1. L’increment dels ajuts Interlingua dispara l’interès pels programes d’acollida lingüística que inclouen activitats de coneixement de l’entorn i d’aprenentatge de la llengua catalana


comissió seguiment PEC{"name":"2024/12/13/11/08/e4073a1b-4e56-4621-ad0d-02bf8282d885.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":432864}

Les universitats de Catalunya reben cada any milers d’estudiants de fora del domini lingüístic català i molts mostren interès per iniciar-se en l’aprenentatge del català. Així, les darreres dades corresponents al curs 2022-2023 mostren que el nombre d’estudiants d’aquest perfil va augmentar fins als 14.609 i un total de 13.881 (entre estudiants internacionals i locals) van participar en algun tipus de programa d’acollida. D’aquests, un 68,6% (10.026) eren estudiants internacionals i de la resta de l’Estat que van participar en activitats d’acollida lingüística amb la col·laboració d’estudiants locals.

L’increment dels ajuts Interlingua, finançats des del Departament de Recerca i Universitats per tal que les universitats impulsin, entre altres actuacions de foment de les llengües, programes d’acollida lingüística i cultural, explica el fet que s’hagi doblat el nombre de participants respecte alcurs anterior (6.718 el 2022). L’objectiu de l’acollida lingüística és facilitar l’accés al català als estudiants procedents d’arreu, tot garantint els drets lingüístics dels estudiants catalanoparlants i, alhora, harmonitzar la internacionalització amb el foment del català com a llengua pròpia.

Així mateix, també s’ha constatat un creixement de les matriculacions a cursos inicials i bàsics de llengua catalana amb un total de 2.834 alumnes el curs 2022-2023, amb un increment de més de 300 estudiants respecte al curs 2021-2022. Pel que fa a les activitats que ajuden a practicar el català parlat a aquells que l’estan aprenent, el 2023 es van formar 674 parelles lingüístiques i 841 persones van participar en grups de conversa de català. Aquestes dades mostren el paper de la llengua catalana com un element integrador i essencial de l'experiència universitària, que avança en paral·lel a la seva dimensió internacional.

Per a l’assessora en polítiques lingüístiques del Departament de Recerca i Universitats, Marina Massaguer,“els recursos que es destinen a l’acollida lingüística i cultural a les universitats tenen un impacte i un retorn notables gràcies a la bona feina dels serveis lingüístics universitaris”.Massaguer consideraque els programes d’acollida funcionen “com a punt de trobada entre membres de la comunitat universitària arribats de fora i els locals, amb la llengua catalana com a pilar d’aquesta acollida” i, alhora, subratlla que “sónuna mostra que harmonitzar internacionalització i foment del català com a llengua pròpia no tan sols és possible, sinó que és una oportunitat única per treure el màxim partit de l’experiència i immergir-te en un entorn realment multilingüe i multicultural”.

L’augment de recursos per a la convocatòria d’ajuts Interlingua, en la qual els projectes i actuacions d’acollida lingüística i cultural es consideren prioritaris, forma part de les actuacions desplegades des del Departament de Recerca i Universitats en el marc del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca a Catalunya. Aquesta priorització ha permès incrementar notablement els ajuts Interlingua que han passat d’1.083.000 euros el 2023 a 1.462.000 euros el 2024. Així mateix, s’ha impulsat un programa de preacollida lingüística a les universitats d’origen mitjançant cursos de nivell A1, organitzats en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, en la qual van participar 13 universitats de 7 països europeus i llatinoamericans.

En aquest context, avui s’ha reunit la comissió de seguiment del Pla d’enfortiment per valorar el desplegament de les actuacions de política lingüística previstes per al foment i ús de la llengua catalana en l'àmbit de la recerca.