Grau anuncia que les obres de la xarxa de regadiu del Segarra-Garrigues s'iniciaran el proper dia 10 de juliol

query_builder   2 juliol 2003 16:27

event_note Nota de premsa

Grau anuncia que les obres de la xarxa de regadiu del Segarra-Garrigues s'iniciaran el proper dia 10 de juliol

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha anunciat avui, en el decurs d’una roda de premsa per fer balanç de l’acció del Govern de la Generalitat durant el primer semestre del 2003 a la demarcació de Lleida, que les obres de la xarxa de regadiu del Segarra-Garrigues, que pertoquen realitzar al Govern català, s’iniciaran el proper dia 10 de juliol.

Grau, que ha estat acompanyat del delegat de la Generalitat a Lleida, Estanis Felip, ha recordat que tant la recent signatura del contracte entre l’empresa adjudicatària (Aigües Segarra-Garrigues SA) i REGSEGA per a l’execució de les obres que han de transformar les 70.150 ha. en regadiu, i l’establiment dels ajuts per poder finançar els costos que van a càrrec dels regants, que farà possible que als regants no els suposi un esforç extraordinari, significa la l’imminent inici d’aquesta gran infrastructura agrària.

El conseller ha recordat que aquesta obra,  a la qual es va comprometre tirar endavant el Govern de la Generalitat, beneficiarà a 16.000 regants de les diverses comarques de Lleida, compta amb un pressupost de 1.102 MEUROS, comptarà amb més de 3.550 Km de canonades de distribució, 43 basses de regulació, 17 estacions de bombament, més de 1.500 Km de camins rurals, i una concentració parcel·lària de 45.530 ha.

Es garanteix l’execució dels regadius de Lleida

El responsable de l’Administració agrària catalana ha recordat també, que la  voluntat del Govern de la Generalitat de projectar una bona política de regadius ha fet que recentment l’executiu català  hagi aprovat el Pla econòmic i financer de REGSA (Regs de Catalunya SA), empresa adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca,  que garanteix l’execució de tots els regadius projectats a la demarcació de Lleida fins l’any 2012.

Segons ha explicat el conseller el Pla preveu una inversió superior als 480 MEUROS durant aquest període, contempla una inversió de 48,5 milions d’euros durant aquest any 2003 i 107,5 milions d’euros  durant l’any 2004.

Grau ha assegurat que el Pla suposa l’inici durant aquest any de diverses actuacions en matèria de regadius, com ara, l’etapa IV del regadiu del Garrigues Sud, el tram B del regadiu de l’Algerri-Balaguer i la seva xarxa de rec, el rec de suport de l’Albi, la Pobla de Cérvoles, Cervià de les Garrigues, el Vilosell i les Borges Blanques, entre d’altres. Així mateix, ha recordat que garanteix la finalització d’actuacions tant destacades com són els regadius de l’Algerri-Balaguer, el Garrigues Sud i el Segrià Sud. El Pla també contempla l’actuació del nou regadiu a la conca de Tremp.

Intensificació del suport a les famílies

El conseller Josep Grau ha explicat que el Govern de la Generalitat ha implementat un programa d’ajuts de suport a les famílies amb nens i nenes de 0 a 3 anys i de 0 a 6 anys en el cas de les famílies nombroses, que contempla una transferència anual per cada infant de 525 euros en el primer cas i de 600 en el segon, amb independència dels ingressos econòmics de la unitat familiar.

En aqust sentit ha explicat que Fins el mes d’abril a la demarcació de Lleida s’havien presentat 7.606 sol·licituds d’ajuts. A data de 20 de juny, 3.859 famílies ja havien rebut els pagaments corresponents, que suposaven un import de 2,3 milions d’euros.

Grau ha assegurat que el programa de suport a les famílies d’enguany incrementa l’import dels ajuts per cada infant d’entre un 9 i un 24 per cent respecte el de l’any 2002, i ja no té en compte els ingressos econòmics familiars.

Millora de les comunicacions de LLeida

Josep Grau ha explicat que els darrers mesos han estat cabdals per tirar endavant una sèrie d’actuacions en matèria de carreteres, amb especial incidència en els accessos al Pirineu. Així, s’ha iniciat el condicionament de la C-14 entre Oliana i Coll de Nargó (65 M€) i han estat adjudicats els de la C-13 entre Tremp i La Pobla de Segur (19,5 M€) i la C-55 a Clariana de Cardener (17,3 M€). Igualment han continuat les obres de condicionament de Figuerola d’Orcau a Biscarri (8,4 M€) i d’Ainet de Cardós a Tavascan (3,2 M€), i s’està executant el reforçament del ferm de Bóixols a Isona (3M€) i la millora general de la C-28 entre Vielha e Mijaran i Naut Aran (3,8 M€). També s’han iniciat les obres de millora de la carretera d’Alins a Àreu (2,1 M€).

Altres obres en execució importants, segons Grau,  són la variant Sud de Lleida (14,14 M€), el condicionament de les carreteres de Biosca a Guissona (7,3 M€) i la C-12 de Fontdepou a Àger (6,8 M€), l’eixamplament i reforç de la L-701 de Soleràs a Juncosa (3,75 M€) i l’eixamplament i la millora del traçat de la L-234 de Tarroja de Segarra a Concabella (2,760 M€).

El conseller ha explicat que, en aquests moments hi ha una dotzena d’actuacions que es troben en fase de licitació i que es començaran a executar a partir del mes de setembre, que suposen una inversió de prop de 24 M€.

Impuls als serveis socials i sanitaris

El responsable del DARP ha explicat que la Generalitat de Catalunya ha atorgat ajuts a inversions en nous equipaments i centres per a l’atenció especial de les persones grans i amb disminució amb un ajut de 8,5 milions d’euros. En aquest sentit, la Generalitat ha donat resposta a l’execució de 12 nous equipaments per a la gent gran i 10 per a les persones amb disminució a diverses poblacions de les comarques de Lleida.

Josep Grau ha assegurat que el Govern desenvolupa una actuació decidida en la reforma i millora dels Centres d’Atenció Primària (CAP). Entre les actuacions finalitzades, les que estan en execució i en projecte, la inversió realitzada en la millora d’aquests serveis supera els 7,5 milions d’euros, repartits entre 7 CAP’s a Lleida, Bellver de Cerdanya, Tàrrega i Mollerussa.

Així mateix, el conseller ha explicat que La Generalitat ha projectat dues unitats noves de suport d’urgències a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova amb 47 nous llits i un import de 4,67 milions d’euros, dels quals 17 llits ja han entrat en funcionament, i que s’ha iniciat la instal·lació d’un accelerador lineal al mateix centre, que suposarà una inversió de 2,8 milions d’euros.

Més qualitat i equipaments per a l’ensenyament

Grau, que ha explicat que darrera de cada gran actuació o inversió que es realitza a Lleida sempre hi ha el Govern de la Generalitat, ha assegurat que la recent inaugurada biblioteca de la Universitat de Lleida “Centre de Cultures Transfronterer” amb una inversió total d’11,4 milions d’euros, suposa una millora a l’accés del coneixement, i respon a la continuada aportació econòmica que el Govern de la Generalitat porta a terme per la qualitat de la Universitat de Lleida.

Pel què fa a les noves infrastructures d’ensenyament primari i secundari el conseller ha explicat que el Govern ha aprovat 15 actuacions per un import de 13,1 milions d’euros per a l’execució de noves construccions i obres d’ampliació i millora de centres d’Ensenyament Primari (CEIP). Així mateix, el Govern ha finalitzat 5 noves actuacions Centres d’Ensenyament Primari (CEIP) i a Centres d’Ensenyament Secundari (IES), amb una inversió de prop de 7 milions d’euros. Grau ha dit també que per a l’inici del curs 2003-2004, el Govern preveu finalitzar les obres de set ampliacions i un nova construcció de Centres d’Ensenyament.

Finalment el conseller ha explicat que la Generalitat potencia l’aprenentatge de les llengües estrangeres amb la creació de les escoles oficials d’idiomes de Tàrrega i de La Seu d’Urgell, que entraran en funcionament a l’inici del curs 2003-2004.

Més finançament per als petits municipis

El conseller Josep Grau ha explicat que el Govern de la Generalitat segueix tenint posada la màxima atenció en l’àmbit municipal, especialment en els ajuntaments petits, conscient del dèficit històric que ha patit el finançament del món local per part de l’Estat i que no els permet disposar de prou recursos per prestar tots els serveis a què estan obligats per llei els que els seus ciutadans, en virtut del seu desenvolupament econòmic i social, exigeixen cada cop més. Com a mostra d’aquesta sensibilitat, el Govern català ha habilitat un nou fons (integrat en el Fons de Cooperació Local de Catalunya) per als municipis de mil habitants i que a la demarcació de Lleida suposarà que 168 municipis es reparteixin 1.920.811 euros, el 31 per cent de la dotació total.

Per altra banda, el PUOS, el Fons de Cooperació local i Comarcal i els fons FEDER continuen sent unes eines imprescindibles per al finançament dels municipis. A la demarcació de Lleida aquests fons i subvencions sumen enguany un import de 37 M€.

La Generalitat aposta per la diversificació del desenvolupament econòmic

Segons Josep Grau, la recent entrada del Govern de la Generalitat al Consorci de l’Estany d’Ivars-Vila-sana, i la seva aportació amb un capital de 6 milions d’euros, garanteix la recuperació de l’estany històric de la zona del Pla d’Urgell i l’Urgell. El projecte que ha de tirar endavant aquest Consorci, el qual també el formen la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell, els Ajuntaments d’Ivars d’Urgell i el de Vila-sana, i la Universitat de Lleida , no tant sol suposarà la recuperació mediambiental i faunística de la zona, sinó que serà tot un impuls turístic i econòmic pel desenvolupament d’aquestes dues comarques.

Així mateix, Grau ha explicat també que l’entrada del Govern català al Consorci del Centre d’Estudis Porcins de Torrelameu, suposa la creació d’un Centre de referència a Catalunya i a l’Estat espanyol. Aquest organisme, el qual també el formen la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida, el Consell Comarcal de la Noguera i l’Ajuntament de Torrelameu, està elaborant el Pla d’Ordenació del Sector Porcí de Catalunya amb la voluntat de confeccionar un marc normatiu respecte els sistemes productiu, sanitari i mediambiental d’aquest sector perquè es pugui desenvolupar com a sector econòmic i d’equilibri territorial de Catalunya.

Grau ha explicat que l’entrada del Govern a aquests Consorcis respon a la voluntat de què Lleida disposi de Centres de referència a nivell europeu, d’acord amb la línia que s’està treballant també a la Junta General de Mercolleida després que la Generalitat també entrés a formar part d’aquest organisme econòmic.

Més competències per la Vall d’Aran

El responsable de l’Administració agrària de Catalunya, Josep Grau ha assegurat que la Comissió de Govern Local de Catalunya ha acordat la creació la Comissió territorial d’Urbanisme pròpia per al territori de la Val d’Aran, fent efectiu el mandat legal de restabliment i actualització de l’organització administrativa aranesa. Aquesta comissió d’Urbanisme, com la resta de les existents a Catalunya, té un caràcter informatiu, consultiu, gestor i resolutiu en la matèria.

Grau ha explicat que una de les matèries en què el Conselh Generau pot assumir competències és l’urbanisme. A això cal afegir que, ateses les característiques específiques i diferenciades d’aquest territori, la Val d’Aran disposa d’unes normes subsidiàries de planejament que són aplicables a tots els seus municipis.

Barcelona, 2 de juliol de 2003