El DARP estableix uns ajuts per pal·liar els danys produïts pel temporal de fred de la segona quinzena de desembre de 2001 a les explotacions agrícoles de vinya a les comarques de Les Garrigues i l'Urgell

query_builder   29 maig 2003 17:18

event_note Nota de premsa

El DARP estableix uns ajuts per pal·liar els danys produïts pel temporal de fred de la segona quinzena de desembre de 2001 a les explotacions agrícoles de vinya a les comarques de Les Garrigues i l'Urgell

El temporal de fred del mes de desembre del 2001 que es va allargar durant més d’una setmana va afectar a les explotacions de vinya de la Vall del Corb que van patir fortes pèrdues de collita de la campanya, així com danys en els borrons i ceps.

En el moment en el qual es va produir el dany, la producció no era assegurable per la línia d’assegurança combinada de raïm, de vinificació, i per la línia d’assegurança de rendiments de raïms de vinificació. El sinistre es va produir fora del període de garanties perquè els borrons encara no havien assolit l’estat de creixement pel qual és indemnitzable.

Per aquest motiu, el DARP va creure convenient establir uns ajuts específics destinats a cobrir part dels costos de recuperació del potencial productiu de les explotacions agrícoles de vinya afectades que es poden sol·licitar en el termini de 30 dies a partir de la seva imminent publicació al DOGC mitjançant les bases establertes a l’Ordre ARP/213/2003 de 12 de maig.

 

Són beneficiaris de l’ajut els titulars d’explotacions agràries que hagin patit danys en parcel·les situades en els municipis de les comarques de Les Garrigues i l’Urgell fixat a l’Ordre. A més, per tenir dret a l’ajut cal que en plantacions adultes s’hagi patit una disminució de la collita superior al 30% d’un any normal, i amb plantacions joves les realitzades durant els anys 2000 i 200, que els danys facin necessari regenerar la totalitat de la planta.

Els ajuts consisteixen en préstecs bonificats en la quantia equivalen a la meitat de l’interès fixat, amb un termini de 5 anys més un any de carència i hi ha un reforç de l’ajut en els casos que les pèrdues siguin superiors al 50%.

a) En plantacions adultes:

1- Si la disminució de producció és superior a un 75%: bonificació del 100% del capital a amortitzar durant el primer any d’amortització.

2- Si la disminució de producció és entre un 50 i 75%: bonificació del 50% del capital a amortitzar durant el primer any d’amortització.

b) En regeneració de plantacions realitzades durant l’any 2000 i 2001:

1- Bonificació del 100% del capital a amortitzar durant els 3 primers anys d’amortització.

L’import màxim del préstec serà de 2.100 euros per hectàrea en plantacions joves i amb plantacions adultes de 0,42 euros per hectàrea de la diferència entre la producció bruta en un any normal i l’obtinguda en la campanya afectada per la gelada.

Barcelona, 29 de maig de 2003