El Govern de la Generalitat està fermament compromès en la defensa del territori

query_builder   12 febrer 2004 00:00

event_note Nota de premsa

El Govern de la Generalitat està fermament compromès en la defensa del territori

En l’inici de la seva visita a les Terres de l’Ebre, el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana, ha dit que és molt important saber escoltar a la gent del territori, i que això és el que vol fer en aquests dos dies amb les diferents trobades que tindrà amb institucions i representants del sector, com ara els Arrossaires, les diverses cooperatives, els Regants de la marge dreta de l’Ebre i els de la zona oriental de la Terra Alta, els productors d’oli i de vi, els dels cítrics i els afectats pel Pla Hidrològic Nacional.

Siurana ha dit que aquesta, a més de ser una visita per escoltar a la gent de les Terres de l’Ebre, representa un punt de partida perquè l’Administració agrària sigui més propera a la gent del món rural, amb la presa de possessió del nou delegat del DARP a les Terres de l’Ebre, Antoni Espanya, i amb el compromís ferm i personal de potenciar les delegacions territorials dins de tot un paquet de mesures que es posaran en marxa, com ara modernitzacions que incrementin l’eficiència dels seus serveis, i desburocratitzar l’Administració.

El responsable de l’Administració agrària catalana també ha comentat que la seva voluntat és que, després d’aquesta visita, la gent de les Terres de l’Ebre sàpiga que el nou Govern de la Generalitat està fermament compromès en la defensa del territori, dels territoris de Catalunya. En aquest sentit, Siurana ha explicat que tenia molt clar que dels territoris i de la seva gent en depèn la força i la modernització del nostre país i que en el programa del nou Govern hi té un lloc destacat la idea de la Catalunya global, un país amb una xarxa densa de ciutats mitjanes i petites cobrint el territori i ben interconnectades. El conseller Siurana ha expressat que s’ha de posar fi al llast pesat d’uns desequilibris territorials molt acusats, ja que el món rural constitueix una expressió de la diversitat del nostre país i com a tal ha de ser respectada i defensada.

Recuperar la dignitat del sector

Siurana també ha explicat que les activitats agrària i pesquera han de recuperar la seva dignitat moltes vegades malmesa per una interpretació negativa de la protecció i les subvencions, i han de ser reconegudes per tota la societat perquè sense la gent que desenvolupa aquestes activitats, Catalunya no tindria un territori viu i endreçat. El conseller ha recordat que sense agricultura, sense ramaderia i sense pesca no hi ha territori i que això és el que es vol transmetre a tothom, que tota la gent del territori, i al llarg d’aquests dos dies, la gent de les Terres de l’Ebre sàpiguen que aquest conseller treballarà perquè el sector agrari estigui al centre de la política i que sigui un sector viu i viable.

Cal mantenir un model agronòmic i un model empresarial agroalimentari pel futur de les Terres de l’Ebre

El conseller Siurana ha volgut transmetre al sector de l’arròs que el Govern de la Generalitat vol mantenir i garantir el futur del sector agrari al Delta de l’Ebre i que en aquest sentit, els faria saber que es vol seguir impulsant el procés de fusió i concentració de cooperatives arrossaires, per tal que aquestes estiguin en condicions de ser competitives en el context tant actual com de futur del mercat. També ha comentat que a l’Ebre cal apostar per aquest model empresarial agroalimentari, ja que contribueix a mantenir viu tot el conreu de l’arròs que es produeix en aquest indret, la qual cosa constitueix el model agronòmic que cal seguir potenciant i defensant.

D’altra banda, a la resta de sectors, amb els quals es reunirà al llarg de la visita a les comarques ebrenques, Siurana ha dit que també els vol transmetre que no dubtin que s’apostarà fort per potenciar el cooperativisme agrari a totes les comarques de Catalunya i a les de la Catalunya Sud, ja que aquest sector aplega uns 70.000 socis i controla el 80% de l’arròs i l’oli d’oliva verge, el 50% de la fruita i cítrics i del vi, i el 42% de la llet.

Potenciar les polítiques de qualitat alimentària

El responsable de l’Administració agrària ha explicat que també transmetria als representants del sector que aquest Govern es compromet a potenciar les polítiques de qualitat alimentària, com els que s’elaboren a través de les Denominacions d’Origen existents a Catalunya. Siurana ha recordat que precisament a les Terres de l’Ebre és una de les zones de Catalunya on el sector ha fet grans esforços per potenciar els seus productes, on exactament avui hi ha 6 reconeixements europeus de qualitat com són la DO Vi de la Terra Alta, DO Oli de la Terra Alta, DO Oli del Baix Ebre- Montsià, IGP Clementina de les Terres de l’Ebre, DOP Arròs del Delta, i n’hi ha un altre en fase de tramitació com la IGP Préssec de la Ribera d’Ebre.

El Pla hidrològic no pot ser imposat en un territori

Finalment, pel que fa al tema del Pla Hidrològic, el conseller Siurana ha dit que no pot ser imposat en un territori que té terres per regar i que ha fet sacrificis per tenir aigua suficient i embassada. Siurana ha explicat que Catalunya no té excedents que permetin que la seva aigua vagi a altres territoris i que els nostres regadius, els que tenim i el futurs que hi ha programats, tindran necessitat d’aigua. En aquest sentit, Siurana ha explicat que aquest és el model que es defensa des de tots els departaments del Govern de la Generalitat.

Barcelona, 12 de febrer de 2004