser les integradores, que són les que obtenen el major benefici del procés productiu, que s’impliquin definitivament en els programes i les inversions que cal fer per eliminar els excedents de purins.

Josep Grau ha fet aquestes declaracions en el decurs de la primera Assemblea General del Consorci Centre d’Estudis Porcins de Torrelameu que s’ha celebrat avui a Torrelameu des que la Generalitat de Catalunya forma part d’aquest consorci i n’ostenta la presidència.

El conseller també ha informat que l’Assemblea General ha aprovat el pressupost pel funcionament del Consorci per a l’exercici 2003, el qual serà de 313.000 euros, i s’ha establert el percentatge de les aportacions a realitzar per a les entitats que integren el Consorci per el pressupost del 2004 que quedarà de la següent manera:

65% Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP)

25% Diputació de Lleida

5% Consell Comarcal de la Noguera

3% Ajuntament de Torrelameu

2% Universitat de Lleida

Grau ha explicat que el pressupost aprovat només serà per a cobrir el funcionament del Consorci, però que aquest centre funcionarà com qualsevol altre institut o centre d’investigació, que es podrà acollir a les ajudes de les diverses Administracions, catalana, estatal i europea, i que també obtindrà recursos per a realitzar els encàrrecs que pugui rebre tant per part dels ens públics, com dels privats.

El Centre d’Estudis Porcins de Torrelameu actualment està elaborant el Pla d’Ordenació del Sector Torcí de Catalunya, previst en el Pla director aprovat pel Govern català l’octubre de l’any pasta. El Pla del porcí va néixer amb la voluntat de confeccionar un marc normatiu respecte el sistema productiu d’aquesta activitat (explotacions, sanitat animal, requisits de qualitat, requisits mediambientals, etc…) perquè es pugui desenvolupar com a sector econòmic i d’equilibri territorial a Catalunya.

Barcelona, 8 de maig de 2003