El DARP ha sacrificat una partida d'aus provinents de Guinea Conakry per resultar sospitoses de patir la malaltia de Newcastle

query_builder   13 novembre 2002 18:46

event_note Nota de premsa

El DARP ha sacrificat una partida d'aus provinents de Guinea Conakry per resultar sospitoses de patir la malaltia de Newcastle

Els animals estaven en situació de quarantena en un centre autoritzat per ocells exòtics a les Franqueses del Vallès

L’Actuació respon als controls que es realitzen seguint la normativa establerta en matèria d’animals importats de tercers països que han de ser sotmesos a quarantena i a les analítiques pertinents per descartar l’existència de malalties

Els serveis veterinari del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) han resolt avui sacrificar una partida de 1.088 ocells passeriformes provinents de Guinea Conakry que estaven en situació de quarantena en un centre autoritzat per aus exòtiques de les Franqueses del Vallès.

Aquests animals van arribar a Catalunya a finals d’octubre després d’haver passat els controls i disposar de l’autorització pertinent del PIF (Punt d’Inspecció Fronterera) del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA) a l’aeroport de Barajas (Madrid).

Els ocells, i seguint la normativa establerta en matèria d’animals importats de tercers països, estaven sotmesos a una quarantena i a les analítiques pertinents per descartar l’existència de malalties. En aquest sentit, i després que els resultats de les   mostres preses en el centre esmentat i analitzats al CESAC (Centre de referència en Sanitat Avícola de Catalunya), hagin resultat sospitosos de patir la malaltia de Newcastle, s’han sacrificat els animals com a mesura precautòria. Avui mateix s’han enviat mostres dels animals al Laboratori Estatal d’Algete (Madrid).

Tot i que aquesta sospita detectada en un centre de quarantena, que té la finalitat de descartar l’existència de malalties d’animals provinents de tercers països, no és considerada un brot de la malaltia segons es desprèn de la normativa existent (Decisió de la CE 2000/666 de 16 d’octubre), el DARP ha procedit a efectuar la comunicació pertinent al MAPA i ha sol·licitat que es procedeixi a la prohibició d’importació d’aus provinents de Guinea Conakry i altres països limítrofes amb aquest com Sierra Leone, Guinea Bissau i Senegal, entre d’altres.

La malaltia de Newcastle està produïda per un virus de la família del Paramyxoviridae, que està distribuït per tot el món i afecta a diferents espècies d’aus. El virus té un període d’incubació de 4 a 6 dies.

Barcelona, 13 de novembre de 2002