El conseller ha dit que seria necessari la creació d'una Federació de Confraries de Pescadors de la Mediterrània

Josep Grau ha presidit avui l'Assemblea General de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors

query_builder   31 maig 2003 14:29

event_note Nota de premsa

El conseller ha dit que seria necessari la creació d'una Federació de Confraries de Pescadors de la Mediterrània

Josep Grau ha presidit avui l'Assemblea General de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors

A la reunió hi eren presents els patrons majors i representants de les juntes de les 31 confraries de pescadors de Catalunya.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau,  ha presidit avui dissabte, dia 31 de maig, l’Assemblea General Ordinària de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors.

A Catalunya hi ha 31 confraries de Pescadors que  són corporacions de dret públic que actuen com a òrgans de consulta i col·laboració amb l’Administració en aquells temes d’interès general per a promoure i impulsar els interessos pesquers.

Grau  ha destacat que les reunions que han tingut  darrerament diversos  representants de pescadors del Mediterrani sembla que han servit d’alguna cosa a nivell europeu, però  que, tot i així tenim uns problemes de representativitat  perquè amb la UE només pot negociar  la Federació Espanyola de Confraries de Pescadors i aquesta no defensa els interessos de la Mediterrània, ja que la Federació Espanyola  defensa més les flotes dels grans caladeros del Nord de l’estat espanyol que no precisament la flota artesanal que tenim a la Mediterrània.

En aquest sentit, el conseller ha dit que cal fer entendre a la Federació Espanyola, al Ministeri, als italians i als grecs que és necessari una federació de pesca deslligada  de la europea i de l’espanyola i que fos una federació de tota de la Mediterrània,  ja que la política pesquera  Mediterrània és completament diferent a la resta i, per tant, des de la UE caldria fer unes polítiques clares per la Mediterrània. És per això que Grau ha reiterat que  hauria d’haver-hi una Confederació estrictament de la Mediterrània en clau espanyola i una confederació estrictament de la Mediterrània en clau europea.

D’altra banda, i pel que fa a la valoració  del sector durant l’any 2002, tant  el conseller com Vicent Balagué, president de la Fgederació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors han fet un balanç positiu del sector  durant el  darrer any, ja que malgrat la lleugera disminució de captures en relació al 2001 podem parlar d’una estabilitat, ja que s’ha produït  una important reducció de l’esforç pesquer per diversos motius: Per una banda, durant l’any 2002 es va reduir la potència de la flota pesquera catalana en 5.828 CV (-3,10% de potència) amb la retirada definitiva de 20 vaixells (entre ells 5 d’arrossegament i 7 d’encerclament). D’altra banda, també s’ha produït una disminució del nombre de vaixells forans que durant l’any 2002 van desembarcar les captures a les llotges catalanes, els quals van passar de 129 vaixells l’any 2001 a 57 vaixells l’any 2002.

Per aquests motius Grau  creu si podem continuar la política actual  d’ horaris, vedes, reducció i disminució de flota, esculls artificials , lluita contra el peix immadur, en pocs anys hi haurà un equilibri entre reproducció d’espècies i captures  i aquest ha de ser l l’objectiu màxim, és a dir, que quedi una flota pesquera moderna, que surti a pescar amb seguretat, que tingui unes bones instal·lacions i que, a més a més, aconsegueixi aquesta estabilitat  entre reproducció i captures perquè tot això, en definitiva, permetria una estabilitat de la renda final de tota la gent del sector.